Как да помогнем на екипа по подмладяването

Той е вътре в нас и просто чака малко помощ от приятел

Адриана Попова 03 August 2022

Ако ще се борим за запазване на младостта, като начало трябва да си сварим чай от куркума, както правят най-дълголетните хора на земята, жителите на японския остров Окинава. Така съветва и д-р Хироми Шиния в книгата си „Подмладяващият ензим“ (ИК „Сиела“).

Лечебните свойства на куркумата са известни от столетия, въпреки че тогава едва ли някой се е досещал за истинската причина. А тя е, че куркумата съдържа полифеноли, които намаляват възпалението.

Напоследък се проучват и предпазващите й свойства срещу болестта на Алцхаймер и множествена склероза. Впрочем тя може да се яде и като зеленчук – като я нарежем сурова в салатата, прибавим я към супата за обяд или я задушим с любимите си зеленчуци.

След куркумения чай се заемаме с унищожаването на известно количество малини. Според японски изследователи малиновите кетони спомагат за разграждането на мазнините, особено натрупаните в многострадалния ни черен дроб.

Сините плодове като боровинки, сливи и грозде също са видни борци срещу задръстващите организма отпадъци. Полифенолите в тях, както и в морковите, забавят сбръчкването на кожата.

При плодовете важи правилото – избирайте ги узрели. Когато цветовете им са най-наситени, тогава са и най-полезни. Ярките цветове на суперхрани като макай бери и годжи бери са тяхната защита срещу разредения въздух и силната ултравиолетова светлина в родните им Перуански Анди и Хималаи. Именно трудните условия за оцеляване са направили от тези растения истински склад за полифеноли.



Да си припомним – полифенолът е антиоксидантът на растението, с което то се защитава от свободните радикали, а щом го изядем, помага и на нас за същото.

Доказано е, че полифенолите стимулират процеса апоптоза, който не е популярен колкото Ким Кардашиян, но пък е много по-важен за здравето ни от нея. Това е програма в природния ни хардуер за преработване на увредени клетки и протеини, за прочистване, включително на мозъка, намалявайки по този начин риска от деменция, Паркинсон и Алцхаймер.



За д-р Шиния няма съмнение коя е по-здравословната храна. Той дава следния пример. Хората имат по 32 зъба, от тях само четирите кучешки служат за отделяне на месото от костите.

Кътниците и резците са за ядене на растителна храна. Щом природата ни е направила такива, нека следваме предписанията ѝ и да набавяме 85% от калориите си от храни с растителен произход, съветва д-р Шиния.

Той е доста голям противник на млечните продукти, дори на киселото мляко – заради многото женски хормони в млякото на отглежданите почти на промишлен принцип крави. Препоръчва ядкови млека и сирена тофу.

Рибата според него е за предпочитане пред месото за набавяне на хранителни вещества от животински произход. Но не и когато става дума за големи риби като тон или риба меч, при които има натрупан много живак от замърсения световен океан. Затова е по-добре в чинията ни да попадат по-дребните сафрид, сардина, аншоа и херинга. Освен това малките риби могат да се консумират с люспите, които са превъзходен източник на висококачествен колаген.

Желираните свински крака, говеждите мускули, пилешката кожа и хрущялите също са богати на колаген, но той не се усвоява толкова лесно от тялото ни, предупреждава добрият доктор.



В книгата му ще откриете съвети за най-чудесния според него вид клизма – тази с биокафе, както и за наистина лесни детоксикиращи масажи. Освен това той ни умолява да пием вода (2,5 л на ден, включително тази в храната), защото обезводняването е истинска пандемия при съвременните хора, а от него до запека с всичките му последствия няма дори и една крачка.

Д-р Шиния горещо препоръчва т.нар. мини гладуване Шиния. След вечеря примерно в 19 ч. не ядете нищо повече, но пиете качествена вода. Сутринта изпивате до 750 г вода със стайна температура и изяждате порция пресен сезонен плод. Докъм 12 ч. и не по-късно от 30 мин. преди обяда изпивате още 500–750 мл вода. През това време не ядете нищо, подложено на топлинна преработка. Обядвате, вечеряте и така сте направили гладуване от 15–18 часа, което е задействало автофагията, изключително важния процес на прочистване на боклука в клетките. Сред най-важните членове на екипа по прочистване са 60 вида ензими, които д-р Хиломи Шиния нарича нюзими, или подмладяващите ензими от заглавието на книгата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР