На круиз в егейското синьо

Миконос, Патмос, Ефес, Крит и Санторини

Лилия Илиева 29 July 2022

Снимка: Лилия Или_Ева и Андрей Андреев, www.andrey-andreev.com

Пожелах си круиз миналата есен, когато погрешка се оказах на ферибот между Корсика и Генуа. И боже мой, вятърът в косите ми, слънцето по кожата ми, гледката наоколо и финият мирис на море изстреляха адреналина ми до небето, към което отправих желанието си от все сърце – искам да живея, да сънувам, да се разхождам на кораб. Искам да пия вино с непознати, с нови хора, които влизат в живота ми, искам да слушам различните им истории. Искам да спирам на брегове и да разглеждам градовете им.

И боговете на древния Олимп ме чуха. И отговориха. Така започна моето лято.

Моят старт в света на мечтите започна на борда на Celestyal Olympia с круиза „Иконичната Егея“ на Celestyal Cruises. „Иконичната Егея“ включва три нощувки олинклузив. Пътуването на кораба започва в петък и приключва в понеделник. Можете да се качите от Солун или от Атина, докъдето се лети приятно за час и малко с Aegean Airlines. Авиокомпанията и круизната компания си партнират и през туристическа агенция могат да ви предложат пакети с полети, хотел и круиз на добра цена.  

Разглеждате Миконос, Ефес, Кушадасъ, Патмос, Крит и Санторини, всеки от които остава като бижу в спомените ви. Искаше ми се дните да са двойно повече, за да имам достатъчно време да се насладя и на кораба, и на всички удоволствия, които предлага. Но пък форматът, в който преживях „Иконичната Егея“, ми даде впечатления на скорост и удоволствие на максимални обороти.



Корабът Celestyal Olympia

Клишето, че круизният кораб е като малък град, е вярно… донякъде. На мен ми прилича повече на мини Вавилон с туристите от различни раси и националности (корабът побира до 1800 души с екипажа) или на умалена версия на Лас Вегас, с всичките му забавления, басейни, различни заведения, спа, фитнес, с шарения народ на всякакви възрасти – от семейства с деца, през млади двойки, самостоятелно пътуващи, хора на средна възраст, до свежи, жадни за живот пенсионери. Каютите са приятни студиа със спалня, малък хол и достатъчно голяма баня. По гръцки гостоприемно ни очакват бутилка вино, плодове и сладки, комплимент от капитана на кораба, а след всяко наше излизане откриваме на леглата си нова фигурка, завита сръчно и живописно от чисти хавлиени кърпи.

Забавлението е възможно без паузи в четирите ресторанта (включително и ала карт), няколкото бара, трите нощни клуба, двата открити басейна, детския клуб. Има развлечения за всяка възраст, сред които и уроци по танци, по гръцки език, артистични работилници, а вечер идва ред на впечатляващите шоута! Музикантите и танцьорите на Celestyal Olympia са от Куба и са на изключително ниво.

В Миконос

Ни разхожда красива австрийска екскурзоводка, живееща на острова от 80-те. От нея разбираме, че главният град, наричан Хора, е построен някога като лабиринт заради пиратите и заради брулещите го с всичка сила ветрове. Там, както и на кораба, шапките са препоръчителни и дано да прилепват добре към главата ви, за да не отлетят с първия порив. Миконос, знае се, е една от най-популярните парти дестинации в Гърция и в света.

Много холивудски и боливудски продукции са снимани на неговия фон. През 70-те е привлекателен за американци нудисти, през 80-те вече е популярна гей дестинация. Екскурзоводката ни, която все повече ми прилича на Лора Дърн, ни показва първия гей бар на острова, открит през 1973 г. от американския художник от италиански произход Пиеро Аверса и неговия любим Андреас Куцукос. Намира се срещу параклис и църква. Нарекли го „Барът на Пиеро“. В него се стичали звезди, модни дизайнери, модели и актьори от цял свят. Преди гей двойката да се оттегли от бизнеса през 2015 г. поради старост, под носа на божиите храмове се вихрели диви партита, шоута на драг кралици и нощният живот бесувал с пълна сила.

Съвсем наблизо е „Площадът с трите кладенеца“ с бутик на Louis Vuitton и заведение, любимо на папараците, защото най-евтината поръчка в него е 8000 евро и когото и да снимат, все им върши работа. Тук са сядали Упи Голдбърг, Бионсе, Путин и Абрамович. Иначе в града са се разхождали Лео ди Каприо, Роналдо, Мат Деймън, Бриджит Нилсен. А много преди тях, още през 60-те, тук е акостирал с яхтата си Онасис с Мария Калас на борда. После дошъл и с новата си жена – Джаки Кенеди.
Къщите в Хора са двуетажни, с плоски покриви с басейни. Улиците са тесни, с белосани сгради, магазини на луксозни марки, сергии със сувенири и ресторанти. На острова има около 600 параклиса и 40 църкви. Според местния леко хорър обичай, когато някой почине, три години след погребението най-възрастната жена от фамилията на покойника изравя костите му, измива ги и ги прибира в кутия в семейния параклис.

Една от най-известните църкви е „Панагия Парапортиани“ – впечатляваща призрачно бяла сграда. В близост до нея са вятърните мелници, символ на острова и основен източник на доходи за Миконос във времената преди туризмът да го превземе. В тях благодарение на силния вятър се е мелело брашното на всички околни острови. Днес една от мелниците е музей, в друга живеят хора, две се предоставят под наем от Airbnb. Наблизо е и Малката Венеция – романтичното пристанище с рибарски къщи, строени през 18. век, с надвесени над морето балкони и врати, от които се излиза директно във водата.

Ние имахме гурманското удоволствие да вечеряме обилно и много вкусно в местния ресторант Bouboulo, който препоръчвам като задължителна атракция на острова. След две чаши розе признах на екскурзоводката за приликата ѝ с Лора Дърн. А тя погледна учтиво снимката в телефона ми в Гугъл и отговори – мхм, сигурно е известна.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР