Летните вируси и как да се справим

Можете да включите в менюто си и естествени пробиотици и пребиотици

eva.bg 31 July 2024

Какво по-неприятно от летен стомашен вирус, който причинява остра болка, диария и повръщане, докато сме на дълго чаканата си почивка?

В повечето случаи отшумява за един до максимум три дни, но и това е предостатъчно, за да съсипе всичко.

Наричан понякога „стомашен грип“, 24-часовият стомашен вирус е вид гастроентерит.

При вирусен гастроентерит се отчита възпаление в стомаха и стомашно-чревния тракт (храносмилателната система), което причинява диария. Наблюдават се и други симптоми като коремна болка и спазми, треска, главоболие, гадене, повръщане. Болката в стомаха обикновено се появява внезапно и е доста силна. След това симптомите постепенно намаляват.

Това състояние обикновено се причинява от вирус (ротавирус, аденовирус, норовирус, астровирус). Хранителното натравяне, бактериалните инфекции и паразитите могат да причинят подобни симптоми и могат да бъдат сбъркани с 24-часов стомашен вирус.

Причиненият от бактерии гастроентерит е свързан предимно с нещо, което сме консумирали, и може да бъде причинен от кампилобактер, Ешерихия коли, салмонела. Тези бактериални инфекции се предават чрез замърсени и заразени храни, включително месо, млечни продукти. Симптомите на бактериален гастроентерит могат да продължат до десет дни и да изискват антибиотици.

Паразитите също могат да причинят подобни симптоми. Паразитните инфекции се разпространяват чрез замърсена храна, вода или почва. Отнемат повече време за разрешаване от вирусния или бактериалния гастроентерит. Симптомите обикновено продължават между две и шест седмици.

Симптомите на 24-часовия стомашен вирус най-често изчезват сами. Основният фокус на лечението е да се предотврати дехидратацията, свързана и с високата температура, повръщането и диарията. Останете хидратирани. Водата е най-добрият избор. Можете да се запасите и с богати на електролити спортни напитки. Избягвайте подсладени газирани напитки и плодови сокове.

С банан, ориз, ябълка и препечена филийка можете да облекчите болките в стомаха си. Не забравяйте пробиотиците, те са изключително важни и най-добре приемът им да започне още преди да заминете на почивка. Можете да ги приемате като добавки.

Можете да включите в менюто си и естествени пробиотици и пребиотици като кисело мляко, кефир, ябълков оцет, зелени маслини, комбуча, кимчи, темпе, мисо, кисели краставички, аспержи, лук, чесън, зеленолистни, рукола.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР