Колко часа прекарвате пред компютъра?

Или по-добре да не ги броим...

eva.bg 26 February 2022

Колко часа прекарвате на ден пред компютъра? Шест, осем, десет?

Много от нас прекарват почти половината от денонощието пред компютъра и няма как това да не се отрази на здравето ни. Но само защото седите цял ден на бюрото, не означава, че не можете да направите необходимото, за да се погрижите за себе си и да се чувствате добре.

Погрижете се за правилната позиция на екрана

Ако екранът, към който гледате, е твърде далеч и/или твърде ниско, ще изпитате болки в гърба и врата. Ако гледате твърде нагоре, ще се появи сухота в очите. Добре е да използвате стойка или поне няколко книги, поставени една върху друга, за да фиксирате оптимална позиция на лаптопа си. В идеалния случай трябва да гледате екрана под ъгъл 15-20 градуса.

Погрижете се за правилната позиция на тялото си

Болките във врата и гърба са много често срещани, когато седите пред компютъра в продължение на часове. Според експерти горната част на екрана трябва да е на нивото на очите ви или на не повече от 10-12 см под нивото на очите, за да ви е по-лесно да седите изправени. Седнете удобно облегнати назад в стола, с отпуснати рамене. Предмишниците трябва да са успоредни спрямо пода, за да не се навеждате напред, докато ръцете ви са върху клавиатурата.

Хидратирайте се

Доста често жаждата се бърка с глад, което ни кара да ядем повече, отколкото е необходимо. Дори сънливостта понякога е следствие от дехидратация. Ето защо е много важно да сте хидратирани, за да поддържате добро здраве и кондиция. Освен това пиенето на повече вода ще ви кара да ставате по-често от бюрото си, за да напълните бутилката си, но и за да се раздвижите.

Мигайте

Доказано е, че когато гледаме в екрана, мигаме три пъти по-малко от обикновено, затова трябва съзнателно да се опитваме да мигаме по-често. Също така следвайте правилото 20-20-20, докато работите на компютър. Това означава на всеки 20 минути да наблюдавате обект, която е на 20 стъпки разстояние, в продължение на 20 секунди.

Разтягайте се

Разтяганията на бюрото са от ключово значение за поддържане здравината и гъвкавостта на мускулите през целия ден. Гръдните ви мускули са стегнати – опитайте разтягане в седнало положение. Протегнете двете си ръце напред на бюрото и придвижете стола си назад. След това опитайте да придвижите главата си по посока ръцете, за да въздействате върху мускулите в горната част на тялото. Разтягането също е отличен начин да се освежите психически по време на тези рутинни почивки. Опитайте енергизиращи йога движения като куче, обърнато надолу, куче, обърнато нагоре, или дори планк.

Правете редовни почивки

Не пренебрегвайте редовните почивки и разходките. Седенето в една и съща поза дълго време напряга мускулите, което може да причини болка и усещане за дискомфорт при движение, дори когато сте приключили с работата. Опитайте се да ставате на всеки 20-30 минути. Разхождайте се 5-10 минути, дишайте дълбоко или правете прости разтягания като детска поза. Когато се извършват редовно, тези действия ще ви помогнат да избегнете заседналия начин на живот, който често идва с работата на бюро.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР