13 въпроса към... Стоян Зиков – Стъки

Създател на фестивала за градска култура „София диша“

Лилия Илиева 02 January 2022

Снимка: Елена Дикова

В рубриката ни "13 въпроса" говорят хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред. Хора на различни възрасти и с различни професии. Обръщаме се към тях с желанието да поговорим искрено и да чуем гледната им точка за нещата от живота.

Zikov Studio&Showrooм е наскоро откритата арт-лаборатория на създателя на фестивала за градска култура „София диша“ Стоян Зиков – Стъки. Самият той я описва като научно-изследователски център за визуално-естетични и философско-теоретични експерименти. В нея на повече от 300 кв. м са изложени негови картини и скулптури, вдъхновени от присъствието на човека в космоса, роботизацията, изкуствения интелект и съжителството с него, биотехнологиите и генното инженерство. Художественият цикъл „One Year” включва десетки скулптури, живописни творби и стотици рисунки, създадени в последната година. Част от тях представляват изминалите дванайсет месеца, други са индивидуални реакции на мисли и ситуации от годината.

Стоян Зиков е завършил Националното училище за изящни изкуства, скулптура в Художествената академия и визуални изкуства - в НБУ. Бил е стипендиант към фондацията на Райна Кабаиванска. Номиниран е от сп. Forbes в сред 30-те млади талантливи и предприемчиви лидери под 30, които променят средата около нас, и от Дарик Радио – в класацията „40 до 40“. Ето какво отговори на нашите 13 въпроса.

Коя е щастливата причина да искаш да се будиш всяка сутрин?

Семейството ми, жена ми Суни и прекрасният ми син, на които съм благодарен, че ме подкрепят и са част от моя екип. Суни ми е арт мениджър. Поема цялата административна и организационна работа и аз се занимавам само и единствено с изкуство. Така мога мога всеки ден по 8 часа да рисувам, да правя скулптури, да чета и проучвам, докато тя се занимава с организацията на участия, изпращане на картини, продажби, социални мрежи, сайт и всичко, което е необходимо, за да достига моето изкуство досвоите почитатели.

Кой е изборът, който промени посоката на живота ти?

Много хора знаят, че освен с изкуство съм се занимавал и с организиране на събития, с кино и други дейности, но на малцина е известно, че като дете тренирах футбол професионално. В един момент трябваше да направя избор и, както виждате, изкуството надделя. За мен лично, от сегашна гледна точка, всичко е било ясно и съм доволен от решението си.

Какво би искал да ти предстои в творческата ти лаборатория?

В момента последната ми самостоятелна изложба „Антиматерия“ е изложена в галерия „Контраст“ и подготвям следваща за през 2022 г. Тя ще е наистина доста голяма. Ще продължа да навлизам в проблематиката, върху която работя и за която разговарям с много различни физици, философи, изкуствоведи, учени, лекари, юристи, теолози, геолози, инженери. Всяка среща с тези много сериозни професионалисти в техните сфери, е уникална. Истинско удоволствие е да водим разговори по най важните теми, които все повече ще засягат цялото човечество.

Най-голямото предизвикателство в изкуството за теб е?

Да провокирам мислене, дебат, интерес и емоция. Изкуството е живо и истинско само тогава, когато може да провокира всичко това. Негова роля е да задоволява духовния апетит, а духовността в днешно време е от изключителна важност за справяне с ежедневното напрежение, битовите проблеми и цялата изнервеност на съвремения човек.

Най-голямото предизвикателство в живота за теб е?

Хаха. Да успея да реализирам всичко, което генерирам между 5 и 8 ч. сутрин. Събуждам се доста рано, между 4 и 5 ч. сутринта. Това е един от най-креативните ми моменти от денонощието. Правя скици, пиша, изчиствам концептуално работа си и генерирам нови идеи.

София диша, когато…

София диша, когато хората имат нужда от нещо различно от смазващия ежедневен битовизъм.

Ти дишаш, когато…

Определено когато създавам. Да творя е моя специфична първична нужда, точно както да дишам и да се храня.

Каква е твоята представа за щастието? А за нещастието?

Щастието е, когато съумяваш да се радваш и да си благодарен, и преди всичко да си смирен. Съвременният човек е алчен, постоянно недоволен и иска повече от всичко. А това го прави нещастен.

Какви са страховете ти за бъдещето?

Страховете ми са обвързани предимно с неразбирането на трансформацията. В епохата, в която се намираме, се случват три основни процеса, а ние не им обръщаме достатъчно внимание. Това са колонизирането на космоса, изкуственият интелект и роботизацията и генното инженерство. Тези три аспекта променят контекстуалните принципи, целия фундамент, върху който е изградена човешката цивилизация. Промените ще са кардинални и крайни. Не става въпрос за одобрение и трите са факт и ежедневно имаме развитие и новини. Въпросът е човечеството да знае какво се случва, какви ще са последствията и да съумеем да ги реализираме разумно, извличайки полза, а не да се затрием.

Къде най-много обичаш да пътуваш в мислите си и какво виждаш там?

В мислите си съм обиколил всяко кътче на Земята, напоследък все повече съм в космоса наблюдавам звездите, планетите галактиките, влизал съм в слънцето, в черните дупки, даже се научих да манипулирам време-пространството.

Киното за теб е?

Киното е страст, на която съм отделил години от живота си, но вече му се наслаждавам само пред големия екран.

Какво би искал синът ти да научи от теб?

За сина ми съм сигурен, че е добър и мислещ човек, така че сам ще прецени дали и от кой какво да вземе. Може би е по-добре да вземе повече от майка си, отколкото от мен хахахаха.

Какви промени предстоят на днешния свят според теб?

Кардинални, вече споменах трите основни аспекта на новия свят. Тук идва ред, а и отговорност на учените, на философите, на хората на изкуствата и на обществените личности да популяризират, да обсъждат и предизвикват дебат. Трябва цялото човечество да знае компетентно какво ще се случи, защото можем да пострадаме, но може и да спечелим много.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР