EVA се посмя... малко

Йога на смеха е създадена от индийския лекар Мадан Катариа преди 15 години и е широко разпространена по цял свят. Без сложни асани, макар че включва и дихателни упражнения, без специални изисквания, като например да притежаваш чувство за хумор или умения да разказваш смешно и да играеш етюди, тази практика влияе положително на дишането, кръвообращението, имунната система, емоционалната интелигентност. 

Ваня Шекерова 30 August 2010

Йога на смеха е създадена от индийския лекар Мадан Катариа преди 15 години и е широко разпространена по цял свят. Без сложни асани, макар че включва и дихателни упражнения, без специални изисквания, като например да притежаваш чувство за хумор или умения да разказваш смешно и да играеш етюди, тази практика влияе положително на дишането, кръвообращението, имунната система, емоционалната интелигентност. 





В интернет попаднах на информация, че и в София вече има групи за йога на смеха, водени от подготвени гурута. Побързах да пробвам – спонтанно се включих в занятие в малко йога студио близо до офиса. И не е за вярване направо – смях се, докато се задавя, докато ме заболи коремът, ей така, без да има нищо смешно пред очите и ушите ми. Някак си подпалих някакъв вътрешен механизъм на смеха и се започна. Смях се, без да се чувствам нелепо или дори тъпо в компанията на напълно непознати хора, които се пляскаха по коленете и се сочеха един друг с пръст или се прегръщаха, следвайки указанията на водещата Силвия Пенчева, заразявайки се един от друг. Като си тръгнах, усетих, че в края на деня стъпвам по-леко. И продължавам да се усмихвам, което не е характерно за мен, аз съм сериозна жена, даже много сериозна.
Реших да споделя смешната йога с колегите си, подкрепиха ме и зачакахме деня, в който ще се посмеем заедно, без да си подаваме вицове. Оказа се, че студиото, в което бях, се премества на друг адрес. Силвето предложи да се съберем на открито. За късмет започна дъждовният период. И когато най-накрая смешната йога намери подслон в ново студио и нашата група си запази час в него, съседи подадоха оплакване... срещу бурния кикот, пречел им. Та пак се озовахме навън, на полянка в Борисовата градина.

Насядахме в кръг, присъединихме две деца и куче. Започнахме с игра на развален телефон за загрявка. Не беше смешно, поне на повечето от присъстващите. А когато Силвето подаде идеята да се пляскаме по коленете и да се плезим, неколцина се отказаха. Подозирам, че им беше важно да не изглеждат глупаво в очите на случайно минаващите хора, както и на колегите. От което си направих извода, че:
Не е добра идеята за практикуване на смешна йога на открито.
Не е от полза да я практикуваш с познати или по-точно с хора, пред които искаш да изглеждаш на ниво.
Не е за хора, на които по принцип не им харесва някой да им казва какво да правят.   
Все пак се посмяхме, макар и с леко притеснение. На себе си, осъзнавайки, че изглеждаме като някакви перковци, които се вдетиняват. На другите – на Еми, която се притесняваше да не се виждат брекетите й и стискаше устни. На Лили, на която й стига и един човек публика, за да заиграе своите моноспектакли. На Диана, на която й е страшно лесно да се разсмее високо и заразително даже когато е в емоционален срив. Другата ни Лили, която има страхотен кръшен и заразителен смях, нещо не й беше ден – направо си беше на ръба да се оттегли и да гледа отстрани.
Докато стигнем до финала на заниманието, поизмъчихме Силвето с въпроси (каквито по време на смешната йога не са желателни), с коментари (които също не се допускат), със скептицизъм, че човек може да се смее без повод.
Е, може. Трябват само тренировки – всеки ден поне по три минути, дори да е насила. После става лесно – само като се сетиш как са ти вдигнали колата с паяк, смях, как са ти свили портмонето – смях, как са те съкратили – смях, как си паднал по стълбите – смях...  Е, не трябва непременно да сте луди, за да отхвърляте със смях малките житейски драми, но все пак помага.   


- човешкият мозък не различава искрения от изкуствения смях. И в двата случая освобождава ендорфини
- и естественият, и изкуственият смях са отлично средство за кардиотренировка и за масаж на вътрешните органи
- няма значение дали ви е смешно, или се напъвате да произведете смях – организмът се пречиства от токсините и органите и системите заработват по-интензивно
- смехът е заразителен като прозявката – огледални неврони в мозъка копират реакциите на околните
- 10 минути смях на глас дневно без прекъсване са най-доброто средство срещу стреса и умората, при това безплатно



За повече информация и участие в групи по йога на смеха: www.laughteryoga.bg, www.mettasense.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР