Ива Таралежкова: Да превърнеш една карта от географска в туристическа – това е вдъхновение

Ива Таралежкова от сдружение „Деветашко плато“ е една от дамите в специалния ни проект "15 истории на успеха"

Ирина Иванова 20 January 2024

Снимка: Костадин Кръстев-Коко

Чудесата, които Ива Таралежкова и нейните колеги и съмишленици от сдружение „Деветашко плато“ правят за едноименния район в Предбалкана, са известни отдавна. Да оставим цифрите да говорят – преди 15 години, когато е основано сдружението, в 9-те села, намиращи се в района на платото, има една-единствена реновирана хижа с 10-12 легла. Сега къщите за гости и малките хотели са 53 и разполагат с над 750 легла. Как се случва това?

Ива има рецепта и без колебание я споделя с нас: с малко лудост, много хъс, работа и не в по-малка степен – търпение. И с добри партньори, разбира се. За сдружение „Деветашкото плато“ фондация „Америка за България“ е точно такъв партньор.

Историята на Ива и нейните колеги доказва, че е напълно възможно да си едновременно истински стопанин и истински предприемач. Днес Таралежкова живее между София и Кърпачево, едно от селата в Деветашкото плато. „Все по-трудно ми е да се прибирам в града, все по-дълги са периодите, в които съм на село – там се чувствам у дома. Простор, птици и много, много звезди“ – споделя тя.

Ива е завършила езиковата гимназия „Ернст Телман“, сега „Екзарх Йосиф“ в Ловеч, а след това – английска филология във ВТУ „Свети свети Кирил и Методий“. Била е преподавател по английски език – професия, в която е влюбена. Работила е и в общинската администрация в Габрово и там осъзнава важността на това да си активен, информиран, търсещ правата си гражданин.  

Ива, защо избрахте точно Деветашкото плато, за да развиете своята дейност?

Любовта е в началото на тази история: мъжът на живота ми ме заведе в неговото село – Кърпачево, което се намира в Деветашкото плато. Сърцето ме болеше, гледайки тази красота – природа, хора, бит и начин на живот, които постепенно сякаш потъваха във времето… Споделяйки тези емоции с моята колежка и приятелка Велислава Чилингирова, се оказа, че и тя има корени в района – баща ѝ е родом от близкото село Крамолин. И така тръгнаха нещата по съвсем естествен начин – добавихме още села: Крушуна, Деветаки и Къкрина заради известните обекти там, а после и останалите на картата на платото – Агатово, Горско Сливово, Брестово и Тепава. С подкрепата на местните хора успяхме да намерим по нещо забележително във всяко едно от тях, което ни помогна да направим една нова, интересна и богата карта на района.

Организирате изключително много инициативи в района – „Джаз под звездите на Деветашкото плато“, „Селска бизнес академия“ и т.н. Как се свързвате с местните хора, как общувате с тях, как гледат те на вашите инициативи, участват ли в тях?

От самото начало работим много активно с представители на всички села – кметове и наместници, читалища, фермери и други местни предприемачи, пенсионерски и младежки клубове. Самото създаване на сдружението през 2008 г. беше предложено от тези хора. В организацията към момента членуват общо 140 души от района. Работим активно и с трите общини на територията на Платото – Летница, Ловеч и Севлиево. Заедно чертаем планове и стратегии за оживяването на селата и тяхното развитие и популяризиране.

Една от първите ни инициативи – фолклорен събор „Девет песни от извора“, който провеждаме вече 16 години, беше идея на читалищата. Организираме го на ротативен принцип, за да може всяко от селата да се почувства домакин и да покаже на света своя потенциал.

Във фестивала „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ заедно с музикалния ни директор – тромпетиста Венцислав Благоев, носител на Златна лира за принос към културата в България, успяваме да привлечем български джаз изпълнители от световна величина. Тук, на поляната край пещерата Гарваница, разстлала се между селата Горско Сливово и Кърпачево, са се изявявали Йълдъз Ибрахимова, Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Милица Гладнишка, Милен Кукошаров, Антони Дончев, Христо Йоцов, Ангел Заберски, Живко Петров и още много други… Всяка година се радваме на дамите от читалището в село Горско Сливово, които ентусиазирано се включват с джазирана песен от техния репертоар.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
prue276
21 January 2024, 15:53

Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства и го купувам тук--- https://use.my/zf32

ТВОЯТ КОМЕНТАР