Миграция в гардероба

Поля Александрова 09 March 2020

фотография и ретуш Георги Андинов, стайлинг и дизайн Антония Йорданова и Кристина Бъчварова, моделиер конструктор Даниела Попова, грим Алина Манова, коса Георги Петков и Цветелина Модева за GEORGI PETKOV SALON, маникюр Красимира Бахърова, дизайнер бижута и аксесоари PAPIETA x KNAPP, модел Мари @ Inter models, обувки MARNI и ACNE от PLUS ZERO CONCEPT STORE

Снимка: Георги Андинов

Срещаме се с Антония и Кристина, за да „отпразнуваме“ с разговор NXAI PAN A/W 19/20 – новата колекция на създадения от тях преди години бранд KNAPP. Миграцията на зебрите в националния парк в Ботсвана, на който е кръстена колекцията, вече е приключила, но те остават съхранени в принтовете на дрехите, нарисувани от Кристина. Антония от своя страна се е погрижила за типичния почерк на KNAPP, който всеки път предлага възможност за уникална визия на своите лоялни последователи.

Приключенският дух на авторките, трениран през годините в безброй пътувания, включително и до мястото на основното им вдъхновение – Африка, си личи във всеки един от детайлите в новата колекция. Като че ли тя носи в себе си спомени и препратки от преживяванията им в различни точки на света, събирайки на едно място свободата на мисълта, влиянията на градската култура и силата на едно необичайно приятелство, което оцелява през годините, независимо от предизвикателствата. 

Като начало, как се чувства KNAPP днес  –  какво преживяхте вие като създатели на бранда, какво преживя самият бранд през годините?

Антония Йорданова

Антония: Криси се присъедини малко след старта, но аз съм сред създателите и мога да кажа, че бранд като KNAPP съществува на инат. Това, в което вярваме ние, и естетиката, която се опитваме да налагаме и развиваме, няма естествена среда за развитие в България, даже напротив! Много сме щастливи, че само с ентусиазъм, страшно много работа и последователност сме извоювали име, признание и лоялни клиенти, но имаме нужда от повече пространство и размах, за да продължим да растем. KNAPP не е марка на компромиса и никога не се е движила от идеята за лесна и бърза печалба, никога нищо не е било на всяка цена. Стилът ни се промени, обогати и ако погледнете първата и последната колекция, вероятно ще видите това, независимо от огромната, първоначално забележима разлика. Колкото до нас – преживели сме страшно много моменти на колебание, но и още повече моменти на щастие, особено когато ненадейно, разхождайки се, някъде просто видим крайчеца на наша рокля, с която някоя кнапска клиентка преминава по улицата, в заведение или събитие.

Кристина Бъчварова

Кристина: Развитието на марката е досущ като на подрастващ човек. Аз съм част от нея от етапа на смяна на памперси, а не от самото и раждане. Последователно мина през проговаряне, прохождане и всеки един от последващите етапи, които донесоха със себе си както на марката, така и на нас неизбежните трудности и болка, но, разбира се, и необходимото развитие.

Какво ви свързва вас двете – как намирате пътища една към друга, какво ви поддържа смели, любопитни и лоялни в това пътешествие?

Антония: Криси е по равно различна и еднаква, близка до мен. Ние сме едно неразбираемо и нелогично единство, което успя да премине много в годините. Никога не съм си представяла по-добра половина от нея, особено в това приключение. Имало е моменти, в които и двете сме жертвали много в личен аспект, само и само KNAPP да е факт. Рядко има хора всеотдайни, талантливи и безкомпромисни като Кристина. Едно от нещата, които ни свързва, е абсолютно безусловната вяра в това, че модата заслужава и трябва да бъде изкуство, а не просто бързооборотна индустрия – за някои може да е наивност, за нас е движеща сила.

Кристина: Не мисля, че мога да определя каква е рецептата. Предполагам, че всичко е част от характера и цялото усещане, което имаме за всичко заобикалящо ни.

Какво представлява момичето/жената, която носи вашите дрехи? Имате ли концепция за нея като посланик на марката, или по-скоро различни образи оживяват в дрехите ви?

Антония: В началото си имахме наши представи и мечти. Градихме някакъв таргет, който ни се струваше съвършен, но тези 9 години ни накараха многократно да се спогледаме и да променим гледната си точка. Ако направим равносметка (а ние я правим), жената Knapp е многолика. Едно нещо обаче обединява всички момичета и жени, които ни носят – много пътуват или са базирани основно в чужбина. За нас това е комплимент с оглед на локалното ниво на стил и начин на обличане.

Кристина: Стараем се да предлагаме само нашата идея за естетика и стил, които са доста разпознаваеми и категорични сами по себе си, без да определяме кой би се припознал в тях. Затова, макар и различни като образи, нашите клиентки винаги са жени, които знаят кои са и какво искат и по някакъв начин разпознават нашата визия като своя.

Според вас с какво KNAPP „сияе“ в съзнанието на хората, които избират бранда, за да изразят себе си?

Кристина: Собствен стил, искреност и качество.

Антония: За един бранд е важно да има идентичност и характер. Както споменах, за нас никога не е било важно да продаваме в хиляди и да се харесваме на всеки и на всяка цена, респективно да правим ширпотреба. Затова вярвам, че KNAPP „сияе“ с характера си, с разпознаваемостта си и ако трябва да влезем в конкретика – със станалите емблематични за нас принтове, които създаваме сами, защото в колекциите ни няма „купешки“ десени и всички са авторски.

Заниманията ви през годините, срещите с различни хора, пътешествията по света, книгите, които четете, по някакъв начин намират ли отражение в колекциите, които създавате в KNAPP?

Антония: Неизменно! Да създаваш нещо като Knapp не е лек процес и той няма как да не се влияе от всичко, през което преминаваме ние самите. Не сме от хората, които се назовават „хора на изкуството“ и се впускат във високопарни словоизлияния за несъществуващи вдъхновения и влияния, затова ще кажа, че невинаги разбираме кое и как влияе, но със сигурност е така, защото марката ни нямаше да се променя и развива, а това е осезаемо и е част и от наши лични процеси на промяна и израстване. Ако трябва все пак да посоча конкретен момент и аспект на влияние, то това е първото ми ходене до Занзибар, което запечатахме в The Spice tour през 2016-а.

Кристина: Няма нещо, което да не се отразява, дори въздухът, който дишаме. Все пак всяко едно нещо ни оформя в това, което сме, и оттам и това, което създаваме.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР