Двама с река на сърцето - Луиза Григорова & Александър Димов

Ирина Иванова 08 November 2022

Снимка: Слав & Хубен

Oт месеци Луиза Григорова-Макариев не е стъпвала в София. Тримата със съпруга ѝ Мартин Макариев и сина им Бран са се преместили да живеят във Видин, съвсем буквално. Наели са си апартамент, имат детегледачка, а почти двегодишният Бран дори е записан на детска ясла.

Причината за новия адрес на семейството не е някаква екстравагантна приумица, ами си има съвсем логично основание – в северозападния крайдунавски град от началото на май вървят снимките на новия български сериал „С река на сърцето“, режисьор на който е Мартин Макариев (част от режисьорския екип на сериалите „Под прикритие“ и „Дървото на живота“, режисьор на филмите „Диви и щастливи“, „В сърцето на машината“ и др.), а в главните роли са главните герои на нашия септемврийски брой и лица на корицата ни – актьорите Луиза Григорова-Макариев и Александър Димов. Между другото Александър, също като Луиза и Мартин и още част от екипа, е почти видинчанин още от месец май и си живее на филмовата локация, така да се каже.

В центъра на семейната сага „С река на сърцето“ са брат и сестра (Александър и Луиза в ролите), които се борят да запазят фамилната винарна. Разбира се, това е основната ос. Около нея се „навиват“ и заплитат много други сюжетни линии, в които се включват и актьорите Александър Сано, Яна Маринова, Мартина Апостолова, Христо Петков, Никола Додов, Анастасия Лютова, Малин Кръстев, Пламен Манасиев, Игор Ангелов и още много други. Все пак май в най-най-главната роля са градът (Видин) и реката (Дунав), както и цялостната атмосфера на малкия град, в който уж всички се познават, но се оказва, че всеки крие своя дълбока тайна.

 „С река на сърцето“: Запознайте се с Вяра!

"Моят персонаж се казва Вяра – представя ми Луиза Григорова-Макариев в началото на разговора ни образа, в който се превъплъщава в сериала. – Много е различна от мен, много мъжко момиче. Реших този път да направя нещо съвсем различно от всичко досега. Винаги съм играла по-нежни, по-женствени персонажи, докато героинята ми Вяра е доста серт, справя се сама с живота от малка и отдавна разчита на себе си. Тя е човек, който може да носи сериозна отговорност. Работи като механик в машинното отделение на един кораб дълбачка, която копае дъното на Дунав за пясък. Непрекъснато се придвижва с лодка по реката, стабилна е и борбена.

Луиза е присъствала на страниците на EVA много пъти, още от 15-годишна – като модел, актриса, лице от корицата ни… Без да искаме, я приемаме като близък човек, по някакъв начин част от историята на нашето списание. За мен лично пък, казах го и на самата Луиза, тя винаги ще си остане тийнейджърка – понякога малко рязка, понякога непредсказуема, прозрачно-нежна (но може да бъде и доста дарк, не се заблуждавайте), с най-красивата усмивка и с един такъв глас, който не можеш да сбъркаш с никой друг. Дори и сега, когато вече е майка на почти двегодишно момче, изиграла е десетки роли в киното и театъра и заедно с Мартин, с когото сключиха брак преди пет години и оттогава упорито и целенасочено следват мечтите си, реализирайки проект след проект, та дори и сега, поне в очите на моя милост Луиза си остава тийнейджърка. Нямам дори точно обяснение защо. Казва ми, че нейната Вяра в сериала има 15-годишен син. Чакам с нетърпение да видя как ще ме убеди в това. Тийнейджърка с 15-годишен син!

Луиза, кой ви гледа детето, докато вие снимате?

Бран е тук с нас във Видин, цялото семейство сме тук. Живеем в апартамент под наем, имаме си детегледачка, Бран ходи и на детска ясла. Но честно казано, аз жертвам страшно много – най-вече от времето си за почивка. Целият екип, след като свърши снимки, отива да си почине, а аз отивам да си гледам детето. Изобщо не съжалявам обаче и не се оплаквам, защото в крайна сметка какво по-голямо щастие от това да работя нещото, което обичам, да съм си заедно със семейството, никой да  не ми липсва, всички да сме тук, да сме здрави, да сме добре. Какво по-хубаво! Бран в момента е в бебешки пубертет, така че, ако на снимки съм на максимума като съсредоточеност и отдаденост, след това с него трябва да съм два пъти повече така. Мечтая си да дойде моментът, в който да мога малко да си почина.

С какво според теб сериалът „С река на сърцето“ ще развълнува българската публика? С какво е по-различен от другите родни сериали?

Има нещо много интересно в това, че действието се развива в един малък град, в който всички се познават и знаят уж всичко един за друг, но в същото време на повърхността излиза и точно обратното – че всеки крие някаква своя дълбока тайна. Другото, което на мен лично много ми харесва, е, че сериалът е… по-суров. Всички персонажи са хора от плът и кръв, истински, живи, а не измислени, напудрени, красиви, лъскави, богати… Нашите герои са хора от народа, работяги, които се борят с живота и се сблъскват с всевъзможни проблеми. Разбира се, всичко е много по-сгъстено, отколкото е в реалния живот, все пак е телевизия. Най-важното според мен е, че ние самите – актьорите – тъй като получаваме сценариите на епизодите малко преди да започнем снимки, обсъждаме и се вълнуваме от това, което ни поднася всеки нов епизод. Зад камерата стои изключителен екип от професионалисти, които работят най-вече в киното и сега са дошли да работят в телевизията, защото са повярвали в сериала и в това, че можем да направим изключителна, мащабна продукция с високо качество на заснемане, с оригинална визуална концепция. Актьорският състав също е безкомпромисен и за първи път ми се случва – а аз снимам от доста време все пак – актьорите по собствено желание да се събираме вечерта преди снимки, да обсъждаме, да репетираме и на другия ден да отидем на снимачната площадка много подготвени. Това няма как да не се види на екран, тази енергия!

Може би на чисто продукционно ниво нещата са по-добре организирани. Може би разполагате с повече време за снимки.

Нямаме повече време и по абсолютно никакъв начин не сме облагодетелствани, но имаме много по-големи амбиции. За първи път работя толкова много, но и за първи път съм толкова щастлива, работейки толкова много.

Защо точно Видин е градът, в който се развива действието?

Идеята бе да има винарна, лозя, така че се търсеше най-подходящото място, можеше и на морето да бъде, но в крайна сметка Мартин дойде тук, във Видин, на оглед и като се върна, беше много категоричен: това е нашето място. Каза ми: „Там има най-красивата винарна, най-красивите лозя и най-красивите локации. Не можеш да си представиш какви места можем да снимаме във Видин“. Тогава му отвърнах, че да, наистина не мога да си представя. Бях ходила във Видин, но никога не съм го разглеждала като някакъв много красив град, а всъщност има страшно интересен дух това място, може би заради реката. Сигурна съм, че никой не е предполагал, че ще види Видин по този начин, по който градът изглежда в нашия сериал.

Кои са твоите любими места от всичките, на които снимахте?

Местата, където живее и работи моят персонаж Вяра – тя работи на едни кораби и живее в рибарско селище. Страшна красота е! И самата винарна край реката при село Кошава, разбира се, която си е нещо като имение.

Каза ни, че Вяра е истински мъжко момиче. Как чисто актьорски изгради този толкова различен от теб персонаж?

Промених походката, езика на тялото, начина, по който говоря и се изразявам. Сама достигнах до всички тези неща, защото осъзнах, че всъщност аз си ги нося заложени дълбоко в мен. Обичам да се справям сама, мога да бъда и доста мъжко момиче, макар да предпочитам в живота да съм си момиче в пълния смисъл на думата.

Защо?

Никога не съм искала да изземвам мъжките функции, предпочитам да си се занимавам с женските, които не са никак малко, нали? Освен актриса, майка, жена и не знам какво още, хайде, няма нужда да съм и мъж.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР