5 стайни растения, които предпазват от вируси

eva.bg 10 October 2020

По време на грипния сезон всички търсим допълнителни начини да предпазим себе си и близките си от инфекция. Стайните растения могат да помогнат в това, защото те не само освежават интериора, но и благодарение на фитонцидите (летливи фракции на етеричните масла), те са в състояние да пречистят въздуха от прах, патогенни бактерии и дори вируси.

Как да направим апартамента си по-безопасен по време на пандемия и да поддържаме имунитет, като добавим няколко саксии с полезни стайни растения?

Доктор Лимон

Цитрусовите растения винаги са се славили с лечебните си свойства. Не само сочните им плодове помагат за подпомагане на имунната система, но и ароматните им листа, които отделят полезни етерични масла.

Можете да отгледате лимоново дърво у дома, една саксия с този здравословен цитрус може да направи въздуха в стаята почти стерилен. Веществата, които лимоните отделят, ефективно се борят с патогенните микроорганизми, бактерии и вируси.

Вечнозелено, лимоновото дърво, ако се грижите за него правилно, ще ви радва с красиви бели цветя и големи плодове през цялата година и ще ви предпазва от вируси. Лимонът предпочита хладни и добре осветени места, но изобщо не толерира течение и пряка слънчева светлина. При неблагоприятни условия дървото може напълно да свали листата си.

Домашна пеларгония

Пеларгонията не без причина е била постоянен обитател на первазите на нашите баби. Това класическо стайно растение не само ще зарадва целия топъл сезон с обилен цъфтеж, но също така ще помогне за защита срещу вируси и патогенни бактерии през зимата.

Смята се, че пеларгонията с червени цветя има максимални лечебни свойства, но белите, лилавите и розовите варианти не са по-лоши в справянето със задачите за пречистване на въздуха в помещенията. Веществата, които растението отделя, са толкова ефективни, че се оказват унищожители на стрептококи, стафилококи, грипни вируси и различни бактерии, причиняващи остри респираторни инфекции.

Pelargonium domesticum – домашната пеларгония, е вид, въведен специално като стайно растение. Грижата за нея е много проста, дори начинаещият може да се справи. Основното е да поставите растението на добре осветено място и редовно, но умерено, да поливате, така че почвата да има време да изсъхне напълно.

Сансеверия

Друг незаменим помощник в борбата с вирусите е сансевиерията. Растението с изразителни листа, заострени в краищата, ще бъде отлична интериорна декорация и ще помогне да се поддържа здравословен микроклимат в апартамента.

Сансеверията не само перфектно почиства и овлажнява въздуха, но също така има изразени имуномодулиращи, антивирусни и фунгицидни свойства. Изисква непретенциозни грижи, толерира краткотрайна суша, така че е подходящо за тези, които понякога забравят за поливането.

Растението се чувства най-добре в осветени помещения, но трябва да бъде поставено на място, където не попада пряка слънчева светлина. Смята се също, че сансеверията е способна да потиска вредното лъчение от компютъра, така че това растение често се поставя точно на работното място до монитора.

Лавър - подправка и лекарство

Една от най-популярните подправки, сухият дафинов лист може да се намери в почти всяка кухня. В своята зелена форма лаврът има не само отлични кулинарни характеристики, но и изключителни лечебни свойства. Поради високото съдържание на фитонциди, танини и микроелементи, това благородно растение има мощен укрепващ ефект върху имунната система. Лавровото дръвче има подчертан противовъзпалителен и антибактериален ефект, заради което често се нарича естествен антибиотик.

Отглеждането на лаврово дръвче у дома е достатъчно лесно дори за начинаещи. Това южно растение се нуждае от много ярка слънчева светлина, така че най-добре е да поставите саксията близо до южните прозорци. Обича висока влажност, затова трябва да се полива и напръсква обилно с пулверизатор.

Монстера

Монстерата е вечнозелено растение с характерни широки сърцевидни листа, отдавна популярно сред интериорните дизайнери, защото присъствието й има дори „театрален“ ефект. Големите листа на монстерата отделят полезни вещества, които потискат вирусите и микробите, а също така помагат за йонизирането на въздуха.

Лечебните свойства на това растение са добре известни в Югоизточна Азия, където от древни времена е обичайно да се поставя в стаята на болен пациент, за да ускори здравословното възстановяване.

Монстерата предпочита разсеяна светлина и полусянка, идеална е за стаи със северно изложение. Температурата в стаята обаче трябва да се поддържа достатъчно висока, защото колкото по-топло е помещението, толкова по-бързо растат листата й.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР