Предай нататък

Преобръщане на ролите. Една бизнес дама и един спортист сменят обичайния си дрескод с посланието, че в бизнеса и в спорта са важни сходни качества. Воля, постоянство, труд без извинения, очертани цели и стратегия за постигането им, умение да се учиш от загубите. Важни са за живота изобщо. Както и движението, защото животът е движение.

Адриана Попова 21 November 2021

Снимка: стайлинг Слав & Хубен, фотография Диляна Флорентин

Преобръщане на ролите. Една бизнес дама и един спортист сменят обичайния си дрескод с посланието, че в бизнеса и в спорта са важни сходни качества. Воля, постоянство, труд без извинения, очертани цели и стратегия за постигането им, умение да се учиш от загубите. Важни са за живота изобщо. Както и движението, защото животът е движение.

Нели Ангелова и Йордан Йовчев се познават покрай обща кауза - най-голямата инициатива за балансирано хранене и активен начин на живот „Живей активно“, зад която стои „Нестле“ и която започва през 2006 година. „Познанството ни е имало начало, което сме забравили, но няма край“, шегува се Нели. Tя е директор комуникации за Югоизточния пазар в „Нестле“.

Йордан Йовчев е посланик на инициативата, заедно с още обичани звезди от спорта като Тереза Маринова, Евгени Иванов-Пушката, Маруся Иванова, Владо Николов. За Йордан Йовчев знаем, че е повелител на халките, има 5 златни медала от световни първенства в неимоверно тежък спорт като гимнастиката, участвал е на рекордните 6 олимпиади – никой друг гимнастик в света не го е правил, и да, не можем да забравим онова ощетяване от Олимпиадата в Атина през 2002 г., когато съдийското решение му открадна златото.

След края на Олимпиадата в Токио използваме възможността да поговорим с Нели и Данчо още за спорт, и особено за масовия спорт, откъдето започва пътят към медалите, бронзовите, сребърните и златните.

Нели Ангелова: Сълзите са само от радост



Виждаме вас, една бизнесдама, в донякъде нетипична роля. Уютно ли се чувствате в света на спорта?

Всъщност да, и то много. Да започнем от облеклото, и най-вече от обувките, които са супер удобни и не се налага да ги сваляш под бюрото, когато нямаш срещи, за да ти отпочинат краката. Не мислиш точно какви аксесоари ти трябват за деня и как да побереш всичко необходимо в „точната“ чанта. Още повече че се чувствам комфортно в компанията на спортисти - наглед може би не най-близката до бизнеса група, но всъщност с толкова много пресечни точки помежду ни. И бизнесът, и спортът изискват труд и дисциплина, за да стигнеш до успеха и златото.

Каква е вашата лична ангажираност със спортуването?

Активното ходене за около 2 часа дневно. Обикновено реакцията на хората е „кога успяваш“, но както всичко и това е въпрос на желание и комбинативност. Нека само за секунди да се замислим дали е необходимо точно сега и дотам да отидем с автомобил. А ако сте щастлив собственик на куче, ходенето е приятен начин да се съчетае полезното с приятното, както за вас, така и за четириногия ви приятел.

Как компанията, за която работите, е ангажирана със спорта? И как избирате кого да подкрепите?

Като най-голямата компания за храни и напитки в света, Нестле е силно убедена и в социалната си роля и примера, който дава на обществото. Стартиращата точка са продуктите, които предлага, но и социалните теми, едната от които е проблемът със затлъстяването, чиято възрастова граница сред населението застрашително спада. Нестле е силно ангажирана компания в промотирането на физическата активност и балансираното хранене, два компонента стоящи в основата на здравето на поколенията сега и в бъдеще. Инициативата „Живей активно“ е българската гордост на компанията и се радва на широка популярност. Независимо от сезоните (много хора се притесняват да практикуват спорт в зимни условия например) или средата (градска, ваканция на планина или плаж) да се движим е толкова лесно за всяка възраст. И тук е ролята на партньорите - именити спортисти, много от които са от „ден едно“ с нас, като Йордан Йовчев, Тереза Маринова, Евгени Иванов–Пушката, а други са се присъединили през годините.

Заедно с тях всяка година вдигахме летвата и така една идея от 2006 г. прерасна днес в национално движение. Виждаме как спортисти като Ваня Стамболова (атлетика), Владимир Далаклиев (таекуондо), Данаил и Мартин Николови (спортна акробатика) и златните момичета от ансамбъла ни по художествена гимнастика вдъхновяват все повече хора да обърнат внимание на ползите от движението и спорта.

Като компания подкрепяме лица и организации, които са насочени към промотирането на физическата активност сред масовата аудитория – спортни клубове, турнири и активности.

Следихте ли олимпиадата в Токио?

Няма как да не се обърне внимание на събитие, провело се в такива трудни условия, за които забравихме за малко заради радостта от постиженията и медалите на българските спортисти. Изживяхме дни на национална гордост. Тази олимпиада показа, че малка страна като България има истински отдадени и трудолюбиви хора, които с много дисциплина и постоянство постигат мечтите си, а за нас, останалите, остава удоволствието да станем на крака и да ги аплодираме.

Какво е общото между бизнеса и спорта?

Бизнесът също е едно състезание с концептуално същите правила – равен старт и шанс, като по-добрият побеждава и печели и удовлетворение за себе си. Нищо не се постига просто по случайност и с късмет, а е резултат от работата най-вече над самия себе си, на вяра и уважение към всички тези, които стоят около и зад основната фигура и имат своята важна роля да подкрепят и помагат.

За да имаш успех – и в бизнеса, и в спорта – трябва много да обичаш това, което правиш. Съгласна ли сте с мисълта, че е по-добре да се провалиш в нещо, което обичаш, отколкото да успееш в нещо, което мразиш (Джордж Бърнс)?

Силно подкрепям тази мисъл. Какъв е смисълът да правим неща, които не харесваме, не ни вдъхновяват за нещо повече в утрешния ден и не ни развиват? А грешките и провалите са част от развитието, моменти, които ни се случват, за да научим нещо и да продължим нататък по един по-мъдър начин. Смятам, че любовта и смелостта да надмогнем себе си, дори в моменти, в които може би ни е страх или не сме толкова уверени, са основни двигатели на успеха.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР