Ирина Асиова-Диамант: нежно оръжие в You Tube

На един микрофон разстояние от Холивуд и горещите му тайни, или как една безпощадна разказвачка на истории не се притеснява от хейта, комплексите и страховете на обикновените хора и на звездите

Краси Генова 11 March 2020

Снимка: личен архив

Не, героинята на тази история не е скрит персонаж от песента на Риана – Diamonds, въпреки че носи тази фамилия. Diamant обаче е важна следа в личния и професионалния свят на Ирина Асиова-Диамант, защото определя неочакваните обрати в живота й досега.

С излъчване, напомнящо за по-младите години на Мишел Пфайфър и Линда Хамилтън, взети заедно – Ирина носи от романтичното очарование на Мишел и силата и упоритостта на Линда – комбинация, която й помага изключително много по време на работата й като журналист във вестник „24 часа“. Настъпателна и непризнаваща отказ, Ирина Асиова-Диамант достига до някои от най-големите звезди, които пристигат в България за снимки, много преди колегите си.

Способността й да прекрачва ограничения и откази осигурява на вестника ексклузивни материали, а на Ирина – полярни мнения от читатели и подобни оценки от страна на колегите й сред журналистите в отдел „Развлечения“. Всъщност тази полярност е присъща за реакциите и спрямо поредното професионално предизвикателство DIT (Diamant Internatonal Television) – авторско предаване в You Tube, което се радва едновременно на голям интерес и на голям хейт. Няма как, двете вървят ръка за ръка. Поводът да се озове по-близо до звездите в Холивуд, отколкото от близките срещи в София с някои от тях, е съпругът на Ирина – филмовият продуцент Моше Диамант, баща на малката й дъщеря Леа. И макар пътят от София до меката на киното да изглежда дълъг, за Ирина той се оглежда точно в едно тире разстояние.

„Моят живот е едно пътешествие с предизвикателства, най-голямото от които е да измислям себе си отново и отново, непрекъснато. Да, знам какво ще си кажете… Да ти имам проблемите! Така е. Обаче и това си е проблем. Моят любим футурист Ювал Ноа Харари го нарича дефицит на смисъла. Повечето хора на планетата нямат време да търсят смисъла, защото са много заети да оцеляват и да работят. Откакто станах госпожа Диамант, не ми се налага да работя, за да се издържам, имам прекрасно семейство, добро здраве, излишък от свободно време и енергия и ето, че се изправих пред огромното предизвикателство (наистина я мразя тази дума) да си намирам работа.

Много холивудски съпруги стават професионални майки. Първо са заети да произвеждат поколение, после се вкопчват в децата и започват едно истерично, маниакално-обсесивно извозване по детски градини, училища, занятия, плей дейтс и прочее извънучебни мероприятия. През останалото им малко свободно време четат специализирана литература за здравословно отглеждане и възпитание на деца. И всичко това обилно гарнирано с американското изкуство на small talk. Това, на което баба ми Дана, лека й пръст, викаше: Думаш, колкото да не зАспиш. Много жени около мен в Ел Ей живеят в този режим. И дори изглеждат щастливи. За мен обаче това е рецепта за полудяване. Другият ми любим типаж са трофейните съпруги. Техният режим е подчинен на това да изглеждат добре. Пристрастяването им към пластични операции и шопинг води до психически отклонения и до доста неприятни физически такива. И то неприятни за околните най-вече. Има и такива, които се опитват да работят със съпрузите си, но в дългосрочен план това е доста опасно за брака. А и продуцентството не се предава по полов път.“

Познавам Ирина от времето, когато заедно с нея и още няколко колеги от столични всекидневници сме прекарвали часове пред ВИП изхода на летище „Враждебна“ в очакване на поредната по-малка или по-голяма холивудска знаменитост. И още тогава тя изглеждаше като човек, който се цели в звездите, в този случай направо буквално.

С отлична интуиция, много добре подготвени въпроси и тотална липса на главозамайване от изправянето лице в лице с поредната знаменитост, Ирина винаги ги поставяше натясно. И беше поне няколко дължини преди нас, останалите, с информация, находки и журналистически попадения. Сега е от другата страна на бойното поле и, изглежда, се наслаждава на ролята си на съпруга на холивудски продуцент, но определено не се чувства уютно в рамките, в които я вкарва това определение.

„Отегчената холивудска съпруга е истинско природно бедствие. Тропическа буря. Идва влажна и топла и си тръгва с къщата. Слава Богу, че се появи Инстаграм, за да даде още едно поле за изява на съпругите. Ето сега имам удоволствието да прекарвам доста време с Мартин Кембъл, режисьора на два филма за Джеймс Бонд и два за Зоро, както и на „Отвъд граници“ с Анджелина Джоли. Истинска холивудска машина за хитове. И на вечеря в Букурещ, където тече подготовката за филма, който съпругът ми продуцира, го питам:  „Мартин, с какво се занимава жена ти?“, а той ми отговаря: „О, тя е много заета. Непрекъснато получава някакви продукти и разказва за тях.“ Къде разказва? „О, нямам представа, но е много заета.“ Мартин, тя сигурно е инфлуенсър. „О, така ли се казва, не знаех!“ Да, виж жена ти има над 100 хил. последователи в Инстаграм, и му показвам профила й. Има си и YouYube канал. Сега и аз я чакам с нетърпение в Букурещ да обменяме идеи!“

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР