от сън спомени няма и по-добре!

Трети път за тази година карате простудно заболяване. Трети път лекарят ви съветва да си почивате повече. Но вие се усмихвате разбиращо и отвръщате, че бихте си отспали само в случай, че денонощието има не 24, а 28 часа.

Ваня Шекерова 01 October 2009

 
Трети път за тази година карате простудно заболяване. Трети път лекарят ви съветва да си почивате повече. Но вие се усмихвате разбиращо и отвръщате, че бихте си отспали само в случай, че денонощието има не 24, а 28 часа. И веднага след като излезете от кабинета, изпивате поредното кафе.

Празни надежди за бодрост са това. Всеки час недоспиване води не само към кофеиновия стимулатор на бодростта или към лошо настроение през целия ден. Недоспиването бавно, но сигурно подкопава здравето. Американски специалисти по проблемите на съня напомнят, че той ни е даден за психическо и физическо разтоварване. Докато спим, всички органи си почиват и трупат енергия. По време на сън се възстановяват малките нарушения и отклонения в нервната система, които са се натрупали през деня.

сънят и фигурата

Ако се ограничавате с 4-5 часа сън, имайте предвид, че в сравнение с тези, които си позволяват 8-9 часа, вие сте по-предразположени към напълняване. Тези неприятни неща са откритие на учените от Колумбийския университет в Ню Йорк, които са провели изследвания върху 3500 души.

Оказва се, че от това колко спите зависи колко ядете. Постоянното недоспиване води до хормонален дисбаланс в организма. В резултат човек започва да яде повече, организмът все по-зле се справя с преработката на храната и усвояването на въглехидратите, а това е предпоставка за напълняване. А с всеки килограм отгоре нараства рискът от диабет.

От казаното дотук не следва заради едната стройна фигура да проспивате 12 часа в денонощие, забравяйки работа и семейство. Даже и 20-30 минути сън повече от това, на което сте свикнали, ще ви помогнат да сте в кондиция и в норма.

Да се спи е най-добре през нощта, твърдят го не само лекарите, а и поетите: "Денят за труд е отреден, за сласт и мирен сън нощта... " Дневният сън е кратък, "плитък" и не може пълноценно да замести нощния.

Е, ако ви налегне прекалена сънливост по време на работа, наистина е по-добре вместо да я гоните с поредното кафе, да си позволите 15-минутна сиеста. Между другото, в САЩ и някои европейски страни ръководствата на големи компании разрешават на своите служите да си отдъхват в специално обзаведени стаи със затъмнени прозорци и тиха музика. Те отдавна са разбрали, че сънят е едно от най-важните условия за здраве и успех.

С риск да станем досадни, нека припомним и класическото правило: за да спите добре през нощта, не се натъпквайте точно преди да легнете. Вечеряйте поне 3-4 часа преди сън без тежки храни и твърд алкохол. Вкарайте в менюто си повече зеленища: спанак, зелена салата, лапад...

сънят и сърцето

Сърдечните работи са пряко свързани със съня. Мозъкът по време на сън автоматично подава команди за понижение на пулса и кръвното налягане. Недостигът на сън води до повишаването му - стените на артериите се удебеляват, сърцето започва да работи по-бързо. Ето защо недоспиващите си юпита са рисков контингент на сърдечно-съдовите хирурзи. Малко известно е обаче, че прекомерната продължителност на съня също влияе с отрицателен знак на здравето. Затова специалистите говорят не толкова за количеството, а за качеството на съня.

Доказано е, че за 6 часа дълбок здрав сън може да си починете по-добре отколкото за 10 часа, прекарани в очакване на момента, когато ще се отпуснете напълно в прегръдките на Морфей. За да бъде сънят по-здрав, за да не ви тревожат външни дразнители, постарайте се да приключвате важните си дела поне час преди да легнете.

Не е толкова трудно, както изглежда на пръв поглед - достатъчно е да подредите работите си по важност и да спазвате изработения график.

сънят и красотата

Козметолозите обясняват, че недостигът на сън оказва печални последици на външния вид: мътен тен на лицето, кожата губи влага, става грапава и с нездрав вид, косата изтънява и пада.

Ако не искате да ви сполетят подобни беди, лягайте си като София Лорен в едно и също време даже и в почивните дни. Дори и на 71 години италианката спазва желязното си правило да ляга в десет и да става в шест. Затова изглежда супер.

Най-здрав е сънят между десет и полунощ. Но само със спане няма да постигнете вида на София Лорен. Трябва да използвате нощта за максимално възстановяване на кожата на лицето и тялото. Затова започнете с почистващия ритуал. Ако имате проблемна кожа, включете подходящите лечебни продукти. Средствата с ефирни масла помагат на кожата да си почива пълноценно.

Тялото може да глезите с лосиони на основата на млечна киселина. Нещо да ви напомня за Клеопатра и нейните прословути вани с мляко? Маски на косата също може да правите през нощта - два-три пъти седмично преспивайте с подхранваща и възстановяваща маска и ще видите как гривата ще заблести.


сънят и безопасността

Винаги, когато чуете за катастрофа, мислите, че това с вас няма да се случи. Не се заблуждавайте - според статистиката 20-30% от всички пътни произшествия са свързани с недоспиване или различни разстройства на съня. Затова има строги препоръки към професионалистите зад волана.

Но и любителите трябва да знаят, че след 17 часа бодърстване мозъкът изпада в състояние, напомнящо алкохолно опиянение. Най-страшно е, че и сами не забелязвате кога се унасяте и реакциите ви се забавят и стават неадекватни на ситуацията. Вкъщи и на работа това състояние не е опасно, но на пътя може да причини трагедия.


сънят и щастието

Всеки, който се изкушава да поработи още малко, знае, че след предозирането на заетостта е трудно да си в добро настроение. Психиатрите предупреждават особено внимателни да са работохолиците, които имат проблеми със съня - те именно изпадат в депресивни състояния в тежка форма.

Смята се, че средната продължителност на съня на зрелия човек е 7-8 часа. Тази норма е съвсем условна и може да варира според индивидуалните особености. Някои много устойчиви организми могат да се задоволят и с 4 часа в денонощието.

Влияние върху съня и неговата продължителност оказват много и различни фактори. В страните със зимен климат се говори за сезонна депресия, смятана за водеща причина за безсъние.

За да не изпадате в униние и в депресия, просто трябва добре да се наспивате. Психолозите например съветват при всяка, дори и най-малка възможност, да си правите разтоварващи, мързеливи дни. (За ползата от мързела ви информирахме в бр. 81 на ЕВА от август т.г.) В такива дни спете, докато се почувствате напълно наспали се, а организма си - пълен с енергия.

Правете го дори за сметка на годишния си отпуск за два-три дни. Не се бойте от предозиране на съня. По правило, когато организмът е готов да бодърства, мозъкът подава команда за ставане. И тогава не е възможно дори и с пушка в слепоочието да ви заставят да се върнете в постелята.


съвети на сомналога

(специалист, изследващ нарушението на съня): опасен ли е дефицитът на сън


1 При хронично недоспиване в кръвта се повишава концентрацията на особено вещество, което ускорява процеса на стареене.
2 Липсата на сън води и до увеличаване на глюкозата в кръвта. Организмът веднага реагира със засилено производство на инсулин, изпитвате силно чувство за глад и съответно дебелеете.
3 Нито една диета не е ефективна на фона на недоспиването. Хормонът на ръста, отговорен за разграждането на клетките, се изработва малко преди сън. Ако процесът е нарушен, организмът складира мазнините и всичките ви усилия отиват на вятъра.


няколко трика против безсъние
Хората, които страдат от безсъние, търсят специализирана помощ години след като са открили, че имат проблем. Повечето от тях се притесняват, че са изгубили контрол върху нещо така просто като съня, и са убедени, че си го връщат чрез приспивателните. Така обаче само задълбочават проблема. Ето няколко съвета за здрав и пълноценен сън.


1 Ако, след като вече сте в леглото, не сте заспали до двадесетата минута, по-добре станете и се върнете чак когато "ви се затварят очите"


2 Избягвайте страха от идването на съня. Няма смисъл да си легнете в 9 часа само защото знаете, че сънят ще дойде в 11. Специалистите съветват да бъдете в леглото само през времето, през което наистина спите, за да не започнете да го свързвате с безсънието.


3 Изпийте преди лягане чаша топло мляко с мед. Вечеряйте леко по възможност преди 22.00 часа.


4 Използвайте методи за релаксация, ако не можете да заспите. Това ще ви помогне да премахнете напрежението от мисълта "Какво ме чака утре, ако не се наспя добре".


5 Преборете се с грешните представи като тази, че е задължително да се спи по 8 часа, за да се чувствате във форма.


6 Спомнете си поговорката "Утрото е по-мъдро от вечерта" и оставете проблемите за сутринта. Така със сигурност ще си осигурите необходимата нощна почивка.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР