4 мита за студа, от които е време да се отървем

Някои погрешни схващания са доста широко разпространени все още...

eva.bg 29 January 2022

Знаете ли достатъчно за студа? Януари дойде сравнително топъл, после ни шокира с минусови температури и сняг. Неприятно, но недотам изненадващо всъщност, дори напълно в реда на нещата, ако трябва да сме честни – все пак зима е.

Има някои погрешни схващания, в които по незнайни причини продължаваме да вярваме. И от това не ни става по-топло, а точно напротив. Време е да разбием митовете, за да можем да се погрижим по най-добрия начин за себе си и за близките си в студените месеци. Предстои февруари, който по традиция обича да ни показва най-суровото си лице.

Мит 1: Губите най-много телесна топлина през главата си.

Истината е, че ще загубите телесна топлина от всяка част на тялото си, която е изложена на студ. Количеството обща телесна топлина, което можете да загубите през главата си, според този мит варира от 50% до цели 85%. Но главата ви представлява само 10% от общата повърхност на тялото ви, съответно точно толкова телесна топлина бихте загубили чрез нея – 10%.

Така че не губите топлина задължително по-бързо или по-лесно, ако не сте си покрили главата с шапка. При децата е по-различно, заради ръста им и съотношението глава-тяло, затова е важно в студено време да са предпазени с шапка и/или качулка.

Мит 2: Ако се облечете на слоеве, ще ви е по-топло.

Вярно е, че обличането на слоеве позволява на хората да се адаптират към различни нива на активност и към различни вариации в температурата на околната среда. Но една топла дреха, която е добре направена, ще се справи също толкова добре, за да ни предпази от зимния студ.

Обличането на слоеве би имало смисъл най-вече за някого, който тренира в студа. За най-добри резултати носете полипропилен или друга изкуствена материя до кожата (термо бельо), плетен среден слой (който може да се свали, ако ви стане прекалено топло) и изкуствен външен слой.

Мит 3: Пиенето на горещи течности ще ви затопли по-бързо от пиенето на студени течности.

Съществува известно неразбиране относно хидратацията. През зимата имате нужда от поне толкова течности, колкото и през лятото. Просто трябва да пиете течности, за да увеличите максимално производството на топлина вътре в организма. Дехидратацията е опасна в студа – възпрепятства способността на тялото да произвежда топлина. Почти невъзможно е обаче да изпиете такова количество гореща течност, достатъчно да повиши бързо температурата вътре в тялото ви.

Има психологически ефект от държането на топла чаша в ръце, но не разчитайте, че ще ви стопли отвътре. А и кофеинът може да накара кръвоносните съдове да се свият и да попречи на ръцете и краката да се затоплят правилно. Пийте хладна или студена течност, за предпочитане вода, за да ви е топло през зимата. Организмът започва да изразходва енергия за затоплянето й, това повишава и вътрешната телесна температура.

Мит 4: Пиенето на алкохол ще ви стопли.

Няколко капки коняк в чая? Пиенето на алкохол може да ви даде това усещане за затопляне, защото предизвиква прилив на кръв към повърхността на кожата ви. Но всъщност алкохолът кара кръвоносните ви съдове да се разширяват и така губите топлина по-бързо. Пиенето на алкохол в студа също нарушава и редуцира процеса на треперене, а то произвежда естествено допълнителна телесна топлина.

Навярно ще си кажете: „Ами ако съм облечен подходящо?“. Може да не загубите опасно количество топлина, ако кожата ви е адекватно защитена, но не забравяйте, че консумацията на алкохол пречи на преценката.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР