Интервю с бръчките

За това интервю поехме известен риск, тъй като героите му изпитват страх да споделят тайните си. Все пак узнахме какво определя броя на бръчките и кое помага за премахването им, могат ли да се появят от усмивка и какво ще ни даде силата да се отървем от тях. Опитайте се, докато четете, да не сбръчквате чело!

Люба Вангелова 08 April 2024

Снимка: getty images/guiliver

За това интервю поехме известен риск, тъй като героите му изпитват страх да споделят тайните си. Все пак узнахме какво определя броя на бръчките и кое помага за премахването им, могат ли да се появят от усмивка и какво ще ни даде силата да се отървем от тях. Опитайте се, докато четете, да не сбръчквате чело!

ЕВА: Да започнем с малко притеснителен за нас въпрос: наистина ли е вредно да се усмихваме много?

Бръчките: Усмихвайте се колкото си искате – обратно на общоприетото схващане, ние се появяваме по-бързо, когато човек се мръщи. Така че, ако избирате между това да бъдете тъжни или щастливи, ние предпочитаме да изберете първото, а за вас е по-добре да изберете второто. Когато човек се мръщи, той използва 43 мускула, а когато се усмихва – само 17. След 2000 намръщвания се появява нова бръчка. Честито!

Защо при някои хора мимическите бръчки се появяват на 40 години, а при други на 20?

Семейството на мимическите ни бръчки е голямо: „пачи крак“, фини, хоризонтални, вертикални, напречни – не искате да познавате всички. В класическия вариант най-фините се появяват до 25 години – около очите. Но подобно на гънките на челото могат да се появят и по-рано.

Факторите за появяването ни са много. Не бързайте да обвинявате за всичко генетиката си, която, милата, е отговорна само за около 20% от резултата по лицето ви. Разбира се, важно е кога сме посетили лицето на майка ви и на баба ви, също и как е конструиран черепът ви, или какъв е типът на кожата ви. Но много по-важен фактор е средата, в която живеете. С напредването на възрастта синтезът на естествен колаген и хиалуронова киселина намалява във всяка кожа и нейната еластичност изчезва. Колкото по-неблагоприятни са условията на околната среда, толкова по-бързо ще се случи това.

Вярно ли е, че рискуваме да се срещнем по-късно с вас, ако кожата ни е мазна?

Така е, очаквайте ни по-късно, ако сте с мазна кожа. Но ще ви настигнем и вас, просто малко повече време ще имате да се порадвате на плътна и по-гладка кожа.

Мазната кожа задържа по-добре влагата и това помага на тургура ѝ – общото състояние на еластичност и твърдост, което се запазва максимално дълго.

Вярно ли е, че хората, които пушат, се срещат с повече ваши представители?

Ние сме много добри приятели с пушачите, така е! Заради цигарите кожата се изсушава по-бързо, токсичните вещества в никотина увреждат и разрушават молекулите на колагена и еластина. А гънките това и чакат, за да се настанят точно там!

Ще можем ли да избягаме от вас, ако пием повече вода?

Разбира се, но нищо не може да ви спаси от нас завинаги, особено пък какъвто и да било вид вода. Най-вече ако кожата ви е суха. Ако искате по някакъв начин да използвате водата в борбата срещу нас, по-добре е да си купите овлажнител за въздух – у дома може да бъде твърде горещо и сухо, което кара кожата да спира да диша.

Колко SPF върху кожата ни предпазва от фотостареене?

На върха на два пръста SPF ще е достатъчно (не забравяйте за врата си). Но това е необходимо не само за защита от нас, а и от пигментация. И да, не правете това само през лятото, моля! Ако UV индексът е над 3 (нивото на ултравиолетовото лъчение в спектъра на слънчевата светлина – б.р.), трябва да използвате SPF. Въпреки че ще дойдем по-късно, искаме да живеем с добра и удобна кожа! Така че се погрижете за нея преди нас.

Отговорете честно, може ли да ви победим, ако редовно посещаваме кабинета на козметика и дерматолога?

Ще ви кажем, въпреки че ни се струва, че вече сте написали доста за това. Най-модерните начини за борба с нас са RF лифтинг (електромагнитни вълни в радиочестотния диапазон), микроиглен RF лифтинг (същият, но с апликатор с микроигли), ултразвукова терапия (вълните увеличават производството на колаген и еластин). Всички те действат дълбоко в кожата и „събуждат“ клетките, за да произвеждат повече колаген и еластин. Какво следва? Нека видим!

С кои съставки в козметиката сте във вражда?

Всяка година се увеличават съставките, които се борят срещу нас. Но основните три остават непроменени – хиалуронова киселина, кератин и колаген. Нито един продукт против стареене не може без тях.

Първата е в състояние да задържи до 2500 водни молекули, подхранвайки кожата и предпазвайки я от изсушаване. И това не са само кремове и серуми. Хиалуроновата киселина се инжектира в кожата по време на процедурите по биоревитализация, тя е и основен компонент на скинбустерите (за повишаване на тонуса) и инжекционните процедури за подмладяване.

Кератинът повишава тонуса на кожните клетки и ги кара да произвеждат повече протеини за еластичност, а колагенът (който всъщност не се нуждае от представяне) гарантира твърдост, еластичност и тонус. Колагенът се появява в тялото по естествен път, но когато липсва, можете да го замените с изкуствен, доставен от серуми и кремове.

Можете ли да отстъпите под действията на масажи с Гуа ша например? Или пък с нощните маски?

За наш късмет и радост, това е мит. Нощните маски могат да помогнат да се избавите по-бързо от подпухването и да придадете на лицето си отпочинал вид. Но ние сме се разположили по-дълбоко в кожата. Не можем да бъдем изгладени като риза, която е намокрена и оставена да виси.

Как избирате къде да нанасяте поражения с времето?

Ако наблюдавате къде са се появили бръчките ви за първи път, можете да разберете какъв тип стареене имате и върху кои области да работите. Типовете стареене на лицето са следните: финобръчков морфотип (с малко подкожна мастна тъкан и множество малки гънки), уморен морфотип (ъглите на устата и върховете на устните са увиснали), мускулен морфотип (увиснали клепачи и назолабиални гънки), деформационен морфотип (няма фини бръчки, но се появява двойна брадичка, торбички под очите).

Вие и зъбите вървите в комплект. Казват, че носенето на брекети, айлайнери и шини за коригиране на захапката може да забави появата ви или да ви накара да изчезнете. Вярно ли е?

Няма спор, че след брекети и алайнери лицето ви се променя. Дотолкова, че времето на нашата поява също се променя. Все едно натискате бутона „Промяна на маршрута“.

Често след поставяне на скоби назолабиалните гънки и гънките в ъглите на устните се изглаждат. Всичко е просто: веднага щом челюстта се нормализира, кожата се стяга и приляга плътно към костите и мускулите. Именно поради позицията на долната челюст след брекетите хората често си мислят, че лицето им се е променило много.

Май доста сте зависими от климата?

Доста. Но това също се свързва със сухотата. Хората, живеещи във влажен и хладен климат, се срещат с нас много по-късно от тези, живеещи в сухи и горещи райони. Ако сте емигрирали или сте пребивавали в гореща страна за няколко месеца, не се учудвайте, ако ни забележите на лицето си по-рано, отколкото сте очаквали.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР