Джийн Сибърг, която знаеше твърде много

„Кой уби Джийн Сибърг?“ е въпрос, който и до днес не е намерил своя категоричен отговор

Ирина Иванова 29 юни 2017

Снимка: getty images/guliver, afi, mgm

„Кой уби Джийн Сибърг?“ е въпрос, който и до днес не е намерил своя категоричен отговор. Малката американка със сияещи очи, момчешки къса коса и неповторим стил остава завинаги в историята като звездата от знаковия филм на Жан-Люк Годар „До последен дъх“ и като безсмъртната любима на световноизвестния писател Ромен Гари.

Легендарният шеф на ФБР в продължение на почти половин век Джей Едгар Хувър бил свикнал да се изправя срещу друг тип „обществени врагове“ – банковият обирджия Джон Дилинджър, гангстерите с нежни имена Прити Бой Флойд, Бейби Фейс Нелсън, Джакрабит или дори още по-страшните – Голямата депресия и Сухия режим през 20-те и 30-те, Втората световна война, Студената война, Виетнамската война... Хувър управлявал Бюрото за разследване със стоманена ръка в продължение на цели 8 правителствени мандата – със законни и не чак толкова законни средства, подслушване, следене и атакуване на непослушните посредством малките им лични тайни, но ето че сега за първи път се изправял срещу толкова необикновен противник. Джийн Сибърг. Актриса. Американка от Средния Запад, висока има-няма 1,60, има-няма 50 килограма, звезда в Европа, че и в Америка. Омъжена за известния писател, дипломат и герой от Втората световна война Ромен Гари. Каквато и да е. Джийн Сибърг срещу всемогъщия Джей Едгар Хувър? Моля ви, това е смешно.

Джийн Сибърг е актрисата от знаменития филм на Жан-Люк Годар „До последен дъх“ (1961). Андрогенна фигура, млечна кожа, руса коса, подстригана а ла гарсон, котешки очи, подчертани с плътна черна очна линия, тишърт с надпис New York Herald Tribunе, комбиниран с панталон до глезените и ниски обувки тип „балерина“... Между другото, този тишърт, който Сибърг носи в сцената в „До последен дъх“, когато за първи път среща героя на Жан-Пол Белмондо и двамата се разхождат из Шанз-Елизе, е култов, защото е първият с надпис отпред. Ефектът е светкавичен, неописуем и тишъртите с надписи буквално наводняват пазара.

Момчешки късата коса е запазената марка на Джийн. През 50-те не само обикновените жени и домакини, но и актрисите и звездите предпочитат старателно стилизирани и здраво фиксирани прически, които стоят на главите им повече като каски, отколкото като коси. По-късно през 60-те идва времето на свободните, дълги, веещи се хипарски гриви. И сред всичко това – Джийн Сибърг, сякаш родена за къса коса.

с Ото Преминджър

Два пъти на кладата

Джийн подстригва косата си в деня, в който Ото Преминджър й казва, че е избрана да играе ролята на Жана Д’Арк. Преминджър е известен с ексцентризма си театрален и филмов режисьор, непрекъснато преследван от цензурата заради интереса си към всички табута – секса, хомосексуализма, наркотиците. През 1957 г. този паднал ангел обявява, че ще направи национално кастинг-турне, за да открие изпълнителката на ролята на Жана Д’Арк в бъдещия си филм, посветен на Орлеанската дева, чийто сценарий вече е написан не от кого да е, а от Греъм Грийн по романа на Бърнард Шоу. На кастинга се явяват 18 000 момичета от цялата страна. Джийн Сибърг е записана за участие от своя преподавателка в колежа по драматични изкуства. Кастингът е продължителен и тежък, Джийн няма никакъв опит и сама не може да повярва, когато режисьорът обявява, че тя е избраната. Тя, обикновеното момиче от Айова, с родители фармацевт и учителка, абсолютно начинаеща! На 18-ия си рожден ден Джийн пътува за Лондон за първия си снимачен ден, без да подозира, че животът й поема в посока, от която няма връщане назад.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР