Тропически крем за освежаване

Мануела Панайотова 13 August 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Огненият дъх на жегата попари дните и ги превърна в хербарий. Но когато яркото следобедно слънце омекне и се свие до мъждукащ въглен, а въздухът стане почти син, животът се възражда и окъпан в море от нови светлини бърза да се потопи в мамещата неизвестност на лятната нощ.

Днешното предложение е за тропически крем, който бързо освежава и охлажда. Може да го сервирате самостоятелно или да го обогатите с бял шоколад и да ползвате като пълнеж за тарт с бисквитена основа, поднесен с много мента.

Използвах 2 броя голямо, зряло манго, 80-100 мл сок от лайм (от около 3 лайма), 1 ч. лъжичка настъргана кора от лайм, 4 яйца, предварително разбити, 160 г масло или 190 г гхи, 200-250 г захар, в зависимост от вкуса.

Как го направих: Почистих плода от кожата и костилките. Пюрирах го и претрих през фина цедка, за да отстраня влакната. На водна баня разтопих маслото и добавих пюрето и останалите съставки. Разбърквах сместа, докато започна да се сгъстява. Когато стана достатъчно плътна отстраних от топлината* и отново претрих през цедка. Изчаках да достигне стайна температура и прибрах в хладилник.

*Ако използвате като пълнеж за тарт сгъстете още с няколко лъжици царевично нишесте и добавете бял шоколад. Количеството е подходящо за форма с диаметър 23-25 см.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР