Рая Пеева и нейната нова любов Преди обед

Лилия Илиева 16 November 2020

Снимка: btv

От началото на телевизионния сезон сутрешният блок на Би Ти Ви има ново лице – актрисата Рая Пеева. Последно гледахме Рая в сериала „Ягодова луна“, позната ни е и от поредицата „Скъпи наследници“ и филмите „Пеещите обувки“ и „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела“. Рая играе във всички постановки на Младежкия театър и има „Икар“ за дебют за ролята си на Алис в „Отблизо“ в театър Възраждане. А от септември насам партнира на Деси Стоянова и Сашо Кадиев в „Преди обед“ и се среща с едни от най-популярните личности у нас, за да разкаже за началото на техния ден.

Здравей, Рая. Вярно ли е, че Жоро Тошев те е попитал дали искаш да станеш част от екипа на „Преди обед“ по телефона, а ти си му отговорила – не?

Да. Връщах се от дерматолог, вървях по „Оборище“ и видях, че са ме търсили от непознат номер. Имах и есемес от същия номер – „Жоро Тошев те безпокои“. И ако може, да му се обадя. Звъннах, естествено. Като ми каза за какво става въпрос, първо му казах „не“ на шега, после ми падна кръвното. Не можех да повярвам.

Обсъди ли с някого, преди да отговориш – този път с да?

Не, аз съм вече голям човек, мисля и взимам решенията си сама. На такова предложение няма как да кажеш не. Просто така ми дойде – да пусна шега в този момент. Досега всичко в кариерата ми съм постигнала сама. Аз наистина много харесвам това предаване. Такова пиленце веднъж каца на рамото. Пък и Жоро е изключителен професионалист. Може да научиш толкова много от него. За мен е като ментор. Той е отворил пътища към световните звезди. С кои ли не от тях се срещна.  

Какво например учиш от него?

Как да изслушвам събеседниците си по време на интервю, а не само да задавам въпроси като робот. Показва ми какво означава да имаш енергия през цялото време и да я даваш на всеки в еднакво количество, а не да степенуваш хората. Научих се на професионализъм, не че нямах.

Ти ли избираш събеседниците и местата, на които ги снимате?

И аз, и редакторите. Целта ни е да ходим в къщите на хората, за да показваме как започва денят им. Понякога ги питам къде им е най-уютно, ако не им е удобно в техния апартамент. Мария Силвестър например ми каза – дай да правим нещо по-различно от това да седим на диванче и да си говорим. И измислих да рисуваме, намерих заведение, в което пиеш вино и рисуваш. И рисунките се получават много добре, не като на нас. Може би защото ние не пихме вино...

Явно с лимонада не става.

Да, може виното да е ключето. Много е приятно. Всеки Божи ден се запознавам с поне пет-шест нови различни хора. Когато попаднеш на някой като теб, си ставате по-близки. Видях, че журналистите понякога не могат да не зададат въпроси, които са много неудобни, но са интересни за публиката. Случвало се е да ми е много неприятно, когато на мен ми задават подобни. Сега виждам другата страна. Засега ми се получава да предразполагам хората.

Кой известен човек ще ти е интересно да интервюираш?

В България би ми било интересно да взема интервю от Руси Чанев.Той е изключителен артист. Възхищавам му се. И е интересен характер.  Що се отнася до известна световна звезда, и аз като Жоро Тошев бих искала да взема интервю от Лив Улман, защото тя е мой кумир като актриса. Обожавам и нея, и всичко, което е направила.

Как се промени животът ти с участието в „Преди обед“?

Влюбих се в „Преди обед“, започнах да гледам телевизия. Ставам много рано, най-късно към 5,30–6 ч., за да бъда в кондиция за предаването и защото имам куче, което трябва да се разхожда. Опитвам три пъти седмично да тренирам. С такава любов, с такъв кеф отивам на работа. В студиото съм по-рано. Още съм нова и трябва да се подготвям по-сериозно. Не че другите не го правят. Чета си сценария, чета за човека, с когото ще се срещам, и се подготвям за разговора. Денят ми е много интензивен и се чувствам на място, чувствам се жива. Когато се прибера от ефир, поне един час разказвам на Явор (Бахаров, б.р.) какво се е случило. Той все пак е моята половинка. Живеем вече пета година заедно под един покрив. Като семейство си е.

Не разхожда ли кучето и той?

Разхожда го. Ние двамата си разделяме много добре грижата, но на мен ми е приятно сутрин в парка, в Борисовата градина – живеем наблизо. Събуждам се, докато я разхождам.

Какво тренираш?

Една японска гимнастика от Ютюб. Доста натоварваща, гори много калории, дава ми много енергия и е суперстарт за деня. Открих я по време на пандемията. Всички имахме толкова време… След като си оправих целия дом и нямаше какво повече да оправям, изготвих целия свят и нямаше какво да готвя вече, реших, че искам да вляза във форма. На 30 години, колкото и да са малко, не съм на 40 де, но трябва да започна да се поддържам. Дори в годината между 29 и 30 има огромна разлика. Организмът се променя. Пък и на мен ми е приятно. Аз обичам да спортувам. Правя го от малка. Исках да намеря точно такава – бърза тренировка, която да бъде вкъщи, да не се скача – все пак имам съседи, пък и не обичам много подскоците. Оказа се перфектна за моето тяло. И влязох във форма... не че не бях преди това, но мускулите ми се оформиха за няма и две седмици.

А как стои въпросът с купоните до късно?

Само в петък. Вчера беше петък и бях на вечеря с мои приятели. Събрахме се голяма компания. Като малка харесвах дискотеки. Ходех в „Червило“,  но вече няма „Червило“ и дискотека, която да ме привлича. И май ми мина времето за такива купони. По-скоро обичам да ходя на дълги вечери или дълги обеди с приятели. Говорим си и това повече ми допада. В петък вечер излизам, в събота сме по-семейно с Явор. Ако ходя някъде, оставам по-малко и си тръгвам, защото трябва да съм адекватна на следващата сутрин. Трябва да съм дисциплинирана.

Как прекара лятото?

Миналата година бяхме на море за месец и половина, почти два. Тази предпочетохме да сме само двамата. Много българи бяха на нашето Черноморие сега и нямаше да можем да си починем. Публични личности сме и не ни оставят много-много на мира. Не можеш да си хапнеш нормално в ресторант от погледи. И мен това не ме кефи. Предпочетохме да останем в София и около нея. Ходихме на Долна Диканя. Там семейството на Явор има къща. А пред нея има язовир. Плувахме, четохме книги, готвихме си. Аз много готвя там. Има барбекю. Ходим за гъби, после си правим ризото с гъби – такива едни уютни неща. Бях и на морето – в Тюленово, само за шест дни. Там една моя приятелка има къща и ходим от време на време. Отидохме и до Варвара. Обичам по-усамотени места, не ми харесва в Лозенец и Слънчев бряг. И после – в подготовка за ефир. Гледах много предавания по италианската телевизия, по английската, за да наблюдавам водещите. Той и Жоро Тошев ми каза – гледай големите предавания, сутрешните шоута, за да видиш как е не само в България, а навсякъде.

Ако трябва да опишеш идеалния ти ден, как би изглеждал?

Има два варианта – единият е работен, другият – почивен. Първият включва страхотен ефир в „Преди обед“, обяд с приятелки, разходка с кучето ми и след това да отида да играя, ако има представление в театъра. Дай Боже, да имам повече представления, да се отпушат нещата, които се затегнаха покрай пандемията. А любимият ми почивен ден е пак с приятели, с Явор, с кучето ми, със семейството ми, на дълъг, дълъг, ама много дълъг обяд – до вечерта.  

2 КОМЕНТАРА
2
Дъб
25 December 2020, 11:56

Хайде сега и Явор включете, за да не гладува. Тъкмо няма да се различава по нищо от онова матине по Нова телевизия:роднина,приятел, роднина на приятел, приятел на роднина.

1
Лили
16 November 2020, 13:40

Е защо не казахте повече за тази японска гимнастика??? Очакваме продължение по темата - все пак щом помага, както се вижда при Рая - хубаво е да я препоръчате на читателите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР