новият враг на идеалното тегло - химическите калории

химикалите, с които се обработва храната, ни объркват хормоните и вместо да слабеем от диетите, ние ... пълнеем

05 February 2010

химикалите, с които се обработва храната, ни объркват хормоните и вместо да слабеем от диетите, ние ... пълнеем

защо гладувам като куче, а не смъквам и грам?

Огромното количество пестициди и други добавки в плодовете, зеленчуците и месните продукти и дори найлоновите им опаковки влияят на обмяната ви.

Остатъците от пестицидите например нарушават хормоналния баланс, нужен за регулация на теглото, и увеличават апетита. Учените от Америка и Англия са категорични, че трябва да търсим връзка между наднорменото тегло и т. нар. химически калории в храните. Изключването им ще ви помогне да смъкнете килограми, без да гладувате принудително. Това е най-новата теория, която е на път да разбие всички досегашни представи за това на какви ограничения трябва да се подлагате за елегантна фигура.

Токсините се намесват осезателно в процесите в човешкото тяло. Ако черният дроб е претоварен с токсини, той не може да регулира производството на хормоните, които отговарят за обмяната. Това обяснява защо, колкото и да гладувате, понякога не успявате да смъкнете и грам.

полезните храни се оказват вредни!?

Най-притесняващ е фактът, че т. нар. здравословни храни, които досега сте избирали за диетата, се оказват вредни. Нискокалоричните продукти, както и тези без мазнини, на практика са пълни с вредни добавки. Такива са млечните продукти, зелените салати и дори изкуствено развъжданите сьомга и пъстърва. При плодовете и зеленчуците положението не е много по-различно. Химически калории има дори в овеса и пшеницата, и то достатъчно, за да пречи на тялото ви да превръща храната в енергия.

Изходът е да се опитате да консумирате колкото е възможно повече екологично чисти продукти. Това обаче не означава, че така ще си решите проблема с килограмите без всякакво друго усилие. Гимнастиката, танците или фитнесът си остават задължителни. Не забравяйте и старите правила, че трябва да поемате по-малко мазнини и калории.

по-малко химия има в...

Как да се ориентирате кои храни са екологично чисти? Иначе казано, в кои продукти съдържанието на химическите калории обикновено е ниско?

По-малко химия има в патладжаните, авокадото, зеления боб, праз лука, лютите чушки, граха, черешите, сушените сини сливи, стафидите, ядките, бекона, пуешкото, пастата, ориза, варения боб, едрозърнестия хляб, сладкишите, белия шоколад, доматената супа.

Пълни с химически калории са портокалите, кайсиите, ябълките (насажденията с тях се пръскат по 20 пъти в годината), крушите, ягодите, сладкият грах, зелените салати, спанакът, зелето, картофите, марулите, лукът, сьомгата и пъстървата от развъдници, рибата тон, маслената риба, сиренето, овесът, яйцата, чаят.

Списъкът не е малък, но трябва да имате предвид следното. Органичните фосфати, с които се пръскат плодовете и зеленчуците против насекоми, оказват силно влияние върху човека. Тези вещества рушат структурата на мускулните влакна и намаляват способността на тялото да произвежда енергия.

Карбамидите, които също се използват за растителна защита, имат и друго приложение. Те се дават и на животни за угояване и предизвикват забавяне на обмяната. Същия ефект могат да имат и върху човек, консумирал картофи или цитруси, пръскани с карбамиди.

Хлорорганичните вещества, с които в някои държави пръскат какаовите насаждения, пък могат да предизвикат разстройство на хормоналния ви баланс.

Какви са принципите, които трябва да спазвате, за да поемате по-чисти храни?

На първо място трябва да ограничите мазнините. Те абсорбират много лесно голяма част от химикалите и ги задържат. Яжте боб, леща, грах, овесени ядки, екологично чисти ябълки и портокали. Те също абсорбират лесно химическите калории, но ви освобождават бързо от тях, защото ги изхвърляте едновременно. Житните храни, оризът и пастата не абсорбират токсините и те свободно навлизат в храносмилателната ви система.

От посочения списък изберете 8 въглехидратни порции дневно, като 4 са от нишестени продукти и 4 - от плодовете

80 г варена леща (грах)

100 г фасул в доматен сос

120 г картофи,

сварени на пара или печени с обелките

30 г хляб (приблизително 1 резен)

30 г овесени ядки

70 г варен ориз

75 г сготвена паста

125 мл плодов сок

порция от пресен плод,

сварен на пара без захар(около 100 г)

20 г сушени плодове

 

Изберете 2 порции от протеини дневно от изброените

 

100 г месо без тлъстина

(пилешко, агнешко, свинско или пуешко)

160 г бобови растения (грах, боб, леща)

125 г сирене тофу

200 г извара

55 г краве сирене

 

Изберете 1 порция мазнини дневно от следните

 

около 1 супена лъжица олио за готвене или за салата

1 супена лъжица масло

20 г сурови ядки или семена

 

Без ограничение можете да ядете аспержи, патладжани, зелен боб, броколи, брюкселско зеле, праз лук, бобени кълнове, карфиол, тиквички, чушки, всички зелени зеленчуци, домати.

 

Ако не издържате без прясно мляко, ви се разрешават до 200 мл нискомаслено или същото количество неподсладено соево мляко.

 

Добре е и да взимате мултивитамини и масло от ленено семе като добавки.

 

Ето и някои правила как да избегнете токсините в храната.

Не съхранявайте продуктите, особено мазните, в пластмасови кутии или фолио. Мазнините действат като магнит за химическите калории, съдържащи се и в пластмасата.

Измивайте от препаратите много внимателно всеки съд.

Не затопляйте в микровълнова печка храни в пластмасови съдове. Високата температура улеснява просмукването на токсини от съда в храната.

Ако сте купили продукти, съдържащи мазнини, като сирене и мляко в пластмасови опаковки, веднага ги сложете в стъклени или порцеланови съдове.

Ако не сте сигурни доколко чисти са плодовете и зеленчуците, най-добре ги измийте и обелете. Така със сигурност ще намалите съдържанието на нитратите в тях. Не забравяйте обаче, че небелената ябълка например е много по-полезна.

Варете зеленчуците. Така ще измиете химикалите. Не използвайте водата от варенето за готвене.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР