Коледни уроци по хюга, или как изглежда скандинавският уют в един български дом

Декорация от DUKA за Коледа

Десислава Найденова 21 December 2022

В дните преди Коледа прелистваме любима книга.

„Малък наръчник по хюга“ ни припомня, че хюга е много неща: „изкуството да създаваш атмосфера на интимност“, „комфорт за душата“, „да изпитваш удоволствие от наличието на успокояващи неща“, „споделени моменти на уют“, „да пиеш какао на светлината на свещи“.

Като се замисли човек, май именно Коледа е времето, в което хюга има най-широко поле за изява не само в скандинавските страни, а и у нас. Какво ни трябва?

Свещите

Разбира се, трябват ни свещи. И не, това не е никакво клише, защото малкото пламъче и ароматът на свещта умеят да превключат атмосферата у дома към режим „приказен“. Ако трябва да сме докрай откровени, ще кажем, че не чакаме зимата, за да запалим вечер свещ. Правим го и през останалата част от годината. Но студените вечери и празничните дни просто не могат без това. От DUKA си избрахме свещ, а най-хубавото е, че я има в различни цветове и аромати: червен (боровинка), зелен (мистичен бор), син (кадифена амбра) и любимият ни бял (сняг!). Не забравяйте и удобната запалка към нея. Свещите са чудесен вариант и за подарък.

Топлата напитка

Топло какао, горещ чай, хубаво кафе, общо взето каквото си изберете според вашите собствени предпочитания. Основното тук е да забавите темпото и да се насладите на напитката в ефектна чаша и на мига. А този миг може да е вие насаме със себе си, вие насред филмов маратон на дивана, завити с меко одеяло, или пак вие в компанията на любимия човек, потънали в хармония, прегръдка и тишина. Тук отново обръщаме поглед към колекцията на DUKA и откриваме нещо, което търсим от доста време: чайник! Истински керамичен чайник. Съчетаваме го с тематични чаша и чинийка, разбира се, от коледната серия HORN. 

Декорацията

Ако и вие като нас отлагате до последния момент украсата и я сътворявате почти в навечерието на Коледа, това е за вас. Ако залагате на минималистичната украса, защото вярвате, че „по-малкото е повече“, навярно ще предпочетете сет 4 топки за елха в сино, червено и бяло. Сред нашите фаворити е и преспапието, което внася допълнително празнично настроение у дома. Помислили сме и за най-малките, които ще се забавляват неимоверно много с един симпатичен гном, така че слагаме и него в кошницата за пазаруване.

И ето че всичко вече си е на мястото. Или почти всичко. За малко да забравим коледния сладкиш, ухаещ на канела, портокалови корички, джинджифил и поръсен обилно с пудра захар. DUKA са помислили и за това, избрахме си форма за печене отново от лимитирана серия, в червен цвят.

И накрая, хюга са хората. Защото красивите и уютни моменти са такива най-вече когато са споделени с най-близките ни хора. Тези моменти са създадени, изживяни и запомнени от нас и от вас.

Весели, светли и топли празници!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР