7 задължителни зимни подправки, без които да не оставате до пролетта

Сгряващите подправки за здраве

eva.bg 30 November 2023

Твърдо решени сме да стоим далеч от простуди и грип тази зима. Ето защо сме заредили кухненския шкаф със седемте задължителни подправки. Те ще доставят топлина на тялото ни в студените месеци и ще повишат имунитета ни.

Джинджифил

Има толкова много неща, които обичаме в джинджифила, не на последно място това е неговата гъвкавост. Можем да го включим както в сладки, така и в солени ястия. На пазара се предлага в различни форми и текстури, включително пресен, смлян, маринован. Добавете малко джинджифил към овесените ядки за една нощ за вкусно ароматно начало на деня, както и в любимите меденки. Можете също да използвате джинджифила в напитки като чай и смути.

Използва се отдавна като естествено средство за лечение на настинка, грип, кашлица. Загрейте малко джинджифил и го хапнете. Преди да се усетите, кашлицата ви ще бъде овладяна. Опитайте мед, лимон и джинджифил за повишаване на имунитета. Джинджифилът е известен и със способността си да облекчава гадене и стомашно-чревни проблеми. Понижава лошия холестерол.

Куркума

Известна с жълтия цвят, който придава на ястията, куркумата е естествена добавка към къри и супи. Корените на куркумата се използват както пресни, така и сушени в кухните по целия свят. Куркумата носи мека топлина. Тя е високо ценена и заради своите противовъзпалителни свойства, затова е чудесно допълнение към вашата диета. Опитайте лате с куркума или чай или направете смути с куркума, ананас, банан и манго.

Кардамон

Сгрейте живота си с ухаещия кардамон. Тази подправка, която се използва широко в индийската кухня, има фини цитрусови нотки, придаващи прекрасен вкус на ориз, десерти и къри.

Кайенски пипер

Червеният пипер Кайен противодейства на грипа и настинката, подпомага храносмилането, стимулира отслабването. Лютият кайенски пипер е незаменима съставка при приготвянето на сосове. Използвайте го, за да добавите пикантност към супи и къри.

Карамфил

Карамфилът често се свързва с Коледа, но може да бъде използван през цялата година. Ще добави прекрасен вкус към напитки с подправки, като греяно вино или чай, и ще работи прекрасно в десерти и пудинги.

Канела

Често използвана в сладкиши, канелата взаимодейства добре и със солени ястия, където носи фина сладка топлина. Можете да я използвате дори в маринати. Разбира се, зимата е страхотно време за комфортна храна като пудинги и печени лакомства и тук канелата е наистина в свои води.

Звездовиден анасон

Бързо се превръща в една от най-предпочитаните подправки в Южен Китай, където се използва за овкусяване на солени и ароматни ястия. В смлян вид звездовидният анасон е част от прочутия китайски микс „5-те подправки“. Топлият, сладък, леко горчив вкус на звездовидния анасон напомня на див копър, анасон и женско биле. Подправката е популярна и в Европа, използва се за овкусяване на печива и десерти по време на празничния сезон. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР