Павлова с портокали

Мануела Панайотова 01 March 2020

Снимка: Мануела Панайотова

Посветен на балерината Анна Павлова, този изящен десерт отдавна се е превърнал в класика.

Произходът му е обект на спорове между Австралия и Нова Зеландия, но няма никакво съмнение относно ефекта и вкуса - те остават недокоснати от времето и интерпретациите.

Днес ви предлагам една версия, в която ефирната корона от меренг е пълна с бита сметана, лимонов крем* и филетирани портокалови резени, а резултатът е впечатляващ вкус и вид, белязан с финес, деликатност и лекота, напомнящи естетиката на Бел епок.

За меренга използвах 4 големи белтъка (около 160 г), щипка сол, 50 мл студена вода*, 260 г захар, 1ч. лъжичка оцет, 1с. лъжица + 1ч. лъжичка царевично нишесте, 1 ч. лъжичка ванилов екстракт.

Как я направих: Подготвих хартия за печене, като очертах кръг с диаметър 18 см. Разбих белтъците с щипка сол до средно твърди върхове. Продължих да разбивам на ниска скорост и бавно налях водата. Започнах да добавям захарта и увеличих скоростта на миксера. Разбих до твърди върхове. Добавих и ванилия, оцет, нишесте, които смесих с шпатула, като загребвах от долу нагоре.

Прехвърлих меренга върху очертаната хартия и, с помощта на плосък нож, му дадох форма на вулкан. Пак с ножа, от долу нагоре, изтеглих вертикални линии, които оформиха нещо като плисета. С лъжичка направих вдлъбнатина в центъра на формата.

Пекох на 140 С за около 30 минути и още 45 минути на 120, без да отварям фурната. При печенето се получават пукнатини и кратерът потъва, но формата се запазва и става удобна за пълнене. Оставих да изстине във фурната. Напълних с разбита, неподсладена сметана, полях с лимонов крем, гарнирах с портокали и поднесох.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР