Защо трябва да започваме деня си с кафе с лимон?

eva.bg 05 January 2023

Има толкова много начини да пием кафето си – с мляко (класика!), с джинджифил и дори с масло. Лимонът също се оказва съставка, с която можете да съчетаете кафето си. Дали ще сложите няколко резенчета от цитрусовия плод, или ще изцедите в кафето си малко от сока му – при всички случаи няма да сбъркате. Тази напитка събира все повече и повече почитатели. Ето защо.

Двойна порция антиоксиданти

Кафето съдържа важни антиоксиданти като флавоноидите. В комбинация с витамин C, който се съдържа в лимона, получавате двойна доза полезни антиоксиданти, които да се борят със свободните радикали през деня. Подобна напитка предотвратява окислителните процеси в организма, провокиращи преждевременно стареене, както и някои хронични заболявания.

По-добра имунна система

Ползите от витамин С са всеизвестни. Но малцина знаят, че кофеинът също е в състояние да засили естествената бариера на организма ни. Кафените зърна (т.е. това не се отнася за разтворимото кафе) съдържат желязо, цинк и няколко важни витамина от група В. Тези активни вещества стимулират производството на имуноглобулини (те неутрализират бактериалните токсини) и така тялото ни се подсигурява със защита срещу вируси.

По-добра когнитивна функция

Има защо много хора да не могат дори да си помислят за работа, преди да изпият кафето си. Кофеинът действа върху аденозиновите рецептори в мозъка, премахвайки усещането за сънливост и повишавайки работоспособността и концентрацията. Активните съставки в лимоновия сок имат подобен ефект. Той е по-слаб от кафето, но в комбинация с него можете да получите енергиен заряд за целия ден.

Физическа издръжливост

Да, комбинацията от лимонов сок и кофеин ще увеличи физическата издръжливост на организма ви. Така, с малко желание и хъс, ще можете да правите тренировките си по-пълноценно и ефективно, а после да се радвате на резултатите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР