Майкини, вуйнини и Културослав на какини Донкини

В новата книга на Иво Сиромахов "У майкини" здравите нашенски гени са се развихрили и нищо селско не им е чуждо.

Адриана Попова 01 August 2020

Иво Сиромахов, сценаристът в Шоуто на Слави, авторът на 22, вече 23 книги – последната, „У майкини“, е номер 1 по продажби в книжарници „Сиела“, доказано умее да разсмива.

„У майкини“ е събрала герои като  буля, Понко, вуйнини, сестрите общественички Сиса и Нела, които постоянно усвояват евросредства, какини Донкини и синът им Културослав, който тази година ще кандидатства в НАТФИЗ, свако и стринини Райнини, сексбомбата Митюрина и отворилият фюжън ресторант шеф Кабасулиев, който като нищо ще ви приготви джолан от лемури с кедрови ядки. Всички тези индивиди с древни български гени и морал до глезените живеят в европейското село на годината. Завиждат си, гледат си на кафе, следват диети, записват рап парчета и водят видеоблогове, варят шльокавица и я продават на немски туристи, привърженици са на антиваксърството и бабешките рецепти. Не са някакви изостанали селяци, защото подаряват на дъщерите си силиконови гърди за отличен успех и ходят на изложбата на селския авангардист Чуди, чието творчество е един опосредстван разговор на Аза със Свръх Аза. В центъра на всичко, разбира се, са майкини, които, когато не готвят райкин боб върху канапе от диви аспержи, се занимават с чудни глупости.


Иво Сиромахов, обаче, изглежда бесен на тази мила родна фауна, както ще се разбере от интервюто за EVA по повод излизането на „У майкини“.

Как се появи идеята за тази книга – нещо ви влезе в окото, падна ви на главата или от пост във Фейсбук?
Тази книга не е плод на случайно хрумване, а на дългогодишни наблюдения върху българския манталитет. Отдавна си задавам въпроса какво ни пречи да сме като хората. Ако направите социологическо проучване по този въпрос, 99 процента от българите ще изтъкнат някакви причини, които са извън тях – турското робство, географското положение, комунистическото наследство, четирисезонният климат, заговорът на тъмните сили, гибелното зодиакално влияние и най-вече лошият късмет. Аз обаче смятам, че причината за провала ни като общество, а и като отделни индивиди, е в самите нас. Манталитетът на майкини е отвратителен и това е темата на моята книга.

Кое според вас уврежда иначе идеалните гени на българина – некачественият алкохол, соросоидите или ретроградният Меркурий?
Лошият късмет. Повечето българи са убедени, че притежават всички възможни човешки добродетели – красота, ум, добро възпитание, трудолюбие, честност. Но нямат късмет… У нас всеки провал се обяснява с липсата на късмет, а всеки успех се смята за плод на случайност.


Вие лично като истински българин практикувате ли нестинарство, хоро в реката на Йордановден или поне бране на 99 билки и половина на Еньовден?
У майкини практикуваме керестохомство и изповядваме култа към свети Чорлай Неврастеник. За нас най-важният празник е Дюлна Договедица. На този ден ставаме по изгрев слънце и умиваме лицата си с отвара от мухозол, камфор, индрише и нафталин. Момите вплитат в косите си арматурна мрежа и я фиксират с полиуретанова пяна. Когато пяната стегне, се отива до черквата и се изнася иконата на свети Гъдул Балахурлийски. С иконата се обикаля три пъти касата на изипей. След залез слънце ушите на най-стария свекър се мажат с газ, мас и оцет.

Дайте рецепта за домашна хомеопатия.
Вземете двеста дюбела, осем баки церезит и метър и половина гофре – фи 14. Оставете ги да престоят три дни под сянка от джамия. После ги накиснете  за двайсет и четири часа в домашна ракия и прочетете три пъти молитва пред иконата на света Партохрония Гъстокосмица. Иконата задължително трябва да е осветена в Дивовраченския манастир. Получената отвара се пие всяка сутрин на гладно и лекува хемороиди, гъбички, депресия и целулит.

Страх ли ви е, че ви шпионират през Фейсбук и какви мерки взимате?
Ям син камък и си покривам лицето с корени от индрише.

Имате набор от чудесни имена в книгата, но признавам, че Културослав – името на селския влогър, е номер едно в личната ми класация. Откъде черпите тези имена? Аз лично погледнах в Именника на българските ханове, не ги открих там.
Трябва да погледнете в именника на бг мама. Там ще срещнете потресаващи имена като Живодара, Златослава, Милозара, Изабелла-Грация, Джуди-Дарена, Брайън-Стейсън. Народният гений достига невъзможни висини в измислянето на имена на отрочетата си.

Тези дни сте край морето за представяне на книгата ви. Как ще коментирате древното плажно поверие, че хвърлената в морето пластмаса носи щастие?
Убеден съм, че е така. Всяка хвърлена на български плаж пластмаса носи щастие на гръцките хотелиери. Очевидно е.

Как изглеждат майкини на плажа?
Ще ги познаете по крясъците. Около тях винаги е шумно, винаги има някакво клето дете, което навикват, и изнервена майка, която не спира да качва селфита в социалните мрежи и говори гръмогласно по смартфона си, така че целият плаж да чуе глупостите й. Бащата най-често е пиян от сутринта и тежко разхожда огромното си шкембе. Пушат и заравят фасовете си в пясъка.


В книгата ви има нещо, което мен лично ме притеснява. Част от вашите герои „побийват“ жените си, но някак така нормално, почти любовно. Домашното насилие според вас проблем ли е?
Домашното насилие е много тежък проблем, а още по-страшна е толерантността на обществото към насилието. Някак си се счита за нещо нормално да удариш няколко шамара на жена, да сриташ бездомно куче, да пребиеш детето си. Това е ужасяващо. По същия начин в България алкохолизмът не се счита за болест, а за нормална част от ежедневието ни. Голяма част от българите злоупотребяват с алкохол всеки ден и дори не им хрумва, че имат проблем и трябва да се лекуват.

Какво биха пожелали майкини на българския народ?
Дори не искам да си представя какво биха пожелали. Майкини са враждебно настроени към всички около тях, гледат на света със завист и недоверие. Убедени са, че всеки иска да ги прецака. Затова се опитват да се изолират, изграждайки около себе си непробиваеми стени от чушкопеци, домашна ракия, лютеница и самозаблуди.

Колко често ходите у майкини?
Изобщо не излизам от тях.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР