Елена Петрова: Всяка жена е вселена

Елена Петрова е четвъртата от петте звездни дами, които се включват в проекта „Моята тайна за увереност“ на любимата си козметична марка Biologique Recherche.

eva.bg 20 December 2021

Снимка: Слав&Хубен

Хубавата Елена. Това е етикет, а когато прочетете интервюто й, ще разберете, че тя е жена, неподвластна на каквито и да било етикети. Елена Петрова е четвъртата от петте звездни дами, които се включват в проекта „Моята тайна за увереност“ на любимата си козметична марка Biologique Recherche. Той цели да отпразнува естествената красота и да покаже дамите силни, истински, с чисти и сияйни кожи след процедура. Щастливи сме да го реализираме заедно, защото срещите с такива личности са винаги удоволствие.

Пленителна, изящна, с характерното й спокойно усмихнато излъчване, обличаща мислите и емоциите си в думи чисти, вълнуващи и благородни като планински сняг. Елена Петрова притежава умението да грее на екрана, а ако сте я гледали в театъра, познавате и онази част от таланта й, която е безгранично силна, бурна, непокорна.

За красотата, която е енигма, за женското самочувствие, за пътуването през годините и най-добрата версия на себе си... четете в следващите редове.

Какво е за теб красотата?

Зависи от работата ми и ангажиментите, които имам през деня. Да изглеждам добре, е въпрос на личното ми отношение към живота, към хората, с които работя и които срещам всеки ден. А когато имаш и социална позиция и някаква публична разпознаваемост, е отговорност да се грижиш за себе си и да изглеждаш добре и в кондиция. Това предизвиква уважение към теб и професията ти от страна на хората, които следят и ценят работата ти, а често и млади хора, които търсят своите примери за подражание.

С грим или без грим си по-уверена в себе си?

Като актриса ми се налага всеки ден да използвам професионален грим в театъра, на снимачната площадка или други проекти. Когато съм извън прожекторите, оставям кожата ми да диша и да си почива. Не губя увереност, защото съм без грим.

Какво може да накара една жена да прегърне естествената си красота?

Тогава жената е най-пленителна, защото не се крие и е свободна да се усмихва, вълнува, да флиртува, да обича. Тогава може да се огледа в нечии очи и да получи истината за себе си.
Красотата идва отвътре. Мисля, че в това се убеждават все повече жени. И в това е истинската й сила. Външността е огледало на емоциите, храненето и физическата ни активност. На любовта, която получаваме и даваме, на познанията и търсенията ни, на работата върху себе си. Днешният свят до голяма степен се крепи на раменете на жената. Отговорностите й се увеличават, а с тях и стресът, липсата на време, бързото хранене, недостатъчното движение. Затова имаме нужда да стимулираме естествената красота, и външната, и вътрешната. Тогава жената е най-пленителна, защото не се крие и е свободна да се усмихва, вълнува, да флиртува, да обича. Тогава може да се огледа в нечии очи и да получи истината за себе си.

Красотата има ли възраст?

Женското самочувствие е едно много индивидуално пътуване към себе си.
Красотата е енигма. Път, приключение, посвещение, поезия, музика, муза, страст, лудост, възхищение, дори понякога престъпление, болка, сълзи, усмивка, сън. И няма възраст, защото красотата всеки ден се ражда. Всеки ден някой я открива за първи път. Тя е невинна като новородено, дръзка и смела като тийнейджър, любопитна, объркана, влюбчива като девойка, търсеща, пътуваща, обичаща, всеотдайна, работеща, майка, родител, дом, като млад човек в разцвета на силите си, красотата е мъдра, смислена, компромисна, приятелска, вкусна, отлежала, като двама души, които се държат за ръце и са срещнали животите си в един, красотата е като бяла приказка в края, който всъщност е начало на нещо, което всеки ще открие някой ден.

А увереността в себе си? На 20, на 30 или на 40+ една жена се приема такава, каквато е, и престава да се нуждае от външно огледало (разбирай мнението на околните или вписването в определни стандарти и стереотипи)?

На 20 години със сигурност без огледало. Тогава всичко ври и кипи. Огледалото е животът и хората в него. Ти си най-интересна и специална такава, каквато си. Безстрашна, млада, гола (без маски).

На 30 идва женствеността, деликатността, стилът, блясъкът, очите на любимия мъж, които са огледало, удовлетворението от работата, която работиш, майката в теб, която е твоето осъществяване като жена. Вселената в детските очи е твоето най-ценно и безкопромисно огледало.

Красотата е като двама души, които се държат за ръце и са срещнали животите си в един.
На 40+... плюсът винаги е плюс и когато се опитваме да е минус, става леко комично, но зависи кой се смее. Тогава най-добрият ти приятел е вътрешното огледало, което е натрупало всичко от годините и го прожектира като сериал пред очите ти. Тогава вече знаеш, че не е важно и дори е невъзможно да се харесаш на всички. Дори не е необходимо. Само ти и хората, които са спътници в живота ти и едно огледало, което отразява пътя ти. Следващите години са най-пътуващи навътре в себе си. И колкото по-интересно е пътуването, това се отразява на излъчването и лицето. Както казва Джулия Робъртс, бих искала лицето ми да говори за моята биография, а не за биографията на пластичния хирург.

Каква е твоята тайна да изглеждаш и да се чувстваш добре в кожата си, да имаш доверие на своето вътрешно огледало?

В мига, в който се научим да различаваме суетата от истински важните неща, започва нов процес.
Женското самочувствие е едно много индивидуално пътуване към себе си. В мига, в който се научим да различаваме суетата от истински важните неща, започва нов процес. Когато успееш да си изградиш критично мислене и спреш със заблудите и илюзиите, но се държиш за мечтите, тогава спираш да се състезаваш с нещо, което не е твое. Всяка жена е вселена с всичките й недостатъци, страхове, дефицити, таланти, комплекси, възможности, любови. Това, което ми беше важно да осъзная, е че нещо, което е предназначено за теб, е само за теб и никой не може да ти го отнеме. И обратното. Стени да разбивам (най-вече с глава), не мога да взема нещо предназначено за друг. Не е нужно да се състезавам и доказвам. Само на сцената се доказвам всеки път. Защото имам отговорност към театъра, колегите, драматургията, режисьора и зрителите. Самочувствието се гради от вътрешното удовлетворение, че си на своето място, че си най-красива в очите на любимия, че синът ти е горд, че ти си негова майка и ти му обещаваш да не остаряваш, че дъщеря ти иска да прилича на теб.

Женското самочувствие – кои според теб са най-големите митове?

Самочувствието не е магазин, от който си купуваш хубави и скъпи неща, заради които ще започнат да те уважават и да ти се възхищават. Демонстрацията на увереност и притежание е липса на самочувствие. Има една истина, че когато си личност, а не продукт, остаряваш по-бавно.

Би ли споделила твой личен ритуал, с чиято помощ постигаш хармония със себе си?

Личната ми тайна за хармония, събиране със себе си, усещане на тишина и спокойствие е планината. Там съм като отвързана. Най-много себе си. Естествена, спонтанна, безстрашна, уважаваща планината и нейната мистична магия. Това ме връща към Елена такава, каквато е проектирана да бъде.

Любима бюти процедура/продукт, след които можеш да кажеш, че си като чисто нова?

Когато жената се събере и е наясно със себе си и какво иска, тя озарява света. Около нас има много дами, на които можем да се възхищаваме. Една от тях сигурно стои до вас, кажете й го.
С Biologique Resherche времето е на моя страна. Най-ценното е индивидуалният подход и внимание към всеки. Моята среща с тях беше усещане, привличане и обич от първия миг. Разбиране и овладяване на всеки проблем, професионално отношение и иновации в козметиката на високо ниво. Лосионът P50, един от любимите ми и важни продукти в грижата за кожата, серията Biosensible, Biofixine, Emulsion Originelle Regenerante, почистващото мляко и мицеларна вода, и разбира се, Serumyall-O2, който е истински еликсир за кожата.

Избрала си за себе си Biologique Recherche. Защо? Какво повече ти дава тази марка?

Дава ми доверие и спокойствие в грижата за кожата ми.

На коя жена за последно направи комплимент за това, че сияе? На теб самата казвали ли са ти го и кога?

Умея да се възхищавам на добре изглеждащите дами. Зад това стои години труд, върхове и падове, грешки и успехи, безсънни нощи, любовни разговори, тревоги по децата, тишина, която крещи, чувство на вина. Но когато жената се събере и е наясно със себе си и какво иска, тя озарява света. И около нас има много дами, на които можем да се възхищаваме. Една от тях сигурно стои до вас, кажете й го.   

Как би описала усещането да застанеш без грим пред обектива?

Да застанеш пред обектива без грим. Толкова е приятно, чувстваш се в кожата си. Няма нищо страшно. Ти си най-добрата версия на себе си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР