Защо да предпочетете йога пред другите видове спорт

18 January 2022

Животът в градовете води до редица проблеми със здравето. Стресът, нездравословното хранене, почти постоянната умора, липсата на време и заседналият начин на живот – всичко това постепенно се отразява на здравословното състояние и води до болести, като хипертония, диабет, висок холестерол, депресия и др.

За щастие един вид спорт оказва добра съпротива на всички тези рискови фактори и е достъпен за всички възрасти. Нещо повече, той е доказал многобройните си ползи върху здравето и превенцията на заболявания, затова все повече хора, предпочитат да се занимават с него... и това е йогата.

Предимства на йогата пред останалите видове спортове

Йогата повлиява всички органи и системи в тялото и оказва благотворното си въздействие върху целия организъм. За разлика от повечето видове спорт, можете са практикувате йога през целия си живот, като тя значително повишава качеството на живот дори и в преклонна възраст.

В основата на йога упражненията стои възстановяването и отпочиването на тялото и ума от мисли, емоции, напрежение. Тялото си възвръща състоянието на равновесие и органите отново започват да работят ефективно и спокойно, като след „рестарт“. Това способства за редица здравословни ползи за здравето, представени в множество научни проучвания, проследяващи здравето на практикуващите йога.

Едно такова проучване под название „Изследване на терапевтичните ефекти на йогата и способността ѝ да повишава качеството на живот”1доказва, че йогата има възстановяващ и успокояващ ефект заради понижаването нивата на кортизол и увеличаване на притока на кръв към червата и останалите жизненоважни органи. Това намалява пулса, честотата на дишане и кръвното налягане.

Но йогата действа не само на дейността на вътрешните органи. Тя се отразява и външно върху фигурата, която става по-стегната и съразмерна. Колкото повече човек се занимава с йога, толкова по-здравословен начин на живот започва да води по отношение на правилно хранене, отделено време за упражнения, сън, работа и почивка.

Необходими йога аксесоари

За да се възползвате от всички предимства на йогата, са ви необходими йога аксесоарите, с които можете правилно да изпълнявате йога упражненията. Това са:

  • подложка за йога, предлагаща добра и нехлъзгаща се опора за всички йога упражнения и предпазваща от травми;

  • йога блок, необходим за изпълняването на пози с повдигане за допълнително разтягане;

  • йога лента за по-голямо съпротивление при изпълняването на определени упражнения, разтварящи гръдния кош;

  • йога колан, необходим за разтягане на краката и увеличаване на гъвкавостта;

  • йога топка за по-сложни упражнения, тренировка на координацията и за тонизиране на мускулите.

Въпреки че тези аксесоари са достъпни в редица спортни центрове и магазини, можете да се възползвате от специалното намаление в Билла на някои от тях, което важи до 02.02.2022 г. Повече подробности за цените и продуктите в тази акция ще откриете в най-новата била брошура.

Какво се случва с тялото, когато започнете да практикувате йога?

Повечето йога пози са предназначени да поддържат здравето на гръбначния стълб, който да е достатъчно гъвкав и подвижен, за да изпълнява ежедневните си функции. От постоянното седене през деня, гръбнакът се свива и схваща, а прешлените в гръбначния стълб се срастват, което ни прави трудноподвижни и прегърбени. Йога терапията е изключително ефективна при подобни състояния, тъй като способства за пълноценното дишане, разгръщането на белите дробове и изправяне на гръбнака. Това показват и резултатите от проучване, наречено „Ефекти от упражненията хатха йога върху гъвкавостта на гръбначния стълб при жени над 50  години“2

В допълнение, йога упражненията масажират вътрешните органи и стимулират жлезите с вътрешна секреция. Те съдействат за увеличаването на хемоглобина и еритроцитите в кръвта, което понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Същевременно йогата премахва напрежението в мускулите и системите, подобрява храносмилането, елиминира стреса и депресиите, а редовното практикуване отстранява дори язва и други болести, свързани с храносмилането. Това се доказва в проучването, носещо названието „Синдром на раздразнените черва: Йога като лечебна терапия“ 3, според което йога упражненията могат да се използват като лечебна терапия за по-добро управление на първичните и вторични симптоми на синдрома на раздразнените черва (СРЧ).

Вероятно една от най-важните за жените ползи от йогата е, че дълго време запазва младостта и подобрява състоянието на кожата. Жените, занимаващи се редовно с йога, изглеждат далеч по-млади от действителната си възраст.

  1. Exploring the therapeutic effects of yoga and its ability to increase quality of life

  2. Effects of hatha yoga exercises on spine flexibility in women over 50 years old

  3. Irritable Bowel Syndrome: Yoga as Remedial Therapy

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР