Как да подсилим имунитета си през зимния сезон

Съвети от Aptekanove.bg

24 November 2021

Зимата е сезонът на настинките и всеки човек би искал да намери подходящ начин да се предпази и да направи всичко за подсилване на имунитета. Средата, в която живеем, и постоянният стрес могат да понижат съпротивителните сили на организма. Трябва да се опитаме да изолираме имунопонижаващите фактори, доколкото ни е възможно, за да помогнем на тялото си да се справи с вирусите и външните атаки. Повишаването на естествените сили ще подготви тялото за борба с вирусите, бактериите и настинките. Екипът на аптека Нове ще ви даде няколко съвета как можете да направите това и от какво всъщност се влияе имунната система.

КАКВИ СА ПРИЗНАЦИТЕ НА ОТСЛАБЕН ИМУНИТЕТ

Ако не сте сигурни колко силен или слаб е вашият организъм, има някои признаци, по които можете да се ориентирате дали естествените ви сили са отслабени.

Умора

Ако често се чувствате отпаднали и уморени, това е знак, че съпротивителните ви сили са отслабени. Тук правят изключение хората, които са подложени на тежък физически или психически труд, от който е нормално да се изтощават. В случай че не сте от тях, но често се задъхвате и постоянно сте изтощени, това е знак, че трябва да вземете мерки за подсилване на организма и здравето си.

Чести бактериални инфекции

Ако посещавате ежеседмично доктори и пиете антибиотици, това е знак, че антителата ви не са способни да се преборят сами и имате нужда от подсилване и грижа.

Вирусни инфекции

Ако боледувате често от грип и като цяло бързо ви хваща всяка настинка, това означава, че имате слаб имунитет. Трябва да вземете мерки за това.

Алергии

Алергиите са голямо предизвикателство за организма, но борбата с тях също зависи от съпротивителните сили, които имате. Ако подсилите имунитета си, има голяма вероятност да се излекувате от тях.

Трудно зарастващи рани

Това е един от симптомите на имунен дефицит, който е свързан с ниски нива на цинк в организма. Можете да се справите с този недостиг като приемате хранителни добавки, които го съдържат.

КОИ СА ФАКТОРИТЕ, КОИТО МОГАТ ДА ОТСЛАБЯТ ИМУНИТЕТА НИ

Хората, които живеят здравословно, имат по-силен имунитет, докато вредните навици могат значително да го отслабят. Затова се опитайте да ги елиминирате или поне намалите, за да се подобри качеството ви на живот.

Консумацията на алкохол

Това се отнася специално за прекалената употреба на спиртни напитки. Тогава имунитетът  намаляват, тъй като се променя балансът на микроорганизмите в тялото. Освен това алкохолът може да увреди моноцитите и макрофагите – белите кръвни клетки, които стимулират производството на антитела.

Хроничен стрес

Хормоните на стреса постоянно циркулират в кръвта и стимулират хронични възпаления. Те от своя страна отслабват съпротивителните сили на организма.

Недостатъчно количество сън

Това е един от най-важните фактори, които сериозно влияят на имунитета. Хормонът на стреса намалява, докато спите. Ако не го правите достатъчно често и дълго, можете да потиснете имунната сила на организма. На денонощие тялото се нуждае от поне осем часа сън.

Тютюнопушене

Освен на дихателната система, тютюнопушенето вреди и на силата на организма. Никотинът намалява антителата и сигнализирането от Т-клетъчните рецептори.

Затлъстяване

Наддаването на тегло нарушава механизмите, които имат за цел да реагират на чужди микроорганизми. Рискът от бактериални инфекции се увеличава.

КАК ДА ЗАСИЛИМ ИМИНУТИТА СИ

Здравословният начин на живот е първата стъпка към подсилване на имунната система. Здравият организъм се бори с вирусите много по-ефективно. Ето и начина за това.

Хранителни добавки

Има витамини и минерали, които можете да приемате под формата на хранителни добавки. За подсилване на организма трябва да изберете витамини C, А, D, E, B6, B9, желязо, цинк, селен и други. Всяка от тези хранителни добавки увеличава съпротивителните сили. Предлагат се на прах, таблетки, капсули и други. На пазара има разнообразие от качествени пробиотици и имуностимулатори, които притежават антиоксидантни свойства, предпазват клетките от увреждане и имат още много укрепващи функции, споделят специалистите от онлайн аптека Нове Фарм.

Храна и хранене

Включването на свежи храни, като плодове и зеленчуци, в менюто е много важно. Боровинките са много богат източник на антиоксиданти, заради антоцианина, съдържащ се в тях. Цитрусовите плодове също са ефективни, защото съдържат витамин C. Джинджифилът има противовъзпалителен ефект и е много полезен за подсилване и укрепване на тялото. Куркумата също помага за подобряване на имунната система и има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Червените чушки съдържат много бета-каротин и витамин C и също са много полезни. Бадемите, рибата, омега 3 мастните киселини, както и домашните птици също ще обогатят здравословната ви диета.

Спорт

Спортът е друг много важен елемент за цялостното състояние на човешкото тяло. Освен че така правите тренировка на мускулите си, подсилвате и защитата си от инфекции.

Сън, спокойствие и възстановяване

Сънят е важен за изчистване на стреса и възстановяването на организма. По време на сън Т-лимфоцитите, борещи се с простудните и вирусните заболявания, се активизират. Играе важна роля за метаболизма, а също и повишава и антителата ви.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР