ащанга виняса йога

На 49 Мадона тича, танцува и пее по сцената с лекота, има достатъчно енергия за семейство с три деца, непрекъснато развиващ се блестящ музикален бизнес и... изглежда страхотно.

Лилия Илиева 24 February 2009

 

На 49 Мадона тича, танцува и пее по сцената с лекота, има достатъчно енергия за семейство с три деца, непрекъснато развиващ се блестящ музикален бизнес и... изглежда страхотно. Причината за това освен милионите й в банка и най-добрите световни стилисти, с които работи, се нарича ащанга виняса йога. Същата, която практикуват Стинг, Джоди Фостър, Дарил Хана, Уорън Бийти, и която се оказва най-бързо и широко популяризиращият се извън Индия вид йога.

 


Материалното момиче я откри за себе си в момента, в който се опитваше да се върне във форма след раждането на дъщеря си Лурдес, възпя я в албума Ray of Light и изигра ролята на учителка по ащанга във филма “Почти идеално”. А причината да хареса толкова ащанга виняса според собствената й учителка Лиз Ларк е, че този вид йога представлява хореография от движения и дишане и би допаднала на всеки, който обича да танцува. Заедно с това ащанга не само топи килограми и оформя тялото, но води и към по-добър цялостен баланс на организма и към хармония на ума, тялото и емоциите. Визуалният резултат е красиво фино тяло със силни оформени мускули, без обема, който се получава при тренировка с тежести.

 


Nota Bene


Ащанга е разновидност на класическата йога, систематизирана от мъдреца Патанджали в осем степени. (Ашта означава осем, а анга – крайник, компонент.) В нея водещи са осем принципа - дисциплина, дишане, концентрация, правилно хранене, позитивно мислене, гъвкавост, динамика и постоянство. Докато при другите типове йога човек трябва да е много напреднал, за да може сам да съчетае позите, които да изпълнява, при ащанга някой вече е извършил тежката работа да състави програма. Позите и асаните са същите като в хата, но свързани помежду си наготово с комплекси от движения (виняси) и съчетани с дихателни техники (пранаяма) и концентрация на вниманието в определени точки. Достатъчно е да усвоим тази последователност и да практикуваме сами вкъщи. Необходимо е само на определено време да се консултираме с учителя си.

 


Едно занятие


продължава час и половина. Първоначалната цел е тялото да стане по-гъвкаво и силно. Когато достигне определено ниво на физическа подготовка, то се отваря само на енергийно ниво. Първите осезаеми ефекти са подобряването на действието на храносмилателната система. Позите на сгъване и въртене имат ефект на масаж върху органите, свързани с храносмилането и същевременно стимулират нервите, свързващи гръбначния стълб с органите. С подобряването на ефективността на храносмилателната система храната се усвоява по-ефективно, а излишествата се изхвърлят вместо да се натрупват като допълнително тегло. Дихателните упражнения помагат за пречистването на кръвта от токсини, което прави кожата нежна и мека.


Ащанга удължава мускулите, изправя гръбначния стълб, прави кръста по-устойчив и подобрява стойката.



Резултатът


е силно очистване на тялото от токсини, мощно акумулиране и зареждане с енергия. Тялото става силно и гъвкаво, а умът се успокоява. Получава се чувство за лекота и увереност и реално се преобразява тялото и съзнанието.



5 пози, които можете да правите сами у дома


Представяме ви пет упражнения от ащанга, които можете да правите и сами вкъщи, без да ви е необходима специална физическа подготовка. Те са за начално раздвижване на тялото.


Показва ги преподавателката в парижкия йога-център Studio See Юко Хермениез. Самата тя преподава ащанга от девет години. Юко уточнява, че всяко от тези упражнения работи за гъвкавостта на определена част от тялото и подобрява тази гъвкавост. Целта е тялото да се движи по-лесно и по-добре. Това води до подобряване на кръвообращението и до цялостно повишаване на тонуса.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР