Цвета и Явор: По-добри градове за хората

Цвета Йоцова и Явор Панев са от типа хора, които проправят пътеки там, където много други биха се отказали

Краси Генова 23 June 2023

Провокирани от информационната кампания #ПромениКартинката, която ни запознава с мащаба на проблема с неправилно изхвърлените фасове, в тази нова рубрика ви срещаме с хора, които активно влияят на средата и на обществото ни за по-добър живот.

Цвета Йоцова и Явор Панев са от типа хора, които проправят пътеки там, където много други биха се отказали. Представят себе си като екип, който променя не само картинката, но и света около себе си, започвайки от тях самите. Неслучайно назовават фондацията си Optimistas, защото вярват, че не съзерцанието, а действието отваря врати на еволюцията – на човека, на гражданското общество, на институциите и на процесите в социума.

Като архитект Явор има ясна идея за структурирането на елементите за постигането на оптимални резултати, а Цвета използва опита си на адвокат да проправя път на добрите намерения и справедливата кауза в изпълнението на основната им мисия – подобряване качеството на живот.

Какъв беше за вас процесът на осъзнаване на една от основните задачи на човека в гражданското общество – да променя към добро заобикалящата го среда?

Твърде нескромно би било да кажем, че ние сме един от най-добрите примери за осъзнато живеене. Нашите професии са такива, че работата ни неминуемо е свързана с дълбоко осъзнаване на това, което правим. Професиите и на адвоката, и на архитекта носят голяма отговорност, тъй като последствията от нашите дейности се отразяват силно върху хората. Нашите експертизи много добре се допълват при решаването на спорни и противоречиви проблеми. Активирането на общността е съвременният начин за управлението на промяната на градската среда. В България принципът на случване беше обърнат и обществото не беше активна страна в процеса по вземане на решения за бъдещето на градовете.

Първият проект, който направихме заедно, беше общественото допитване и анализ за територията на „Дупката“ във Варна. Тогава осъзнахме, че е ключово да се работи в широк екип, че всъщност Община Варна не знае какво иска (каква функция търси) и как да вземе решение. В София вече съществуваха Визия на София и София план, преструктурираното общинско предприятие. Те работеха методологично с привличане на гражданите в процеса при вземане на решения за дългосрочната визия за развитие на града.

В този период дейно се занимавахме с проектите на сдружение „Таляна“, на което Явор беше председател. Съживихме и една забравена сграда във Варна, която се превърна в сцена за алтернативно съвременно изкуство – говорим за нашумялото в последно време пространство „Ребонкърс“, което в момента има самостоятелен живот на културна точка.

Когато влязохме двамата, барутният погреб беше пълен с боклуци, мръсотия, обрасъл и превърнал се в свърталище на клошари и наркомани. Успяхме да активираме и привлечем за каузата много хора, които с доброволен труд, дарения и най-вече с емоция и любов помогнаха да се случи. След проектите за „Дупката“, „Таляна“ и „Ребонкърс“ осъзнахме колко е важно и силно обществото да е двигател на промените в средата около нас. В крайна сметка градът е за хората и те са крайният потребител на градската среда. Това беше и основният ни мотив да включим гражданите при избора на проект за центъра на Добрич.

Така малко по малко и проект след проект изградихме OPTIMISTAS като организация, занимаваща се с проекти, с обществени проучвания и стратегии за развитие на градска среда, организирането на граждански допитвания и архитектурни конкурси.

Кои са двигателите на еволюцията в съвременното общество – инстаграм инфлуенсърите, т.нар. opinion makers или хората, които искат да променят живота си и живота на другите към добро?  

Съвременните медии са само най-горният повърхностен пласт и не може да се каже, че са двигатели на революцията. Може би са бързата и директна връзка с някаква част от обществото – особено най-младите – и биха могли да се ползват като инструмент за разпространение на информация, но далеч не са определящи. Промените и развитието са дълбоки процеси. Обществото трябва да бъде сериозно ангажирано и привлечено. Всеки сам избира за себе си кое е важно. Много е тежка отговорността да променяш живота на другите и в никакъв случай не искаме да я поемаме. Нашата работа е свързана основно с управлението на процесите. Именно включването на гражданите при вземането на решения дава тази добавена стойност за колективното съзнание.

Защо го правите?

Защото е много забавно. Всички проекти, по които работим, са интересни, любопитни и вдъхновяващи. Например в момента е в ход международен архитектурен конкурс за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора, изгледали сме целия репертоар на Старозагорския куклен театър,  бяхме на фестивала „Пиеро“, с невероятно богата международна програма, няма да разказваме за веселието, което придружава работата ни по подготовката на конкурса. Това е само един от проектите, които работим, но наистина е голямо удоволствие.

На сайта ви optimistas.bg има много проекти, в различни фази, но това, което ги обединява, е желанието за подобряване качеството на живот, на споделеното пробуждане, че това което засееш, това ще жънеш. Променяте ли картинката с тези малки стъпки?

Големите промени крият малки, но постоянни стъпки и всеки от нас прави промяната възможна. Нищо и никога не се случ-
ва с „вълшебна пръчка“. Трябва да има постоянен процес, в който да са въвлечени много хора и заинтересовани лица, за да може да се върви в правилната посока.  Един такъв проект е #Променикартинката, който цели, чрез информираност на обществото да наблегне на големия проблем от замърсяването с фасове.

Подкрепяме и си партнираме с кампанията, защото каузата е много в темите, по които работим, и промяната на градската среда е част от цялата концепция.

В настоящия момент песимистите биха казали – защо да го правим при тази деградация на морала, на ценностите, на хуманността. Какво вие, оптимистите, бихте казали на песимистите, за които чашата е винаги наполовина празна?

Доверете се на процеса. Идеята е, че винаги има смисъл от усилието, когато е двигател за развитието. „Залудо работи, залудо не стой“ – тази стара поговорка има толкова много смисъл. Тя ни движи.  Казахме, че вярваме в действието като живителна сила. Това е и катализатор за промяната на картинката около нас. Добрият пример, в който вярваме. Играеш си играта, пък да става каквото ще става.

Информационната кампания на Филип Морис България #ПромениКартинката цели да запознае обществото с фактите около глобалния проблем с неправилно изхвърлените фасове. Тя предизвиква преобръщане на модела на инертността, на нагласата, че нищо не зависи от нас. Вие сте сред партньорите на кампанията за нейната пътуваща изложба из страната. Защо е важно да сме социално активни по теми, които засягат обществото?

Важно е, защото промяната на картинката започва от всеки един. Вярваме в това и сме щастливи да работим с информационната кампания, разкривайки проблема със замърсяването с фасове по провокативен, но разбираем и емоционален начин. С работата си кампанията ни провокира да осъзнаем, че информираността е първа стъпка към положителна промяна. Не искаме след 10 години в моретата да има повече фасове отколкото риба и заради това изхвърляме фасовете, и боклука си, на определените за това места.

Откъде намирате енергия, сила и вяра да продължавате напред към промяната?

Промяната e в нас. Добрият пример е заразителен. Вдъхновяваме се от емоцията, която виждаме в хората. От общото осъзнаване на споделеното живеене с други човешки същества. Някак си това се усеща вече като общ двигател за по-добро, светло, чисто, устойчиво бъдеще. Може да звучи шаблонно, но истината е, че е точно така. Когато срещнеш съмишленици и хора, които горят в идеите и работят за каузите, се чувстваш вдъхновен и това те дърпа напред да продължаваш.

Какъв е пътят към по-чиста и обогатяваща градска среда?

Важното е да се забавляваме и да правим това, в което вярваме. Процесът сам ще се намести. Вярваме в конкурсното начало като колективно усилие, като инструмент на естествена конкуренция, която може да ни оттласне от общата инертност на песимизма и да даде оптимистичното сега и утре.

Как за вас изглежда променената картинка?

Осъзнато, активно гражданско общество, което участва във всички процеси и движи развитието и промяната на заобикалящата ни среда.

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР