Ковид-19 и детският имунитет

Поля Александрова 23 October 2020

Предстои тежък сезон по отношение на заболяванията – както при децата, така и при възрастните. Традиционно в началото на есента родителите започват да се притесняват дали са положили необходимите усилия, за да укрепят имунитета на децата си, така че той да се справи с очакваните инфекции през зимата.

В условия на коронавирус пандемия притесненията нарастват още повече. За да внесем малко спокойствие в труден момент, се обърнахме към специалист, който да ни посочи точните стъпки, през които да преминем, ако в следващите месеци попаднем в сложна ситуация със здравето на децата ни.

Срещнахме се с доц. д-р Рада Маркова, управител и идеен основател на медицинския център „Първа детска консултативна клиника“ – София, чийто екип също е изправен пред предизвикателството на един доста необичаен есенно-зимен сезон.

Д-р Маркова, тази зима ще е по-различна от останалите и затова за родителите е важно да знаят как да реагират, когато детето прояви неразположение с изразени симптоми. Как да разберем за какво заболяване става въпрос – настинка, грип, Ковид-19?

През есенно-зимния сезон симптомите на отделните вирусни инфекции стават почти неразличими, в това число и на коронавирусната инфекция. Само някои специфични симптоми – като загубата на вкус и обоняние – може да служат за различаване на Ковид-19. При данни за заболяване следва да се предприемат стандартни мерки като при всяка друга вирусна инфекция – течности, витамин С, имуностимулатори, почивка на легло. В някои случаи много помагат кръвните показатели. Изследване на PCR за Ковид-19 е показано само в отделни случаи.

Как да подсилим организма на децата?

Тази учебна година не бива да е по-различна от всяка друга. Най-важното е на децата да се говори за личната хигиена и че трябва да си мият често ръцете със сапун. Имуностимулатори са уместни само в конкретни случаи – при някои често боледуващи деца например може да се дават и профилактично или да се редува приемът им с поливитаминен сироп. Ако децата са били на море и планина през летните месеци, те са достатъчно закалени за зимния период.

Как да се държим, ако разберем, че детето е било контактно на друго дете или учител с позитивна проба за коронавирус?

Подобна новина следва да посрещнем спокойно, детето – като контактно – следва да се тества чрез PCR тест и да се изолира само в случай че е положително. Много често децата са безсимптомни носители, а последните данни за коронавируса показаха, че той не е толкова заразен и обикновено заразяването зависи от това колко тесен и продължителен е бил контактът.

Има ли витамини и активности, които бихте препоръчали, особено в контекста на предпазването от сезонните заболявания?

Приемът на витамин D-съдържащи препарати (рибено масло) за зимните месеци е подходящ. Без прекомерно „химизиране“ на децата.

Какво да правим, ако се окаже, че децата са едновременно позитивни за Ковид-19 и някой от щамовете на сезонния грип?

Напълно е възможно да има коинфекции от два и повече вируса, така че в случай на запазено общо състояние и липса на по-тежки симптоми не се налагат по-различни мерки.

Какво бихте препоръчали на родителите, на които предстои преди всичко психологически да се справят с утежнената епидемиологична обстановка? Някои от тях се оплакват, че не срещат подкрепа в лицето на личните лекари.

Децата ни нямат контакти само в учебната среда, те се виждат и общуват и на много други места. Опитът с пускането на детските градини, които работят и до момента, показа, че при децата инфекцията не е проблемна. Всички родители следва да се успокоят и трезво да помислят, че училището с присъствения процес има много позитиви и формира среда и мироглед, какъвто нашите деца не могат да получат дистанционно.

Вярвате ли, че скоро ще има ваксина срещу Ковид-19?

Дори и да има ваксина скоро (вече има на пазара руска), то тя следва да премине дълъг процес на оценка за ефективност и безопасност. Вероятно вирусът ще остане да циркулира сред човешката популация и ще се изменя, подобно на грипния вирус, с по-лека клинична картина.

Моля за няколко последни думи в подкрепа на самочувствието на родителите, че могат да се справят със ситуацията…

Уважаеми родители, гледайте по-спокойно и позитивно на ситуацията, и това ще мине. Учете своите деца редовно да мият ръцете си, да бъдат предпазливи при контакти с хора с кашлица и неразположение. Заедно ще се справим!

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР