Да ви върви по памук и коприна

Чувате ли кожата си, която крещи: „Не! Не и рокля от нефт“? Знаете ли, че тялото ви има различен вкус за мода от вас? И че материите, до които се допирате, могат да помогнат или не за запазване на младостта?

Александрина Петрова 03 July 2021

Дрехите са необикновени вещи. Вещи ли? Та те имат душа, притежават силата да ни помагат да изразим себе си, влияят на настроението и увереността ни, но по-важното е, че дрехите в гардероба ни влияят на околната среда, а също и на нашето здраве. Така че те са повече от просто вещи и заслужават изостреното ни внимание. А и нека го кажем направо: природата и здравето ни са тясно свързани. Ако нещо е вредно за околната среда (ние сме така зависими от нея!), то впоследствие тази вреда ще стигне и до нас, дори да е на по-късен етап в този причинно-следствен кръг.

Материята, от която е изработена една дреха, е от ключово значение как ще се чувства тялото ни в нея, за здравословния начин на живот, за въздействието й върху природата: да, дори когато просто я перем или когато се отървем от нея, защото вече не ни става или ни е омръзнала. Качеството на материите пък зависи още от получаването на влакната, които биват от естествен, изкуствен или синтетичен произход. Както може би се досещате, естествените материи са най-благосклонни към кожата.

Те биват растителни (произведени са от растенията или листата им – памук, лен, рамие, коноп) и животински (съответно от животни – вълна, коприна, кашмир, ангора). Изкуствените материи (сред тях са вискозата и модалът) имат растителен произход – те се произвеждат от естествени целулозни нишки, но се обработват допълнително химически и това все пак може да доведе до дразнене на кожата. Стигаме до най-крайните в йерархията на качеството – синтетичните материи, които често погрешно се наричат „изкуствени“, вероятно заради по-негативната конотация на думата. Те се получават от синтетични полимери, които са на основата на суров нефт или природен газ. Към тях спадат полиестерът, акрилът, найлонът, ликрата и еластанът. В световен мащаб около 60% от дрехите на пазара са направени от синтетични материи.

Независимо дали имате чувствителна кожа, или не, ще усетите (а и вероятно вече сте усещали) огромната разлика от носенето на материи от тези три различни категории. Ако естествените материи позволяват на кожата да диша, хипоалергенни са и не я запарват, то синтетиката прави тъкмо обратното: задушава кожата, предизвиква изпотяване, поема миризми и се замърсява по-лесно. Това пък от своя страна е причина за множество кожни раздразнения и проблеми, които се получават сякаш от нищото, докато носим любимата си рокля през деня. И тъй като полиестерът е сред най-използваните и популярни материи в модната индустрия, е добре да знаем, че има полиестерна алергия, или текстилен дерматит. Влакната на полиестера могат да предизвикат контактна алергия или заради химическия си произход, или заради неосвобождаването на потта. При всяко нагряване на кожата от материята се отделят вредни молекули, и то не просто за тялото ви, но и за околната среда.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР