Сироп от хибискус

Сироп с огнен цвят, богат аромат и изключително ободряващ ефект. Проверена рецепта от архива на EVA

Мануела Панайотова 01 December 2021

Снимка: Мануела Панайотова

Хибискусът е известен под различни имена, но най-често срещани са китайска роза и каркаде. Дървовидното храстче е с нежни, рубинени цветове, които имат широко приложение в кулинарията - венчелистчетата се влагат във вина и сосове, свежите цветове красят салати и сладкарски шедьоври, а най-широко разпространение има чаят от изсушените цветове.

Ето една идея за сироп с огнен цвят, богат аромат и изключително ободряващ ефект - сироп от хибискус, кардамон, канела, небет шекер или захар, който може да се поднесе като шербет, студен чай или лимонада.

Използвах 1 литър вода, 5 с. лъжици хибискус, шепа кардамонови шушулки, леко счукани, 2 пръчки канела, 500 г небет шекер или захар.

Как го направих: Разделих водата на две части: от едната направих сироп, а с другата запарих* хибискуса.

За сиропа: В тенджера смесих вода и захар, поставих на котлона, освавих да заври и добавих кардамон и канела. Разбърквах, докато захарта се разтвори, изключих котлона, поставих капак и оставих за 2 часа. Хибискусът запарих с вряща вода за около 10 минути. Прецедих двете течности, смесих ги, налях в бутилка и охладих. Сервирах с газирана вода и лед.

*За да се извлече максимумът от положителните качества на хибискуса (високо съдържаниие на витамин С, аминокиселини) той не бива да се вари, а само да се запари.

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР