Тук e

Карл Сейгън 03 November 2021

Астрономът и астробиолог Карл Сейгън пише този текст по повод снимка, направена от космическия апарат „Вояджър-1“, изстрелян през август 1977 година. На снимката Земята е размазано петънце в лъч слънчева светлина на фона на мрачния космически океан. Тази снимка ще се прочуе под името „Бледата синя точка“.

От тази далечна гледна точка Земята може да не изглежда особено интересна. Но за нас е различно. Вгледайте се отново в тази точка. Тук е. Това е домът ни. Това сме ние. Всеки, когото сме обичали, всеки, когото познаваме, всяко човешко същество, живяло някога, е изживяло живота си тук.

Съвкупността от всичките ни радости и страдания, хиляди фанатични религии, идеологии и икономически доктрини, всеки ловец и събирач, всеки герой и страхливец, всеки създател и унищожител на цивилизации, всеки крал и селянин, всяка млада влюбена двойка, всички майки и бащи, всяко изпълнено с надежда дете, всеки изобретател и изследовател, всеки учител по морал, всеки корумпиран политик, всяка „суперзвезда“, всеки „върховен лидер“, всеки светец и грешник в историята ни – всички са живели тук – върху една прашинка, уловена в светлината на слънчев лъч.

Земята е много малка сцена на обширната космическа арена. Помислете за реките от кръв, пролени от всички онези генерали и императори, за да могат победоносно и славно да станат временни владетели на частица от една точица. Помислете за безкрайните жестокости, извършвани от жителите на един ъгъл от този пиксел над едва различимите обитатели на някой друг негов ъгъл. Колко чести са техните неразбирателства, колко нетърпеливи са да се избиват взаимно, колко пламенна е омразата им. Нашите пози, нашата въображаема значимост, илюзията, че имаме някаква привилегирована позиция във Вселената – тази точка бледа светлина оспорва реалността им. Нашата планета е самотно петънце във великата всеобгръщаща космическа тъма.

В нашето скромно съществуване – сред цялата тази необятност – няма и намек, че помощта ще дойде от другаде, за да ни спаси от самите нас. Земята е единственият известен ни свят досега, подслонил живот. Няма друго място, поне в близко бъдеще, където нашият вид да може да мигрира. Да посещаваме, да. Да се установим, все още не. Харесва ли ви, или не, за момента Земята е мястото, където да заявим своята позиция. Твърди се, че астрономията е смиряващо и изграждащо характера преживяване. Вероятно няма по-добра демонстрация за глупостта на човешката самонадеяност от този далечен образ на нашия мъничък свят. За мен това подчертава нашата отговорност да се отнасяме по-доброжелателно един с друг и да съхраняваме и ценим бледосинята точка, единствения дом, който някога сме познавали.

Цитатът е взет от книгата „Фигури“ на Мария Попова (писателка и изследователка с енциклопедичен ум, която живее в Бруклин), издадена от „Колибри“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР