Време за софрология

Имате ли нужда да избягате от стреса, за да си възвърнете усещането за благоденствие? Можете да заложите на метода, наречен софрология, който е подходящ за всеки, независимо от възрастта или физическото състояние

Елка Влаховска 27 October 2020

Софрологията е метод за самопознание и мощно средство за хармонизиране на личността. Създадена през 1960 г. от колумбийския невропсихиатър Алфонсо Кайседо, тя съчетава техники, характерни за западната психотерапия, като хипнозата например, с източните практики на йога и дзен.

Включва релаксация на тялото и ума, постигната чрез дихателни практики и визуализация на зареждащи с положителна енергия образи. В Европа софрологията е посрещната повече от добре, а във Франция дори е включена в официалния списък на препоръчваните терапевтични практики – както самостоятелно, така и в съчетание с традиционната медицина и занимания с психолог. Последователите й твърдят, че ефектът се усеща още след първия сеанс.

Редовното й практикуване може да подобри концентрацията и паметта, да ни научи да управляваме емоциите си и да се справяме със стреса и страха, а също така да попречи да предприемаме действия, обречени на неуспех. Помага за преодоляване на безсънието, както и улеснява свалянето на излишното тегло.

Всеки може да практикува софрология! С помощта на метода децата и тийнейджърите могат да се научат да контролират емоциите си, да се справят с безпокойството, а също и да преодолеят конфликтите в клас или у дома. Може да изпитат нейния благотворен ефект и при подготовката за изпити и интервюта. Възрастните пък могат да се научат да се справят със стреса, да подобрят концентрацията и паметта, а също така и да преодолеят по-лесно болката от раздялата или самотата. Хората с увреждания също могат да практикуват софрология, тъй като упражненията може да бъдат адаптирани лесно за тях. За бременните жени се препоръчва при подготовка за раждане.

Какво се случва и какво да очакваме?

На Запад софрологията се практикува с помощта на терапевт (за съжаление, у нас все още няма такива специалисти), който подбира упражнения според целта на клиента.  

Този метод приканва към осъзнаване на четири основни компонента: тяло, ум, емоции и ценности. Първо човек обръща внимание на тялото (форма, движение, мускулен тонус) с помощта на концентрация и дихателни упражнения. След това осъзнава работата на ума си чрез упражненията за съзерцание и „визуализация на бъдещето“. Ако страда от фобия или панически атаки, е приканен да „се проектира“ в щастлив момент в бъдещето и след това да визуализира обекта на своите страхове. По време на сесиите по софрология всеки, най-общо казано, „превъзпитава“ тялото и ума си, поема повече контрол над живота си, отдалечавайки се от автоматизацията на реакциите и поведението си.

Практика у дома

Можете да опитате да практикувате първото ниво на софрология у дома. Намерете си тихо и спокойно местенце и се настанете удобно в седнало положение. Затворете очи и започнете да „сканирате“ мислено тялото си от глава до пети, без да бързате. Ще намерите зони, в които има напрежение. Попаднете ли на такова усещане, поемете дълбоко въздух през носа и издишайте с леко отворена уста. При издишването си представяйте, че освобождавате натрупаното напрежение в тази част на тялото. Правете това всеки ден в продължение на няколко седмици.

Може и да се доверите на Мишел Фройд, правнучка на Зигмунд Фройд, която е дипломиран психолог и софролог, специалист по управление на стреса и загуба на телесно тегло. Тя е директор на Школа по софрология, в която формира бъдещи терапевти, автор е на няколко книги по темата. У нас е издадена книгата й „Да помирим душата и тялото: 40 лесни упражнения по софрология“ (ИК „Колибри“). Благодарение на поредица от практически упражнения и техники на релаксация Мишел Фройд ни учи как да се вслушваме в езика на тялото си и в това, което то ни казва за нашите най-скрити емоции, за да постигнем душевно и физическо равновесие. На достъпен език авторката запознава с основите на този метод, родеещ се с дзен и йога, който ще ни позволи да се справим със загубите (развод, раздяла, безработица, траур); да си върнем доверието в себе си (да говорим пред публика, да се явим на изпит, да водим преговори); да се преборим със стреса, умората, безсънието и тревожността.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР