Фейсйога в началото и в края на деня

с Меглена Димитрова

07 June 2021

Страницата на Меглена - Face Yoga с Меглена Димитрова във фейсбук е следвана от близо 7 500 души. В нея можете да научите как да масажирате лицето си, за да се изгладят или предотвратят бръчките тип пачи крак и тези на гнева или увисващата брадичка, позната като „бузи на булдог“, как да почиствате лицето си, какви маски да правите за прекрасна свежа кожа, как да ползвате дермаролер или вендузи сами, можете да получите лична безплатна консултация. Меглена води почитателите си на мезотерапия, на срещи с лекари. Съветва ги какво да правят, когато имат главоболие и как да поддържат кожата си хидратирана и стегната. Меглена е влогър от година, а от 22 е емигрантка в Англия и има и интересна лична история.

Меглена, разкажи какво е face yoga?

Това са техники и упражнения за отпускане и релакс и след това стягане на мускулатурата на лицето. Както ходим на фитнес, за да поддържаме тялото си, така е важно да тренираме и лицето. Най-натоварени например са дъвкателните мускули. Те работят най-усилено, затова и се стягат в спазъм, кожата покрай тях се отпуска и се получават тъй наречените „бузи на булдог“. Уча дамите, с които работя, как да ги релаксираме с масажи и да помагаме кожата на тази част на лицето да е по-стегната.

Как попадна на тази йога?

Винаги съм имала интереси към индустрията на красотата. Била съм маникюристка, като интериорен дизайнер съм работила за компании като Estee Lauder и L’Oreal. Oбучавала съм се и за медицински козметик, в Англия го наричат esthetitian и работех като такава. Преди около 15 години благодарение на моя клиентка открих един уред Facial Flex – слагаш го на устните си и ги отваряш и затваряш. Това помага за стягане на мускулите на лицето. Аз си правя мезотерапия, но исках да мога да разчитам на себе си. Да ходиш на процедури е по-ангажиращо и не исках да съм зависима от постоянното слагане на филъри или ботокс. Бях получила и алергия от едни мезококтейли. И започнах да изследвам как да ползвам този уред и да откривам различни упражнения, техники, книги. Намерих онлайн курсове. Обучавах се по руската и по английската школа. Започнах да показвам различни техники на мои клиентки – по-леки, които могат да правят вкъщи. Когато влязохме в локдаун и се оказа, че не мога да работя в салон, си създадох страница и започнах да правя живи включвания и да показвам различни техники.

Колко продължава един урок по йога?

От 5-10 минути до половин час на ден е достатъчно, за да имаш резултат. Може да се прави всеки ден, два-три пъти в месеца. Зависи от годините и състоянието на кожата, на мускулите, от начина на хранене. Освен за фейс йога давам съвети как да се грижиш за кожата вкъщи, как може да се използват дермаролери, вендузи. Дермаролерът е уред с иглички по него, с които прави малки каналчета на кожата тоест един вид я „наранява“ много леко. Тези сигнали я стимулират да образува колаген по естествен начин. С вендузите се прави и масаж, и много добър лимфен дренаж. Лимфният дренаж е подходящ за премахване на оттоци по лицето като тези, които може да видим, когато се събудим сутрин.

Какво би препоръчала да правим за лицето в началото и в края на деня?

И сутрин, и вечер винаги го почиствам. Сутрин задължително раздвижвам главата си нагоре-надолу, наляво, надясно. Това раздвижва кръвообръщението. След това масажирам темето, тила, поскубвам леко косата. И след това правя леки упражнения за различните зони на лицето.

Спомена храненето? За какво е важно да внимаваме?

Храненето е основно за хубавата кожа и на здравето й. Негативно влияние върху тях оказват захарта, брашното и млечните продукти. Препоръчвам да не се използват. Както и да се приемат добри и качествени хранителни добавки.

Млечните продукти защо?

Защото особено след определена възраст организмът ни не произвежда ензими, с които да разгражда прясното мляко например. Това предизвиква възпалителни процеси в организма. Със спирането на млечните продукти, сладкото и брашното моята кожа е много по-чиста и по-хубава сега на 46 години, отколкото когато бях на 35.

Завършила си счетоводство и контрол, работила си като интериорен дизайнер и като маникюристка, сега преподаваш фейс йога. Каква е връзката между всичко това?

Счетоводство и контрол завърших в България, но за да съм по-конкурентноспособна, исках да уча английски и заминах в Англия. Беше ми интересно да видя как живеят навън. Мислех да поживея три-четири години и да се прибера. Организирах си курс, пристигнах през 1999 г. и докато учех, се записах на курс за маникюристка. Отдаваше ми се. Надявах се да изкарвам хубави пари, без да се налага да говоря кой знае колко много. Установих, че в по-малките салони няма значение колко добре говориш английски, но когато работиш в по-добри, трябва да общуваш с клиентите. Това пък ми помогна да си обогатя речника. От друга страна, ме срещна и с интересни хора. Барбара Уинтър и Джоан Колинз бяха сред клиентките ми. Джоан Колинз един ден ми каза: „Приличаш ми на някой, когото познавам.“ Оказа се Елизабет Хърли. Отидох на конкурс за двойници и ме класираха на четвърто място.

В Лондон можеш да срещнеш всякакви известни и интересни хора по улицата. Един ден в обедната почивка си говорех с момичетата в кафенето срещу салона, в който работех в Мейфеър. Влезе един мъж. Стори ми се познат. Чудех се откъде. Той седна на съседната маса, поръча си, отвори книга и започна да чете. Направи ми впечатление, че хората, които минават покрай него, му казват нещо. Помислих си – може да е известен. Накрая се осмелих да го попитам. Извиних се, признах, че имам чувството, че го познавам отнякъде, но не мога да се сетя откъде. Той ме погледна, попита откъде съм. Предположих, че защото английският ми още не е добър. Да съм знаела около 200 думи. Беше 2001 г. Казвам – източноевропейка съм. Вика – а телевизия гледате ли? Отговарям - Да. В този момент му донесоха сметката. Той я гледа, гледа. Накрая каза – много е скъп този Лондон. Плати и излезе. Когато се върнах в салона, момчичетата ме питаха - видя ли мистър Биг/Тузара. И тогава се усетих, че е бил Крис Нот. Беше красавец.

Как стана интериорен дизайнер от маникюристка?

Аз съм предприемчива и креативна. В средата на 90-те в България беше много актуално да се строи на морето, купих земя в Равда и организирах строеж на 40 малки апартамента, които продадох на англичани. Направих дизайна на апартаментите. Не беше кой знае какъв, но аз давах идеите и разбрах, че ми харесва. Не можех да рисувам, а за да завършиш архитектура в България, това е нужно. В Англия не е. Иска се да имаш идеи. Записах се да уча. Завърших с first degree, тоест отлично. На финала направихме изложба на зададена тема и бях поканена да работя на различни места. Моята преподавателка харесваше как си показвам идеите, имаше контакти с компанията Estee Lauder и ме попита дали искам да ме прати на интервю при тях. Отидох и ми предложиха работа. Правила съм интериори на магазини, на Jo Malone например и на един супер офис на компанията в Централен Лондон, невероятен, като петзвезден хотел. На покрива му имаше кафене с чудна гледка към града, в което можеш и да работиш. На всеки етаж имаше хъб и в центъра - по един малък магазин, като представителна част за бранда. Там канеха гостите или клиентите, когато трябва да водят разговори. В работата ми рядко можеше да проявиш собствено въображение. Имахме наръчник, който да следваме.

После отидох при конкуренцията – в L’Oreal, за известно време в офиса им, след това – от вкъщи. Работата ми беше интересна и креативна и това ме зареждаше. Виждах се с нови хора. Отделно правеха много интересни, мотивиращи и обучаващи събития Estee Lauder. Имаше перспектива да се развивам, но започнах да чувствам ангажиментът от 9 до 17 ч. като ограничение. Навлязох повече в бюти индустрията. Започнах да организирам различни събития на хора, които са в тази индустрия. Междувременно се обучих да стана медицински козметик.

В Англия ли се запозна със съпруга ти?

Да, още в самото начало, докато си търсех работа, на връщане от училището, където учех английски, минавах покрай ресторанта на мъжа ми, тогава беше на баща му. Мислех си да вляза да попитам за работа, защото ми харесваше. Една събота се осмелих и се оказа, че има. В началото си носех речник и така разговарях с хората. В другото заведение на семейството на мъжа ми ходят звезди от „Игра на тронове“, редовни клиентки са Кейт Мос и Мадона. Та започнах работа в ресторанта. Сутрин чистех апартамента на едно семейство, в което мъжът се оказа музикален продуцент, на обяд и вечер ходех в ресторанта, следбед - на училище. Музикалният продуцент ме хареса и продуцира записването на две мои песни. Направихме и видео за едната. Синът на собственика на ресторанта ме покани на кафе и започнахме да излизаме. На срещите ни ходех с речник и търсех думите, които да му казвам. И така се разбирахме. Вече имаме дъщеря на 13, Леа. Говори български, гръцки и английски. Тя е част от причините да искам да работя от вкъщи. Освен видеата, които записвам наживо, имам платена група от клиенти. В нея правя обучения. Отделно си продавам различни обучения. Включвам се почти всеки ден във фейсбук страницата ми - фейсйога с Миглена Димитрова.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР