Любов на име Вера

Списание EVA с пръст в спусъка на съдбата, която върна Вера Йорданова в България и я качи на малкия екран

Краси Генова 07 March 2021

Снимка: Костадин Кръстев-Коко, личен архив

Въпреки минусовите температури в деня, в който се срещаме за интервюто и фотосесията за списание EVA, топмоделът Вера Йорданова – звезда в новия сериал „Белези“, който се излъчва в ефира на bTV, цепи секундата и пристига точно навреме. В натоварения си снимачен график намира свободен ден, за да поговорим за предизвикателствата на времето, живота и професията, както и за личния й живот с информацията за раздялата със съпруга й Федерико Руиз, баща на четиригодишния й син Кийран.

Имам удоволствието да познавам Вера от 2007 година, от времето, когато името й нашумя покрай филма „Хотел на ужасите II“. Лентата, продуцирана от Куентин Тарантино, в която й е поверена ролята на зловеща изкусителка, е режисирана от големия приятел на Мистър Криминале – Илай Рот, известен с подчертания си интерес към нежния пол. Тогава Вера сподели, че не е имала проблеми на снимачната площадка. Спомни си само за един неприятен момент от кастинг за епизодична роля за друг филм – „Александър“ на Оливър Стоун, когато усетила известен дискомфорт заради… волното поведение на хора от екипа.

Годината е 2004-та, Вера е красив модел. Обикаля целия свят и живее на бързи обороти – полети в различни точки на земното кълбо, партита, срещи с интересни хора. Радва се на щедростта на съдбата. Интересът на медиите и на почитателите към личния й живот не я изненадва, защото заради участие в популярен финландски сериал и шеметната кариера на модел е на гребена на вълната и в родината си. Да, фактическата родина на Вера е Финландия, където проплаква в семейството на български музиканти на 28 август 1975-а. Майка й Лидия и баща й Гълъб са професионални музиканти, които избират живота на колела, за да имат кариерата и свободата, която България не може да им даде по онова време. От майка си Лидия наследява добрината, изумителните кулинарни способности, вярата в любовта и изящната фигура, а от покойния си баща Гълъб – светлите очи и артистичността. Малката й сестра Виктория, която живее в Хелзинки и управлява прочут музикален клуб там, прилича повече на мама Лидия и когато са трите заедно, Вера трудно се вписва в картинката като член от семейството. Заради светлите очи, матовата кожа и бенка под долната устна, която се превръща в неин запазен знак, винаги е смятана за красивия лебед. И има защо – на височина 1,80 см е разположен сексапил, който изумява самия Тарантино. Мистър Криминале оценява и артистичните й заложби и дори само с коментарите си в медиите й отваря широко вратата към Холивуд.

Тя обаче не се засилва да я използва, защото, както се казва в комедията „Работещо момиче“ – „има тяло за грях и ум за бизнес“. Наясно е с капаните, които крие бързата слава, а познавайки в детайли модната индустрия, е наясно какво се случва с многобройните красиви момичета, които живеят само заради мечтата си да пробият в киното. „Хотел на ужасите II“ й осигурява и многобройна фен аудитория, която и досега следи активно профила й в Инстаграм и коментира всички публикувани кадри – от носталгичните моменти от моделската й кариера до най-харесваните снимки, тези със сина й Кийран. Той е плод на любовта й с колумбийския графичен дизайнер Федерико Руиз – дълги години един от най-добрите приятели на Вера. Както се шегуваше тя преди време по повод на избухналите любовни искри: „Феде (както го нарича, б.а.) изслуша всичките ми драматични любовни истории, рамото му попи доста от моите сълзи, докато в един момент не се открихме и като нещо повече от само приятели“.

Още като годеници двамата започват работа върху проект, който лежи не само на сърцето, но и на небцето на Вера – необикновена кулинарна книга с много любими рецепти, но и с вдъхновяващи истории, скрити зад предпочитаната от нея храна. Тя измисля, разказва и пише, а Федерико снима и реди книгата, която излиза на фински език и е истински бисер в този книжен сегмент. „Не пропускай и хапка“, е заглавието й. Бързо се превръща в бестселър във Финландия, където освен почитатели Вера има и много приятели. Там живее и жената, която я открива за модния подиум – собственичката на модна агенция Лайла Снелман. Срещата им е на парти по повод 10-годишнината на агенцията, на което Вера попада по покана на приятелка. Танците и артистичното й поведение грабват окото на Лайла, която е повече от сигурна, че е открила рядък диамант. Работният им контакт прераства в дългогодишно приятелство, което обяснява и защо сред стотината гости на сватбената церемония на Вера и Федерико в испанския град Деа през 2016-а е поканена и Лайла. Тогава тя ми сподели, че Вера е не само неземно красиво създание, но носи голяма добрина в сърцето си и това я прави голямо бижу.

Църковната церемония е специална за всички поканени, защото булката е бременна в седми месец  (много важен момент в живота на семейството, защото преди това красавицата преживява тежко два спонтанни аборта) и защото пред олтара няма да я отведе, както традицията повелява, баща й Гълъб (който умира няколко месеца по-рано), а майка й Лидия. И за двете това е силно емоционален момент. Лидия се изправя пред просълзената публика, за да произнесе традиционното слово с ясен глас и силни послания. На финала всички гости са с носни кърпички, а прегръдката на Вера, Лидия и Феде казва всичко – любовта отново побеждава в семейство Йорданови.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР