Мариан Кюрпанов - накъде те води следобедният вятър

Лилия Илиева 19 March 2021

Снимка: Anna Garbowska

Мариан Кюрпанов пие кафе, излегнал се на шезлонг пред басейна на хасиенда в Доминикана. Говорим по телефона. В София е късен следобед, вали сняг и почти се е стъмнило.

Денят в Доминикана е в разгара си. След разговора ни на Мариан му предстои работа, изпращане на снимки и видеа за кастинги, отговаряне на имейли. Следобеда ще кара кайт. Усмихнат е, в настоение и в съвършена форма, както умее винаги да бъде. Винаги за EVA означава повече от 20 години. През 2001 г. той позира за една от най-красивите ни корици. Снимал е в реклами на Coca-Cola, на бижута Chanel, цигари Marlboro и Parliament, бельо на Dolce&Gabbana. Партнира си с Луси Лиу и Шарлийз Терон. Беше съводещ на Лори дел Санто – бившата съпруга на Ерик Клептън, в нейното телевизионно предаване. Завърши магистратура по маркетинг в Милано, работи и като брокер на недвижими имоти в Ню Йорк. „Животът е мечта. Продължавай да мечтаеш мащабно“ – чета негов пост в профила му в Инстаграм през декември 2020. Хубаво е животът да бъде мечта във всеки момент. И има смисъл да бъдем смели в мечтите си.  

Много се говори за новото нормално, Мариански. Как изглежда твоето ново нормално?

В момента ето така – на шезлонга пред този басейн в двора на къщата на един от най-добрите ми приятели. Тук съм от средата на декември. Това ми е награда за 2020 г., която не беше лека. За мен е и подарък, че в живота ми има хора, с които сме изградили такова приятелство през годините. Дори когато не могат да пътуват, ми казват къде са ключовете от собствения им дом и ме канят в него. Това място ми е свързано с много щастливи преживявания. Идвали сме с цялото семейство на този приятел, с децата му. Сега е малко тъжно да съм сам в една огромна къща, но пък познавам всички местни хора и имам още един приятел с къща на шест минути път с кола оттук и ресторант на плажа.

Където сигурно си празнувал Нова година?

И Коледа. Както много пъти досега, карах кайт до последно. Харесва ми да изпращам всяка година така. В 19 ч. се присъединих към компанията. Бяхме 12–13 души, всичките – познати. Тук се виждам с тях. Чичо ми – съпругът на сестрата на майка ми, почина от Ковид и съзнавам, че трябва да бъдем много внимателни. И на Нова година пекох барбекю за компанията. Много обичам да готвя. Правя го на всички празници за моите приятели в Америка. Ресторантът, в който бяхме, единствен  работи до малко по-късно. А е нов, на уникално красиво място.

Все пак звучи като във филм.

Защото обикновено разказвам хубавите неща. Истината е, че никога не съм минавал по-труден период в живота си.

В работата или в личния ти живот?
И в двете поради факта, че работата намаля в цял свят. А аз живея на най-скъпото място в света, в Манхатън, в Ню Йорк, което има и плюсове, и минуси. Всичко ми е на пешеходно разстояние. Хубаво е, че фирмите, с които работя, продължиха да ме ангажират. Слава Богу, че през юли имаше раздвижване. Обадиха ми се клиенти – компании, които продават много, след като започнахме да работим заедно. Това ме радва, защото знам, че моят имидж продава и допринася за успеха им. Едните са компанията за бельо Tommy Johnes, другите продават ризи - Untuckit. Снимах и реклама за парфюм, но след това нещата пак започнаха да замират. Имах и сериозни проблеми с кръста, изпитвах такива нечовешки болки, че не можех да отида да си измия лицето. Точно по време на пандемията ми стана най-зле заради обездвижването. Стресът сигурно също е повлиял. От 89-90 кг се стопих до 81 кг, колкото съм бил за последно на 13 години.

А си висок 1.90 м?

1,94.

Как се справи?

Както винаги. Вярвам, че трябва да бъдеш положителен и нещата се оправят. И най-лошото да се случи, ще отбутнем с два крака дъното и ще изплуваме. В началото брат ми ми помагаше. Той нали е кинезитерапевт. Вдигал е хора с множествена склероза и диагноза, че никога няма да проходят от инвалидна количка да се състезават на маратон. Това му е един от случаите. Раздвижва пациенти с огромни проблеми, след катастрофи. Занимава се и със сейки шиацу - японски масаж по меридианите, по които протича енергията. Той е представител на терапията за България. Може да преподава вместо сенсея. Последно бях при него през януари 2020 г. После се прибрах и знаеш какво стана. В началото ми пращаше упражнения онлайн. И продължава да го прави, но тъй като не можех да идвам до България, се наложи да ми бият епидорални инжекции. Биха ми седем. След това ми изгориха окончанията на нервите, за да може да ми намалее болката и да започнат да минават възпаленията. Целият съм крив в момента.

Как караш кайт?

Това ми беше целта – да се оправя и да карам. И постепенно с упражнения за рехабилитация малко по малко започнах да се оправям. Не искам да се хваля, но когато дойдох тук, кръстът започна да ме боли много по-малко. Може би и се успокоих. Това има значение. Днес дори се събудих с мускулна треска след кайт два дена поред.
Другата ми цел в момента е да правя кастинги. Вече са онлайн. Вчера пращах снимки и информация за най-хубавите зали за фитнес в Америка, каквито има и в Лондон, и в Канада. Някои фирми не обичат обаче да работят с модели, пътували извън страната. Хубавото е, че ако резултатът от теста за Ковид на третия ден от завръщането ми е отрицателен, не е нужно да бъда в карантина. В момента съм в очакване. Ако ме извикат за снимки, заминавам. Самите снимки са странни. Всички от екипа са на разстояние, с маски. Правим тестове. Подписвам документи, че ако някой се разболее, няма да съдя компанията. Освен основния модел ангажират още четири резерви. Дойдох в Доминикана и защото исках да се отделя и да обмисля накъде искам да продължа.

И?

Все още съм в период на равносметка. Вече от 26 години съм в модата и съм добър, имам ноу-хау и опит. Знаеш, че завърших и комуникации. Занимавах се с недвижимо имущество в продължение на години, но и тази работа беше блокирана от пандемията. Сега има раздвижване, но изпуснах клиенти. И не ми се занимава отново с това.

За какво мечтаеш?

Да съм жив и здрав, както аз, така и близките ми. Искам да работя това, което обичам, защото го обичам, а не защото трябва да печеля пари. Мечтая да намеря баланс, да имам собствено семейство и човек до себе си, време и възможност да пътувам и да се наслаждавам на красотата на майката природа навсякъде по света, както е било досега. И това да се случва задъл-го напред.

Какво се случи с приятелката ти?

Не се разбирахме. А и искаше да работи и се прибра в Германия, където е родена. И сега наистина работи. Тя също е модел. Може би се отрази и разликата в годините ни. Тя е на 30, аз – на 40. Не че 30 е малко. Приятелите ми не я харесваха и ми казваха, че не е за мен, но нали знаеш, като си падаш по човек и ти стане близък...

Може би полагаш усилия да го задържиш.

Да, но не можеш да се справиш със страховете в главите на другите. Със сила мога да взема, но не мога да дам. Не искам да променям другите и не мога, просто ми е важно да са себе си и да ми вярват. Хората сме различни.

Може би връзките са много различни от тези между нашите родители, когато бяхме деца.

Така е. Имам приятели с по две деца от две различни жени, нещо, което аз не мога да приема. На 40 години все още нямам деца, защото съм израснал в сплотено семейство и знам какво означава истинска любов. Знам как съм отгледан и искам да дам същото и на моите деца. Няма да бъда млад баща, но със сигурност ще бъда баща един ден. И искам децата ми да получават любов през цялото време и да имат пример за сплотено семейство.

По какво трябва да си приличаш с жената до теб?

Малко или много да ни харесват сходни неща, да е човек, който да може да ме издържа. Да е активна, защото аз съм зодия Близнаци и на моменти ми е трудно да се задържа на едно място. Да ме кара да съм по-добър, да имаме общи теми, да харесваме сходна музика, да живее здравословно. Защото проблемите със здравето идват с времето. А човек е по-добре да живее нормален и весел живот, вместо да живее с проблеми. Обичам човекът до мен да е весел и позитивен, да минава през тежките моменти със спокойствие, разбиране, да е склонен да ги обсъждаме и обмислим. Аз се отнасям към другите с емпатия и за мен е важно да получавам същото. И ми липсва много да имам семейство, но ще си дойде. Опитвам от известно време. Омръзна ми и майка ми да ми повтаря да имам бебе. Но смятам да спра да правя прекалено много компромиси. Трябва да се правят много по-малко, и за хора, които си заслужават. Човек трябва да обича себе си и да се цени.

Явно е време за нови начала.

Да. Важно е да сме фокусирани, да не се разсейваме от излишния шум, както пише Дон Мигел Руис. Винаги перфектни. Да правим всичко, на което сме способни, за да сме най-добрата версия на себе си. Започва да духа вятърът, не знам дали го чуваш. Време е да оправя едни неща в компютъра ми, да пазарувам и към 15,30–16 ч. да съм във водата. Да изгорим 1200 калории поне за два часа. Вълните стигат до три метра.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР