4-те вида риба с високо съдържание на протеин

01 March 2023

Снимка: unsplash

Знаете ли, че не само зеленчуци и плодове, но и риба може да помогне за вешето отслабване?

Добавянето на риба към вашата диета ще ви помогне да увеличите приема на протеини. Рибата е здравословен избор, който може да ви осигури различни ползи освен хранителните. Яденето на риба може да подобри зрението ви и да намали риска от сърдечни заболявания. Това е, ако ядете правилното количество и вид риба.

Но каква риба трбява да ядете, за да консумирате достатъчно протеинни и какво всъщост са те може да разберете в настоящата статия. A ако искате директно да си изберете най-вкусното за вас парче риба, силно ви препоръчваме да разгледате опциите предлагани от метро брошура.

Какво представлява протеинът всъшност?

Протеинът е необходим на тялото за растеж и възстановяване, поради което е важно да изберете интелигентни протеини, тъй като това е свързано с вашето здраве. Протеините съдържат много аминокиселини, от които тялото ни се нуждае, а някои могат да бъдат намерени само в храната (незаменими аминокиселини). Много протеинови храни помагат за понижаване на лошия холестерол. Тези храни включват ядки, семена, плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни. Докато някои съдържат минимални нива на протеин, други могат да ви помогнат да опаковате този допълнителен удар, когато е необходимо.

Важно е да изберете разнообразие от здравословни източници на протеини, тъй като различните храни носят различни нива на хранителни вещества. Много храни ще донесат същото количество протеин, но при по-икономична скорост, като боб. Месата са чудесен източник на протеини и могат да бъдат по-здравословни, като премахнете кожата и отрежете излишните мазнини. Въпреки че рибата може да бъде скъпа, тя е отличен избор за постни протеини. Яйцата са чудесен източник на протеини и съдържат много други витамини и хранителни вещества. Гръцкото кисело мляко е чудесен вариант за закуска с висока протеинова стойност и е доказано, че понижава нивата на лошия холестерол.

Ето някои видове риба с високо съдаржание на протеини за отслабване:

1. Сьомга /20g/

Сьомгата е чудесен източник на прости протеини. Тези риби съдържат омега-3 мастни киселини, които са важни за нашата диета. Омега-3 са хранителни вещества, които дават на телата ни енергия и поддържат правилното функциониране на сърцето, белите дробове, мозъка и имунната система. Това е важно за някой, който се опитва да отслабне, особено след като тези мастни киселини също могат да помогнат за засилване на метаболизма.

2. Риба тон /29g/

Ако сте сериозни и наистина желаете да отслабнете, може да включвате по-често в диетата си рибата тон. Тя е богата на хранителни вещества, като омега-3 мастни киселини, витамин D и селен.

Селенът е основно хранително вещество, което се изисква от нашата щитовидна жлеза, за да функционира оптимално. Тъй като щитовидната жлеза е отговорна за метаболизма, лошо функциониращата щитовидна жлеза може да повлияе на способността ни да отслабваме, така че яденето на храни, богати на селен, може да помогне. Едно проучване показа, че диетата с увеличаване на приема на селен води до намаляване на телесните мазнини.

3. Риба треска /18g/

Треската има високо съдържание на протеини и ниско съдържание на калории и мазнини. Междувременно треската е с високо съдържание на витамини от група В, от които тялото се нуждае, за да управлява стреса, да изгражда невротрансмитери, да метаболизира хранителни вещества и да освобождава енергия от храната.

4. Камбала /42g/

Камбалата е чудесен източник на протеин, когато се опитвате да отслабнете. Камбала съдържа различни хранителни вещества като фосфор, селен, магнезий и витамини B6 и B12. Витамин B12 също е полезен за подпомагане на загубата на тегло.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР