Ако актьорите бяха импресионисти

Те вече са изградили кариера и главният им проблем е как да запълват свободното си време

28 May 2013

Силвестър Сталоун

Те вече са изградили кариера и главният им проблем е как да запълват свободното си време. Рисуването се очертава като основно хоби на актьорите. Някои го правят за удоволствие, други от суета, трети – защото е модерно. Какво ще кажете за картините им?

Силвестър Сталоун
Миналата година екшън звездата откри ретроспективна изложба, озаглавена „Силвестър Сталоун: 35 години рисуване“? Колкото и странно да звучи, Рамбо май е най-старият майстор сред звездите художници. Някои от платната му са се продавали за 50 000 и дори за 90 000 долара. Явно са на път да придобият колекционерска стойност.

Пиърс Броснан
Преди да стане агент 007, Броснан учи тънкостите на илюстрацията. И сега, години по-късно, се връща към тази провалена заради киното кариера. Повечето му картини изобщо не виждат бял свят и свършват като подарък за съпругата му, която е със статут „истинската муза“. Твърди, че в творбите му се открива влиянието на Пикасо, Матис, Пиер Бонар и Кандински.

Виго Мортенсен
Вече няколко пъти Виго заплашва, че ще сложи край на актьорската си кариера. Вълнуват го поезията, фотографията, музиката и картините. Кой да предположи, че е толкова нежна душа! „Може да решиш да станеш актьор, но не и творец. При изкуството няма „от утре ставам художник“. Или го имаш, или не“, твърди Мортенсен. Галерии в цял свят се надпреварват да излагат творбите му. Проблемът е, че не е много продуктивен.

Джейн Сиймур
Започнала да рисува в началото на 90-те, защото била в депресия покрай развода с третия си съпруг. Приела го като форма на лечение. Постепенно  открила, че е добра в това, което прави. И ако в началото картините били строго лично преживяване, то в момента ги споделя с цял свят, излага ги в галерии, успешно ги продава. Нейна страст са пейзажите, портретите и цветята.

Джим Кери
Миналата година откри първата си самостоятелна изложба и я озаглави „Тук няма какво да видите“. Творбите му са толкова разно-образни и еклектични, колкото и създателят им. От попарт портрет на Памела Андерсън до графити стил и абстрактни визии. Основно правило при него е, че размерът има значение. Най-голямото му платно се казва High Visibility и е пет на четири метра. Рисувал го на пода в продължение на 400 часа. И чак на стената в галерията видял от нужната перспектива какво е сътворил.

Луси Лиу
Дълги години Луси Лиу рисува и излага картините си под псевдонима Ю Линг. „Исках хората да видят изкуството ми, без да знаят, че става въпрос за същия човек, който реже глави и раздава ритници. Това би ги отблъснало“, твърди Луси. През деня снима филми, вечер рисува. И между другото, картините й се продават доста добре.

Маколи Кълкин
В края на миналата година той наруши основното си правило да стои далече от медиите. Причината – да ни покаже, че е станал художник. С двама приятели Кълкин сформира арт колектива 3MB (съкращение от „Трима мъже и едно бебе“). И показаха първите си картини в нюйоркската галерия Le Poisson Rouge. Платната са нещо като сатира на съвременната култура и шоубизнес. Едно от тях показва Кърт Кобейн като хакер.

Антъни Хопкинс

Актьор, режисьор, сценарист и композитор, сър Антъни Хопкинс дебютира пред света с четка в ръка преди две години. Картините му са различни като стилове – от пасторални пейзажи до мрачни портрети. Съпругата Стела открила скрития талант в драсканиците на Хопкинс по страниците на сценариите. И го поощрила да вземе четката. Резултатът е множество изложби по цял свят.








ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР