Шоколадови трюфели

Евдокия Александрова 29 March 2025

Греховно вкусни шоколадови трюфели. Те се топят бавно и съблазнително, разкривайки богатия си аромат. Приготвянето им е лесно и забавно дори и за най-малките, а резултатът – запомнящ се и невероятно изкушаващ.

Съставки за 45-50 бр. трюфели: 300 г какаова паста или чист шоколад с минимум 80% съдържание на какао (за оптимален резултат – без соев лецитин и млечни продукти), 200 мл кокосово мляко или кокосова сметана (от консерва), 2 с.л. кокосово масло, 1 с.л. екстракт от бурбонска ванилия, 3 с.л. кленов сироп, щипка морска сол. За овалване: сурово какао на прах, брашно от шамфъстък, кокосово брашно.

1. Разтопи на водна баня шоколадовата паста, докато разбъркваш периодично.

2. След като се получи хомогенна смес, добави кокосовата сметана, кокосовото масло, бурбонската ванилия, кленовия сироп, щипката морска сол и разбъркай добре.

3. Махни от котлона и остави сместа да почине около 60 минути в хладилника. Периодично разбърквай, за да не се отдели кокосовото масло на повърхността.

4. Извади купата от хладилника и направи топченца, оваляй в сурово какао на прах, брашно от суров шамфъстък или  кокосово брашно.

5. Съхранявай в хладилника.

6. Извади шоколадовите трюфели 10-20 минути преди да им се насладиш.

PS: Използвай подсладител според личните си предпочитания – въпрос на вкус и лични цели. В сегашната рецепта трюфелите стават леко горчиви, тъй като какаовата паста не е подсладена. Ако използваш шоколад, ще се получат далеч по-сладки. Затова смело адаптирай сладостта, докато приготвяш сместа.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР