Елза Перети - да закусиш в „Тифани“ и да се завърнеш у дома

Ирина Иванова 09 November 2021

Снимка: Instagram

През март 2021 г. жената, за която казват, че предизвиква най-ярката революция в дизайна на бижута от Ренесанса насам и която в продължение на 40 години е една от причините за световния успех на марката Tiffany&Co, предава Богу безсмъртната си душа и 80-годишното си тяло, ей така в съня си. Сигурно, докато се е движела през прословутия тунел от светлина, се е смяла с пълно гърло, понеже никога не й е минавало през ума, първо – че изобщо ще доживее до 80 години, при положение че всичките й приятели умират на по 40 от хероин или СПИН, и второ – че ще си отиде така кротко и тихо след всички галактически партита в легендарни клубове като „Студио 54“ и Paradise Garage, чийто грохот още отеква във Вселената. Елза Перети, как не те е срам!

През май 2021 г. стрийминг платформата Netflix започна излъчването на сериала Halston, разказващ част от историята, която ще прочетете и тук. Актрисата Ребека Даян, изпълняваща ролята на Елза Перети, е убедена, че самата Перети заслужава свой отделен сериал. Нещо, с което сме напълно съгласни.

Дори и да не знаете нищо за Елза Перети, ако поне малко се интересувате от мода, вие вече сте я виждали. Тя е момичето с костюм на Плейбой зайче, заснето от Хелмут Нютън на фона на нюйоркските небостъргачи в знаменитата черно-бяла фотосесия, превърнала се в една от емблемите на Нютъновото творчество.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Elsa Peretti (@elsaperetti.official)

Годината е 1975-а. Двамата са гаджета. Една сутрин той я събужда и й казва, че иска да я снима. Все още сънена и сърдита, че дори не я оставя да пие кафе, тя отваря гардероба си и първото, което вижда, е този костюм, останал от някакво парти – черно боди без презрамки, черна маска на очите с дълги черни заешки уши. Нютън, фетишист до побъркване като повечето фотографи, замръзва на мястото си, виждайки я в кожата на това… лошо зайче. Собственоръчно поставя на краката й обувки на високи тънки токчета и после я отвежда на терасата. „Не бъди секси, бъди отегчена“ – казва й той. „Имаш го“ – отвръща му Елза, отегчена и без това, секси и без това. И така се ражда една легенда.

Лунната пътека, бягаща по вълните

Елза не е „момиче отникъде“. Родена е във Флоренция – прославения град на велики майстори като Микеланджело, Донатело, Джото, но и на един от най-прославените ренесансови майстори на бижута, Бенвенуто Челини. Баща й Фердинандо Перети е богат, много богат. Толкова богат, колкото само петролът може да те направи. Елза учи в отбрани училища в Рим, където семейството й живее в истински palazzo, а по-късно следва интериорен дизайн в Швейцария. Има всичко, което иска, без онова, което иска най-много – свободата си. Родителите й са изключително консервативни и строги, което обаче не им помага особено по отношение на Елза. Вместо да бъде „учтиво и прилежно момиче“, както я възпитава и цялата армия гувернантки, тя започва да отстоява независимостта си още на 15, като бяга от къщи след полунощ и сама отива на брега на морето, за да наблюдава проблясващата по вълните лунна пътека или да рисува старите римски сгради, покрити с плаща на нощта. Не се страхува, че може да й се случи нещо – до такава степен усещането, че е недосегаема, се е пропило в нея. По-късно в живота й това усещане ще й изиграе лоша шега.

През 1962 г., когато е на 21, Елза решава, че вече е направила достатъчно жертви в името на родителския комфорт и този път просто събира малко багаж и заминава завинаги. Преди полета изпраща на баща си прощално писмо, подобно на тези на самоубийците. В него му обяснява, че се чувства вече достатъчно възрастна сама да взима решенията за живота си и че иска да разполага със свободата си. Баща й не се занимава да й отговаря, а просто й спира парите. По-страшното е, че я изключва от живота си, не търси никакъв контакт с нея и забранява и на майка й да го прави. Елза Перети ще трябва да се издържа сама.

Тъй като е абсолютно убедена, че родителите й ще реагират по подобен начин, тя има план – установява се за кратко в ски курорт в немскоговорещата част на Швейцарските Алпи, където се издържа като ски инструктор и дава уроци по френски, а през 1964 г. заминава за Барселона, където сърцето й тутакси намира дома си. Барселона, Каталуня, Испания се превръщат в нейна втора родина, в която тя ще се завърне след голямата си американска одисея и в която ще остане до края на живота си.

Ще се върна в Сант Марти Вейл

Барселона ври и кипи от живот. „Моряците, проститутките, цветята, океанът!“ – спомня си Елза пред Vanity Fair. Започва работа като модел и бързо става част от тамошните артистични кръгове, където без съмнение тогава на власт е Салвадор Дали. Скоро обаче разбира, че ако иска целия свят, а не само едно, макар и райско късче от него – а тя определено искала целия свят, – трябва да се премести в Ню Йорк. Не е само кариерата, има и друг мотив – точно тогава живее с гадже италианец, патологично ревнив и избухлив, и иска да се махне колкото се може по-далеч от него. Елза винаги така решава проблемите си – с бягство.

През 1968 г. с насинено от италианския любовник око Елза Перети, заедно със свой приятел фотограф, отпътува за Ню Йорк. В самолета приятелят й й показва снимки на старо каменно имение в Сант Марти Вейл, селце, разположено на север от Барселона. Било изоставено и доста позападнало, но още тогава 27-годишната Елза го познала със сърцето си. „Искам го!“ – казала. „Май си единствената, която го иска, като се има предвид в какво състояние е – отвърнал фотографът. – През Средновековието тук е върлувала бубонната чума и никой не е оцелял.“ Елза запечатала в ума си красивото полуразрушено имение и продължила към Ню Йорк с усещането, че и там е може би не по-малко опасно, отколкото е било в Сант Марти Вейл през Средновековието. Тогава дори и не подозирала колко е права.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Elsa Peretti (@elsaperetti.official)

Ню Йорк посреща госпожица Перети със стачка на боклукчиите – целият град, дори Манхатън, изглеждал като апокалиптично сметище. Поне никой не забелязвал бушонираното й око, понеже всички се възмущавали от камарите боклуци. Елза се настанява в евтин хотел в предградията и още на другия ден започва да си търси работа като модел. През първите седмици буквално няма пари за храна. По това време в агенциите търсят блондинки със сини очи, при това много, много млади. Елза не отговаря на нито едно от условията. Като типична италианка била тъмноока, тъмнокоса, със смугла кожа. Освен това била вече на 28. Въпреки това дизайнер като Исей Мияке веднага вижда класата в нея (както и ръста й от 1,80 м и много слабата й фигура) и я взима за ревютата си, последват го и други. Съвсем скоро Елза Перети се превръща в истинска сензация. Не само на модния подиум обаче.

Халстън

През 1969 г. Елза се запознава с Рой Халстън Фроуик. Среща, която ще се превърне в страстно и опасно приятелство. Халстън, както го наричали всички, е култов американски дизайнер, създал първия в Америка истински луксозен моден бранд. Започнал кариерата си като дизайнер на витрини, в началото на 60-те той прави шапки и именно негова шапка носи Джаки Кенеди на церемонията по встъпване в президентска длъжност на съпруга й Джон Ф. Кенеди през 1961 г. Халстън обича изчистените силуети в комбинации с луксозни материи като кашмир, шифон, коприна и обожава жената в панталон. Когато се запознава с Елза Перети, той все още е в началото на кариерата си и в нейно лице открива точно онова, което му липсва, за да се превърне от „най-добрия  крояч в историята на модата“, както го наричали мнозина, в истински велик дизайнер – своя муза. Но не се заблуждавайте – Халстън, разбира се, е гей.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР