Елизабет II - какво (не) знаем за нея

20 факта, които обрисуват навиците й и припомнят събитията, които я превърнаха в британска, а и световна икона

Адриана Попова 08 September 2022

Снимка: getty images/guliver

Коронацията й е на 2 юни 1953 г. в Уестминстърското абатство. Разрешават на телевизията да снима всичко без миропомазването и причастието, и без близки планове. Много хора си купуват телевизор специално за този ден, включително семейството на Пол Макартни. Одеждите за коронацията тежат 16 кг. Придворните дами носят дългия 5,5 м шлейф от пурпурно кадифе, поръбен с хермелин и златен ширит, като го хващат за сатенени ръкохватки. В деня на коронацията 25-годишната Елизабет се придвижва в 7-метровата парадна Златна карета, теглена от 8 сиви коня.

Короната на Британската империя е украсена с 3 хил. диаманта и едни от най-невероятните скъпоценни камъни като рубина на Черния принц и диаманта Кулинан II  (с нея кралицата откриваше Парламента). Тежи само 1,5 кг, за разлика от златната корона на свети Едуард - 2,27 кг, използвана при коронации. Когато я питат ще иска ли почивка по време на коронацията, Елизабет II отговаря: „Ще издържа. Силна съм като кон.“

Британците знаят, че не е прието да докосват монарха, но си го позволяват с восъчната фигура в музея на мадам Тюсо. На кралицата не се задават въпроси, отговаря се само на поздрава й. Когато се ръкува, задължителните ръкавици я предпазват от инфекции и от одиране от пръстените на дамите.

Елизабет с новородения Чарлз. Край нея са строгата й баба Мери, която я научила да седи с изпънат гръб и без да се обляга на стола, и майка й Елизабет. След възкачването на Елизабет на престола започват да наричат Елизабет старша Кралицата майка. Тя умира на 101 години. След раждането на първородния Чарлз, Филип, който освен за своето тегло винаги се грижел и за фигурата на кралицата, я посъветвал да откаже картофите, виното и сладкишите, докато не влезе във форма.

 

Принц Филип бил единственият, който се държал със съпругата си като с човешко същество. Дори я наричал „наденичке“. Елизабет винаги засиявала, когато той влизал в стаята, свидетелстват придворни. С Филип са трети братовчеди, с общи прабаба и прадядо – Виктория и Албърт. Той е от фамилията Батенберг, поангличанена на Маунтбатън след Първата световна война, когато и кралското семейство от  Сакс-Гобург-Гота става Уиндзор. Елизабет се влюбва в него още първия път, когато вижда високия 183 см морски кадет. Тогава тя е на 13, той - на 18. 8 години по-късно се венчават. „Тя така и не погледна друг“, казва нейна братовчедка.

Според нейни близки, ако не беше кралица, Елизабет щяла да стане треньор на коне. Язди от 3-годишна. Като малка искала да стане кон или пони. Тренираните й от езда крака са много здрави и й помагали да издържа права при дълги приеми.

След като се омъжва за Чарлз, принцеса Даяна започва да нарича кралицата „мамо“. По-късно признава, че винаги се страхувала ужасно много от нея.

Елизабет II беше главнокомандващ на въоръжените сили. Тя видимо се отпуска в компанията на войници. Зарадвала се, когато Уилям и Хари решават да влязат в армията.

Чърчил е първият премиер-министър на Елизабет II. На задължителните вторнишки аудиенции при нея двамата си говорели най-вече за коне.

Ето снимка, която днес би изглеждала скандално – туземци носят на раменете си лодка с Елизабет и съпруга й. Но през 1982 г., когато кралицата е на посещение на о. Тувалу, Соломонови острови, това все още звучи в реда на нещата.

Портрет на кралските коргита. През 1933 г. бащата на Елизабет й подарява първото. Имала е 12 наведнъж. Даяна иронично ги нарича ходещ около кралицата килим. Освен коргита, които са уелски овчарски кучета, кралицата отглеждаше и доргита - кръстоска на корги с дакел. На кучетата беше позволено да влизат в края на официалните вечери и Елизабет да им подхвърля залчета под масата. Също и да дърпат гостите за панталоните.

Елизабет II има различно отношение към дворците си. Недолюбва официалната кралска резиденция Бъкингам с неговите 775 стаи и тотална липса на уют. Гледа на Уиндзор като на свой дом. Там прекарва военните години като малка. Там са погребани родителите и сестра й, там ще бъде погребана и тя.  В Сандрингам семейството прекарва Коледа, а наесен се събира в Балморал в Шотландия, който се оказа и последният земен дом на кралицата. Балморал е нещо като ловна резиденция с 300 стаи, купена навремето от кралица Виктория. Там Лилибет убива първия си, а през 1983 г. - и последния си елен, и хваща първата си сьомга.

Тя е най-рисуваният монарх в историята – има над 140 портрета, включително от Люсиен Фройд, но не е запазила нито един от тях – те са за други хора. За първи път я рисуват, когато е на 7.

Не обича да слага каска, когато язди, и колан, когато шофира. Единственото, което стои между нея и наследника й, са любимите й шалчета „Ермес“, било честа шега на придворните й. Прочутата й черна чантичка е от луксозната лондонска марка за кожени аксесоари Launer. В края на официални вечери тя вади отвътре пудриера и си оправя червилото.

Официалните кралски вечери може и да изглеждали пищни, но Елизабет II е имала сравнително скромни изисквания за храната си. В 7,30 ч. тя пиела чай ърл грей с бисквити в спалнята. След като се изкъпела с вода 21 градуса, прочитала новините за конните надбягвания и решавала 2 кръстословици в „Дейли Телеграф“ После закусвала с варено яйце и препечена филийка с бучка масло от уиндзорската мандра, върху която е отпечатан монограмът й. Или заменяла яйцето с тънко намазана с конфитюр препечена филийка. За разтоварване през деня пиела джин с дюбоне, а преди вечеря - по едно силно мартини. Разбира се, става дума за по-младите й години. Не ядяла остри подправки, чесън, паста със сос, сурови миди и стриди. В 17 ч.  задължително пиела чай, който запарвала сама – по 1 лъжичка на чаша, и го пиела хладък.

Може би единственият игрален филм, посветен на семейството й, който е гледала, е „Речта на краля“. Общо взето, й харесва.

Кралицата никога не стои на слънце. За кожата си дълги години използва продуктите на „Скайклакс“, включително овлажнител с розово мляко. Лицето си почиства с лосион с мляко и мед.  Косата й се мие с яйчен шампоан с лимон. Слага си пудра и червено червило, по причина че се забелязва отдалеч. Ани Лейбовиц при заснемането на портрета й с изненада разбира, че Елизабет се гримира сама.

Кралицата беше висока едва 163 см, което я правеше с цели 10 см по-снажна от прабаба й кралица Виктория.

За погребението на кралицата имаше разписан точен план, озаглавен „Лондон Бридж“. Тя категорично е заявявала, че ще служи до живот. Идеята за абдикация беше табу за нея. „На мен това не ми е позволено. Ще продължа до края.“

Отношенията на престолонаследника Чарлз с майка му никога не са били са задушевни. Като малък тя няма време да му обръща внимание. Той се ражда на 14 ноември 1948 г. в спалня в Бъкингамския дворец. В това време баща му Филип играе скуош. В обръщение към британците в късните й години Елизабет II казва, че се надява един ден, когато синът й стане крал, те да приемат подобаващо втората му съпруга Камила.

Прогнозите са, че новият крал Чарлз III ще има кратко царуване. Монархистите залагат на сина му Уилям V да запази стабилността на институцията. Висок 190,5 см, принц Уилям е сериозен и общителен, наричат го Принца на народа. С появата на Кейт Мидълтън копнежа по него се засили, казва биографката на Елизабет II Сали Бидъл Смит.

По книгата „Елизабет кралицата“ на Сали Бидъл Смит, ИК „Еднорог“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР