Есенция на любовта

Пет любовни истории - на Владимир Маяковски и Татяна Яковлева, на Джони Деп и Кейт Мос, на Фей Дънауей и Марчело Мастрояни, на Амал и Джордж Клуни и на изгонените от кино Рая Адам и Ева. Пет срещи на големи личности, пет сблъсъка - ето нашата великолепна петорка на любовта.

Адриана Попова, Ирина Иванова, Елка Влаховска, Лилия Илиева, Люба Вангелова 14 February 2022

„Беше неизбежно: мирисът на горчиви бадеми винаги му напомняше аромата на невъзможната любов.“

Така започва „Любов по време на холера“ на Габриел Гарсия Маркес, роман за безсмъртната невъзможна страст между Фермина Даса и Флорентино Ариса. Връзката между емоциите и есенциите е силна и неопровержима. Вероятно неслучайно да подариш парфюм на онзи, на когото вече си подарил сърцето си, се е превърнало в нещо като традиция, или дори ритуал (добре де – и диаманти може, ще ви разберат).   

Имало едно време жена на име Тапути Белатекалим. Живяла в древен Вавилон, Месопотамия, около 1200 година преди Христа и била нещо като придворен парфюмерист. Всъщност е известна като първия инженер-химик в историята. „Белатекалим“ означавало „глава на дома“ и подсказвало, че е била благородна жена, на която са гледали като на жрица и лекар едновременно. Магьосница, с една дума – като всички жени, осмелили се някога да вдигнат глава от димящите корита с прането, ръкоделието, от гърнетата с каша на огъня или от бременните си кореми. Тези жени винаги – по някакъв начин и днес, макар и в различна степен – са си наричани „вещици“, нали? Абе не ни ги хвалете тези!

Тапути Белатекалим създавала своите парфюми, комбинирайки масла с алкохол, който сама дестилирала, сок от тръстика и екстракти от билки, подправки и цветя. Нейните парфюми били използвани не само в козметиката, но и като лечебни средства, а също за ритуали и религиозни обреди. С тях тя привличала, отблъсквала, потушавала, разпалвала и въобще – успявала да събере мощта на стихиите в една стъкленица. Защото още тогава открила онова, което векове и хилядолетия по-късно един писател, Патрик Зюскинд, написал в своя роман „Парфюмът“: „Хората могат да затворят очите си за величието, за ужаса, за красотата, да затворят ушите си за мелодията или лъжите, но не могат да избягат от аромата“.

В месеца на любовта редакторите на EVA търсят и откриват есенцията на няколко големи любовни истории в парфюмни стъкленици. Следите от истинската любов и от истинския парфюм винаги остават, нали?

От първи поглед

На 25 октомври 1928 година в Париж на соаре в дома на писателите Елза Триоле и Луи Арагон неистовият поет Владимир Маяковски вижда Татяна Яковлева – родена в дворянско семейство красавица, получила великолепно образование, по чудо спасила се от болшевиките, емигрирала във Франция, където работи като модел за Кристиан Диор.

След партито Маяковски настоява да я изпрати до дома й, но буквално на петата минута пада на колене и й признава, че е безумно, безнадеждно и страстно влюбен в нея. 22-годишната Татяна добре знае, че въздейства на мъжете като наркотик, по това време лицето й е познато на парижани от множество рекламни плакати, сред поклонниците й са Прокофиев, Шаляпин, близка приятелка е с Жан Кокто.

Serpent Boheme И за мен това беше любов от пръв поглед, по-точно от първото вдъхване. Ароматът на Boucheron, създаден от Ан Флипо, дава усещане за свобода, събужда жаждата за живот, а какво е любовта, ако не жажда да пиеш живота на едри глътки. Флорален взрив от турска и пустинна роза, от жасмин самбак, след който като блестяща змия се извива опашка от сандалово дърво и пачули.

Маяковски буквално полудява по нея, пише й стихове – как иначе: „Я все равно тебя/ когда нибудь возьму/ одну или вдвоем с Парижем“.

Татяна обаче не се съгласява да се върне с него в болшевишка Русия и когато той си тръгва от Париж, тя пише на майка си: „Той е толкова колосален и физически, и морално – че след него буквално е пустиня“.

Малко преди да си замине, Маяковски оставя всичките си налични пари в една парижка оранжерия с молба да изпращат цветя на адреса на Татяна.

Тя ще получава букети от рози и орхидеи цели две години.

През април 1930 година Маяковски се самоубива.

За причините още се спори, но може би сред тях е една така и непреживяна от него любов – Татяна Яковлева.  

Кой каза скандал?

Ароматът на любовта може да бъде и доста скандален, но не е ли точно това усещането за свобода с безразсъдната нагласа, че, когато си влюбен, всичко е позволено?

Четиригодишният роман на Джони Деп и Кейт Мос, която след емблематичната рекламна кампания на Calvin Klein от провинциално английско момиче се изстрелва до ранга на топмоделите богини Синди, Клаудия, Хелена, Кристи, Наоми, е истинска буря. По-голямата част от действието се развива в Ню Йорк, в разгара на шумните партита с алкохол и кокаин.

Good Girl Парфюмът на Carolina Herrera ме предизвиква не само с опияняващите нотки на тубероза, жасмин, тонка, какао и неземното съчетание на флорални и ориенталски аромати, но и с дълбокото си еротично послание към „добрите момичета“: „It’s so good to be bad”! Изящният му флакон е чисто предизвикателство – просто сложете обувки с висок ток и вижте как светът се променя.

С леко разфокусиран поглед, но винаги хванати за ръка, те се движат пред обективите сякаш обгърнати в собствен пашкул, недосегаеми за околните и неподвластни на морално осъждане, като Серж Генсбур и Джейн Бъркин по друго време и в друга световна столица.

И до днес професионалната кариера и личният живот на Джони и Кейт претърпяват възходи и спадове заради характерите им, пристрастяванията, неприемливото поведение, но тогава те са млади и волни до безразсъдност, изграждайки, без да се замислят, образа на попкултурни икони.

Според непотвърдени слухове Джони Деп „къса“ брутално с Кейт по телефона, защото е срещнал друга жена – Ванеса Паради, бъдещата майка на децата му. Кейт Мос в продължение на няколко години не може да преодолее раздялата, като дори й се налага да постъпи в клиника за психиатрично лечение. Но тя спазва съвета на Джони: „Не се оплаквай и не давай обяснения!“.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР