Как правилно да четем сигналите на тялото си

За да разберем какъв витамин или минерал му липсва

eva.bg 19 February 2022

Често нашето тяло само ни подсказва, че нещо не е наред. Не се плашете, причината може да е съвсем проста и поправима – например недостиг на някои витамини и минерали в организма.

Ето как правилно да разчитате сигналите на тялото си, за да му осигурите навреме онова, което му липсва.

Кожа на лицето

Ако кожата около носа е зачервена или се бели, това означава, че най-вероятно имаме нужда от повече витамин Е, магнезий, калций и бор. Ако кожата на лицето е суха и се бели, наблегнете на витамини С, А и Е. При прекалено омазняване на лицето се препоръчва прием на витамин В2. Кожата има нужда от биотин и фолиева киселина, ако лицето изглежда прекалено бледо. Акнето е свързано с недостиг на цинк. Червени или бели подутини, подобни на акне, сигнализират за недостиг на есенциални мастни киселини и витамини А и D. Себореен дерматит около носа и по челото показва липса на витамин В.

Уста

Напукани устни са знак за липса на витамин В2. Пукнатини в ъгълчетата на устата показват дефицит на желязо, цинк и витамини от група В като ниацин (В3), рибофлавин (В2) и В12. Болезнени усещания в езика е възможно да са знак за липса на витамин В12, фолиева киселина, цинк и желязо. Възпаление на венците започва с недостиг на витамин С. Пародонтозата се свързва със сериозна липса на витамин D.

Очи

Някои проблеми със зрението сигнализират, че диетата ви е с ниско съдържание на витамини С и Е, както и на две съединения, наречени лутеин и зеаксантин. Замъгленото зрение често е причинено от недостиг на хром. Липсата на витамин А провокира загуба на зрителна острота. Ако усетите потрепвания, те вероятно са сигнал за дефицит на магнезий, В2, В5 и цинк.

Кожа на тялото

Ако кожата е суха и се лющи, а космените фоликули са раздразнени, причината вероятно се крие в недостиг на витамин С. Ако се появяват пъпки и груба кожа по раменете и ръцете, организмът има нужда от мастни киселини. Стрии могат да бъдат причинени от дефицит на витамин D. Фоликуларна хиперкератоза (удебеляване и кератинизация на епидермиса) може да бъде причинена от недостиг на витамините А и C. Червени или бели подутини, подобни на акне, обикновено разположени по ръцете, бедрата и дупето, сигнализират за недостиг на есенциални мастни киселини и витамини А и D.

Крайници

Студени ръце и крака сигнализират за магнезиев дефицит. Изтръпването е знак за недостиг на витамини от групата В. Крампите могат да бъдат причинени от дехидратация, липса на калций, калий и магнезий. Неволните потрепвания в крайниците, които пречат на съня, може да са знак за недостиг на витамин D.

Нокти

Ако забелязвате бели петънца или неравности по ноктите си, това най-вероятно е знак за недостиг на минерали в организма. Помислете как да си набавите повече цинк. Чупещи се и меки нокти показват дефицит на магнезий.

Коса

Промяната в качеството и текстурата на косата ви може да е знак, че не получавате достатъчно фолиева киселина, B12, B6 и/или желязо. Тези хранителни вещества помагат за поддържане на здравословно кръвоснабдяване, което пренася кислород към косата и скалпа.

Умора

Често срещан и ранен признак за всеки дефицит е умората, но това често се отхвърля, защото се приема като следствие от напрегнатия начин на живот. Умората също е първият симптом на дехидратация. Ако умората не изчезва, това е знак, че може да страдате от недостиг на желязо, витамин В12 и магнезий. Мускулната скованост и спазмите често се свързват с ниско съдържание на магнезий. Мускулна слабост, мускулна болка и болки в костите говорят за ниски нива на витамин D. Промените в настроението може да са причинени от недостатъчен прием на омега-3 мастни киселини, отговорни за нормалната мозъчна функция и регулацията на клетъчните процеси.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР