Монохромно сияние

Семеен романс - Венета, Веселин и Кайра

Поля Александрова 21 April 2020

Снимка: Димитри Стефанов

Представяме една по-различна двойка. Студеното им отива, тъй като нюансите му са определящ фактор в снимките, които илюстрират живота на това нестандартно семейство. Венета е фотограф и инфлуенсър, която пречупва през своя оригинален поглед тенденциите в модата и дизайна в блога си EdgyCuts. Главни герои там са самата тя и дъщеричката й Кайра, а съпругът й Веселин, когото Венета галено нарича Вес, е ненатрапчивото от публична гледна точка мъжко присъствие в техния момичешки свят.

Венета е (бивш) инженер с дългогодишен стаж като мениджър реклама и мениджър на система за управление на качеството. Преди 2 години се „пенсионира“ и се заема професионално с любимото си хоби, фотографията. Открива в Пловдив бутиково студио за фотография на новородени бебета – „Две шепи любов“, като паралелно развива заедно с дъщеря си Кайра блога EdgyCuts.

Вес е авиационен инженер, но преди време решава да последва детската си мечта и започва да се развива в ИТ сектора. Свободното си време през зимата оползотворява, като кара сноуборд със семейството си, а от миналото лято се запалва и по кайт сърфинга.

Кайра е на 8 години и вече е в трети клас, обича да командори и спортува, харесва танците, кара кънки и сноуборд. А мечтите ѝ каква да стане, като порасне, се менят според темата на деня.

Тримата обитават красив дом в минималистичен стил в Пловдив, който служи за отправна точка на всичките им вдъхновения – в реалния и дигиталния свят. Притегателна точка целогодишно за тях остава Исландия – миналата година двамата решиха да сбъднат именно там дълго отлаганата си сватба. А защо точно Исландия е въпрос, отговорът на който решихме да получим директно от тях.

Венета, Вес, как започна любовта ви? Какво помните от времето на първата ви среща?

Венета: Още преди да се срещнем. Месеци наред сънувах един натрапчив сън. Навън съм, по средата на нещо като детска площадка, заобиколена от панелни блокове, земята се разтриса и сградите около мен започват да падат като плочки от домино. Изпитвам непреодолим ужас от земетресения, но в съня си стоях там, сред цялата тази разруха, а един неясен силует ме обгръщаше с ръце и заливаше тялото ми с вълна от спокойствие и сигурност. Срещнахме се в един бар през пролетта на 2009 година. Не си спомням кога точно го видях за първи път, помня само, че всеки път, когато той се появяваше там, светът около мен преставаше да съществува, а неговото място заемаше онова топло усещане, познато само от сънищата. Не знаех дали това ще е Той. Чувствах го. Някакво 17-о чувство ли, не знам, но беше силно и непоколебимо.

Вес: В същия този бар – притеснен, бъркащ думи, неможещ да състави изречение не знам как съм излъчвал спокойствие, но явно ми се е получило...

Естествените монохромни цветове са част от стилното преживяване на страничния наблюдател, когато се озове във вашия свят? Какви са цветовете в отношенията ви обаче?

Венета: Аз съм човек на крайностите, свръхемоционален. Вътрешният ми свят е обагрен в силно наситени цветове, а Вес е човекът, който внася онова така необходимо за моя баланс неутрално сиво, което хармонизира палитрата от чувства в мен. Благодарение на което и цветовете в отношенията ни споделят същата хармонична цветна композиция от естествени, меки и топли, приглушени нюанси като тези у дома и в гардеробите ни, нарушавана тук-там от аленочервени петна, досущ като цвета на любимото ми червило.

Няколко отложени сватби и една сбъдната на север оттук. Защо решихте да го направите в Исландия?

Венета: Като фотограф за мен Исландия е същинският рай – там се чувствам като любимата Алиса в Страната на чудесата. Повечето време на път прекарвам зад обектива и често усещам, че изпускам момента, че докато съм ангажирана да снимам неземните пейзажи, не мога да се насладя напълно на приключението. Мечтаех си да имаме със себе си някой друг, който да запази спомена от пътуванията ни там от наше име, докато ние се отдаваме изцяло на преживяванията. Миналата година обсъждахме с кумовете си, които много искаха да видят Северното сияние, как и кога можем да ги вземем с нас при следващото ни пътуване до Исландия и така ни хрумна. Защо да не съчетаем пътуването с подписване и да въвлечем в тази авантюра сватбения фотограф?

Какво се случи, докато бяхте там? Как тази страна, цветовете и миризмите й кореспондират на усещането и на трима ви за взаимодействие с природа, архитектура, прогноза за времето?

Венета: Пътешествията ни из Исландия никога не са скучни. Исландия е земя на ветровете – за броени дни там можеш да преживееш снежна виелица, пясъчна буря, че и ураган. Исландското време поставя на сериозно изпитание всеки, който не е свикнал да се адаптира бързо според предизвикателствата. А ние обичаме предизвикателствата. Този път обаче изборът ни се ръководеше от няколко по-важни фактора. На първо място от любимата ми Аврора – Северното сияние.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР