Ферментирали храни за силна имунна система

Комбуча, кимчи, мисо, темпе, кефир, кисели краставички, кисело зеле, туршия, кисело мляко, ябълков оцет

eva.bg 06 January 2024

Имунната система е сложна мрежа от клетки, тъкани и органи, които работят заедно, за да защитават тялото от чужди нашественици. Тези чужди нашественици могат да включват бактерии и вируси.

Червата са дом на много от тези чужди нашественици, поради което здравето на червата е толкова важно за функционирането на имунната система. Чревната флора (бактериите, които живеят в червата) играе критична роля във функцията на имунната система.

Пробиотиците са живи микроорганизми, подобни на полезните микроорганизми, открити в човешките черва. Консумирането на богати на пробиотици храни може да помогне за укрепване на имунната система и намаляване риска от инфекции. Ферментиралите храни са отличен източник на пробиотици.

Редовната консумация на ферментирала храна може да помогне за поддържане на силна и здрава имунна система. Научните изследвания подчертават значението на насочените към чревната микробиота интервенции чрез обогатяване на диетата с функционални натурални продукти като пробиотици и фитохимикали. Това е ефективна стратегия за насърчаване работата на имунната система, модулиране на възпалителните реакции и подобряване на цялостното здраве.

Диета, богата на ферментирали храни, подобрява разнообразието от чревни микроби и намалява молекулярните признаци на възпаление. Приемът на храни като кисело мляко, кефир, ферментирала извара, кимчи и други ферментирали зеленчуци, напитки със саламура от зеленчуци и чай от комбуча води до увеличаване на цялостното микробно разнообразие.

Пробиотиците, произведени по време на ферментацията, подпомагат възстановяването на баланса на т.нар. добри бактерии в червата. В резултат могат да бъдат облекчени различни храносмилателни проблеми (синдром на раздразненото черво, диария, запек, подуване). Ферментацията спомага за разграждането и унищожаването на вещества като фитати и лектини – съединения, намиращи се в семената, ядките, зърнените култури и бобовите растения, които пречат на усвояването на хранителните вещества.

Бактериите, които живеят в червата, оказват влияние върху имунната система. Благодарение на високото съдържание на пробиотици (но и на витамин C, желязо и цинк) ферментиралите храни могат да подпомогнат имунната система и да намалят риска от инфекции.

Някои изследвания разглеждат връзката между микробиома и човешките мисли и настроения. Оказва се, че милиардите бактерии, пребиваващи в червата, могат да въздействат върху мозъка.

Чревните бактерии произвеждат различни невротрансмитери, които играят ключова роля за начина, по който се чувстваме. Някои проучвания свързват пробиотичните щамове Lactobacillus helveticus и Bifidobacterium longum с намаляване симптомите на тревожност и депресия. И двата пробиотика се съдържат във ферментиралите храни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР