фернандо сарториус:

мускулите са най-евтиният моден аксесоар

Ивайло Харалампиев 21 April 2009

На 20 си 8-цилиндров Мерцедес, на 50 - мотопед, твърди световноизвестният фитнес треньор. Как да запазим „цилиндрите" в ексклузивно интервю за ЕVA.

Фернандо Сарториус е тренирал Том Круз, Салма Хайек, Никол Кидман, Джина Дейвис, Деми Мур, Денис Куейд, Хоакин Кортес, „телата" от „Спасители на плажа". Член е на най-престижните спортни организации. Бил е персонален треньор в най-известния фитнес център в света Gold's Gym. Кариерата си гради в Меката на спорта и култа към тялото - Калифорния. Отскоро е персонален треньор и в Мадрид, където издаде книгата "Твоят личен треньор"/ mr/, а ние го хванахме за ексклузивно интервю. Според статистиките 95 процента от хората, които правят диети, не постигат желания резултат. А 60 на сто от тези, които се записват на фитнес, се отказват още на първия месец.

Как да бъдем във форма е въпрос, който никога не излиза от актуалност. Ти какво ни предлагаш?

Три са абсолютно необходимите съставки на фитнеса, за да си в топкондиция - аеробика, тонизиране на мускулите и правилен хранителен режим. Повярвайте ми, единствено така може да влезеш във форма. Но хората имат нужда да им набиваш постоянно в главата, че трябва да правят необходимото усилие. Повечето хора, включвам и себе си, сме мързеливи по природа и трябва много да се мотивираме, при това не само във физически аспект.

А не може ли човек да избере друг спорт, тенис например?

Тенисът не ти служи, за да си във форма. Трябва да си във форма, за да играеш тенис. Елитните спортисти независимо от дисциплината изпълняват тези три задължителни условия. Все едно е дали си Дейвид Бекъм или си 50-годишна жена. Има аеробни упражнения, които са взаимозаменяеми - тичане, бързо ходене, плуване, колело. Ако ти харесва плуването, ще ти направя лична програма, наблягаща на него. Проблемът на повечето хора обаче е, че не правят нищо.

Кои са най-честите опасения на клиентките ти? Какво ги спира да ходят на фитнес?

Един от редовните страхове на жените е: „Ако вдигам тежести, ще направя много мускули." Отговорът ми е: „Това не е никакъв проблем за теб. И да искаш, много е сложно да натрупаш мускул." Иначе най-евтиният аксесоар на света е именно мускулът. Той означава метаболизъм - колкото по-тонизиран е, толкова повече калории гори и дрехите ти стоят несравнимо по-добре. С възрастта хората надебеляват, защото губят мускулатура. Когато си млад, спортуваш и си във форма, имаш в тялото си 8-цилиндров мерцедес, перфектна машина за горене на мазнини. Но с годините цилиндрите започват да спадат и ако не направиш нищо, се превръщаш в мотопед и всичко, което ядеш, ти се лепи.

Доколко влияе генетиката?

Добрата генетика помага, но не можеш дълго да разчиташ само на нея. Защото минават годините и един ден тя просто се предава. Можеш да разчиташ на нея до 25-30 години максимум, но към 40-те идва големият срив. Много футболисти изведнъж надебеляват, защото престават да тренират. Роналдо ще е дебел, когато спре да играе професионално, защото не обича да тренира. Бекъм обаче не, защото има супер силует и е много суетен.

Модерният живот е много забързан, а тренировките изискват време.

Проблемът не е кога ще тренираш, въпросът е да го правиш. Можеш да избереш момента от деня, който предпочиташ, но трябва да го правиш минимум три пъти в седмицата. След като веднъж си достигнал определено ниво на физическа форма, е много по-лесно да я поддържаш. Да си атлет е начин на живот, в който постоянно трябва да култивираш тялото и духа. Когато ти предлагат храна, да казваш: „Не искам"! Най-лесното е да се полакомиш за още една или две порции, или постоянно да питаш какво има за ядене днес. Много казват: „Да бе, ама какъв скучен живот е това". Няма такова нещо, когато фитнесът стане част от стила ти на живот, имаш усещания, които другите хора нямат и това мога да ви го гарантирам.

Почти всички са се записвали някога на фитнес, но огромен е броят и на отказалите се.

Много от учениците идват и ми казват: „Ох, днес не ми се тренира". Отговарям им: „И какво от това? Просто трябва да го направиш." Това е като ученето на китара или на чужд език. Първият месец е най-трудно, но ако продължиш, ще ти е по-лесно и ще започне да ти харесва. Така че започни, колкото и усилия да ти струва! В началото може дори да не забелязваш резултати, но скоро ще видиш оформянето на мускул и ще се чувстваш по-добре.

Днес храните са пълни с консерванти, оцветители, овкусители - не е ли трудно да се храни човек здравословно?

Напротив! Никога не е имало толкова възможности за избор, но трябва да се самовъзпиташ. Истина е, че на хранителната индустрия не й пука за здравето на хората, всичко е бизнес. Могат да ти дават боклуци, твой проблем е да внимаваш със съдържанието на храните. Здравословно хранене за мен е също и малкото ядене - не да гладуваш, а да хапваш толкова, колкото е необходимо на тялото ти. Но не трябва и да се вманиачаваш, имам много познати в Лос Анджелис, които консумират само органична храна, което вече е прекалено и не е необходимо. И аз ям пица, пия по една бира понякога, но за мен не е проблем. Проблем е за тези, които постоянно ядат този тип храна и не тренират. Въпросът е 80 на сто от нещата да ги правиш правилно. Но пък 80 на сто от хората са неудовлетворени в живота и често използват храната, за да се самовъзнаграждават. Един писател казва, че повечето хора водят живот на спокойно отчаяние. Недоволни са и се питат как да станат щастливи. Най-честият отговор е - чрез изпълнението на бързи прищявки - храна, алкохол, дрога, секс. Да се пристрастиш към здравословния начин на живот има огромен освобождаващ потенциал.

Срещат се обаче мнения на лекари, че редовното спортуване може и да не е чак толкова полезно - получават се травми например.

Няма такова нещо. Можеш да се контузиш, разбира се, но има много повече проблеми от неправене на спорт, отколкото от практикуването му.

Има ли възрастови ограничения за започване на тренировки?

Можеш да започнеш на всяка възраст. Не всички ще бъдат атлети, но всички се нуждаем от упражнение. В третата възраст ще можеш да се движиш активно, да вървиш по-добре, качеството ти на живот ще е много по-високо. Винаги споменавам една моя ученичка от Лос Анджелис - Дороти. Тя е вече над 80, но като показатели за здраве лекарите не й дават повече от 50. Това е възхитително и се дължи на факта, че тя тренира дори и на тези години.

Звездите разполагат ли с повече възможности да бъдат в топформа? Нови методи, специални машини, средства?

Тренирал съм много известни хора. И те като всички останали правят футинг, джогинг, ходят на фитнес. Това, което ти можеш да направиш, трябва да го направят Том Круз и Салма Хайек. Постигането на добра физическа форма е нещо доста демократично, защото зависи от личното усилие, няма значение кой си, какъв си и колко пари имаш, без яко потене няма да влезеш във форма. Въобще не трябва да се усложняват нещата. И вкъщи можеш да правиш повечето упражнения. Мързеливците обичат да се извиняват с фрази от сорта на „ако бях по-богат, ако бях еди какъв си". Вижте само бизнесмените и политиците. Когато се видят с повече пари, започват да ходят по ресторанти, тъпчат се, надебеляват, отиват един ден на тенис и им прилошава.

Как виждаш ролята на липосукцията за коригиране на силуета?

Липосукцията може да помогне, но дори в този случай трябва да си във форма. Ако нямаш мускул, ти махат мазнините, но после те се връщат, т.е. говорим за моментни поправки, отделен е въпросът, че има вероятност, ако не се поддържаш след подобна процедура, нещата да станат още по-зле.

Когато топмодели като Синди Крофърд и Клаудия Шифър родят и после супер бързо се възстановят, веднага тръгват легенди за това как са го постигнали.

Това са измислици. Те просто са във форма. Да не забравяме, че това са дисциплинирани жени и истински атлетки. Стават рано сутрин, тренират, четат, правят бизнес. Не всички модели са такива, разбира се, някои смъркат кокаин. Но като цяло топмоделите са жени, които вярват в себе си. Има го естествено и генетичният фактор, за който говорихме. Колкото и да тренираш, няма да пораснеш с 10 сантиметра, нито ще се превърнеш в Брад Пит. Но после тази генетика трябва да се моделира. Топманекенките, които познавам, ходят на фитнес и следват здравословна диета, защото съзнават, че имиджът им е техният бизнес. Но дори и да нямаш нищо общо с имиджа, винаги е по-добре да си силен и здрав, отколкото дебел. Когато някой ми каже „все тая ми е, че съм дебел", напълно съм убеден, че не му е все тая. Дебелината означава липса не само на естетика, но и на здраве.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР