8 причини защо се чувстваме уморени през цялото време

Не само пролетната умора е виновна

eva.bg 09 April 2022

Заспивате ли вечер на дивана? Сутрин усещате ли, че се събуждате без никакви сили? Отменяте ли планове, защото нямате енергия?

Пролетната умора може да е виновна за всичко това, но ако състоянието ви не е обвързано със сезона, е време да се замислите. Вероятно има и други причини отвъд очевидните.

Синдром на хроничната умора

Това състояние се характеризира с продължителна изтощителна умора, която не изчезва при почивка и се влошава при физическа или умствена активност. Може да е трудно да се диагностицира. Причините обикновено са неизвестни, макар че могат да се свържат с натрупан стрес или с вирусна инфекция, протекла по-тежко от обикновено и последвана от непълно възстановяване.

Важен симптом на синдрома на хроничната умора е невъзможността човек да възвърне бодростта си след продължителен сън. Други симптоми са депресия, главоболие, подуване на лимфните възли, особено в шийната област, нарушения в съня, болки в ставите, виене на свят, гадене. Такива хора са демотивирани не само за работа, но и за най-обикновени ежедневни дейности.

Анемия

Когато нямате достатъчно червени кръвни клетки – поради загуба на кръв или намаляване на производството им, може да развиете анемия и клетките в тялото ви няма да получават достатъчно кислород, за да функционират правилно. Хората са предразположени към анемия, ако имат лоша диета или други съпътстващи медицински състояния. Особено уязвими са жените в детеродна възраст поради загуба на кръв при менструацията или повишените нужди от кръвоснабдяване заради бременността. Има повече от 400 вида анемия, желязодефицитната е сред най-често срещаните.

Фибромиалгия

Това състояние, което причинява постоянна болка и умора, засяга повече жените, отколкото мъжете. То също така е свързано с различни нарушения на съня като сънната апнея. Въпреки че хората с фибромиалгия могат да спят дълго време, не е необичайно да се събуждат уморени, което може да наруши функционирането им и да намали качеството им на живот.

Нарушения на съня

Сънната апнея се появява, когато мускулите в задната част на гърлото ви не са в състояние да поддържат дихателните ви пътища отворени – по този начин силното хъркане, нощно задавяне и задъхване могат да нарушат съня ви (често без дори да осъзнавате това). Сънната апнея е свързана с наднормено тегло или затлъстяване, но слабите хора също могат да страдат от това състояние. Ако не се лекува, може да доведе до хипертония, сърдечни заболявания и проблеми с настроението и паметта.

Диабет

Когато тялото ви не може да използва правилно глюкозата, тя се натрупва в кръвта и може да източи енергийните ви нива. Умората е един от най-ранните и най-честите предупредителни сигнали за диабет. Диабетът повишава риска от сънна апнея.

Диета

Ако не получавате достатъчно калории или получавате калории в грешна форма, вашите енергийни нива може да изостават. Липсата на желязо може да доведе до развитие на анемия (тъмнозелени листни зеленчуци, леща, ядки, семена и яйца са някои добри източници на желязо). Липсата на протеин, който подхранва тялото ви да възстановява и изгражда тъкани, също може да попречи на енергийните нива. Уверете се, че сте включили в диетата си достатъчно бобови, сирене, тофу, риба и чисто червено месо.

Дехидратация

Умората може да е признак на дехидратация. Ако тялото ви не получава достатъчно вода, то не може да функционира правилно. Кръвното ви налягане се понижава, сърдечната честота се ускорява и притокът на кръв към мозъка се забавя. Жаждата невинаги е надежден индикатор или предупреждение. Може да сте дехидратирани, преди да сте се почувствали жадни.

Щитовидна жлеза

Когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно от своите хормони, хипотиреоидизмът, който следва, може да ви накара да се чувствате уморени. Ако не се лекуват, симптомите, които се развиват постепенно с течение на времето, може да се влошат. Свръхактивната щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) също може да причини умора при някои хора.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР