Големите кинаджии говорят в „Амаркорд”

Припомняме си какво казват Никита Михалков, Андрей Тарковски, Вим Вендерс и Иржи Менцел за жените

Адриана Попова 18 January 2020

Ингмар Бергман, Андрей Тарковски, Луис Бунюел, Анджей Вайда, Бернардо Бертолучи, Иржи Менцел, Уди Алън, Мартин Скорсезе, Емир Кустурица, Вернер Херцог, Фолкер Шльондорф, Роман Полански, Никита Михалков, Марчело Мастрояни, Ал Пачино и Лив Улман са само част от бляскавите фигури в режисурата и актьорското майсторство, влезли в поредицата „Амаркорд“ на издателство „Колибри”.

Посветената на Седмото изкуство библиотека „Амаркорд”, която тази година навърши 20 години, отпразнува рожден ден с кино-литературната изложба на художника Стефан Касъров. Може да я видите до 14 февруари в салона на БНП Париба срещу Двореца  на бул. „Цар Освободител” 2.

През годините EVA е имала честта да се срещне лично с някои от гениалните кинотворци. Припомняме си срещите с откъси от тези интервюта, в  които винаги е ставало дума за ролята на жените. Големите в киното признават, че са готови да се бият за тях, да се учат от тях и да влизат в тях като в храм.

Бих се сбил за жена

Никита Михалков в интервю на Ваня Шекерова

Никита Сергеевич, много ли жени са ви се обяснявали в любов?

На мен в любов? Да. Но само три или четири пъти в живота си досега аз съм казвал на жена, че я обичам.

Чупили са ви носа в една от битките, които сте водили заради своята първа жена Анастасия Вертинска. Сега бихте ли се сбили за жена?

Да. (Изумление, че мога да му задам подобен въпрос. Сякаш се разбира от само себе си как във всеки един момент този солиден мъж би скочил да раздава юмруци заради дамата на сърцето си.)

Библиотека „Амаркорд” издаде книгата му „Територията на моята любов”.

Жените ще спасят света

Вим Вендерс в интервю на Ирина Иванова

Вие бихте ли се съгласили с разпространеното мнение, че жените са по-силният пол всъщност?

Не знам дали са по-силният, но много ценя у жените начина, по който умеят да разговарят, желанието им да го правят, нуждата им от това. Мисля, че диалогът на всички нива е единственото, което ще спаси света - пак на всички нива. А диалогът определено е приоритет на жените. Мъжката гледна точка досега май е предизвиквала само катастрофи.

Библиотека „Амаркорд” издаде книгата му „Логиката на образите”.

Жената е храм

Андрей Кончаловски с цитати в интервю на Ваня Шекерова

“Ние лежахме в леглото, започваше пепелно-сиво разсъмване, тя спеше. Гледах нейното детско, страстно сияещо лице и изведнъж почувствах пространството на тази жена. Не може да се каже по друг начин. Изведнъж почувствах, че съм влязъл в нейното пространство и то е огромно. В него се вместват любов, нежност, знание, романтика, чистота, вярност, дружба, човечност, честност. Аз влязох в храм. Това усещане ме смути. Никога не съм се замислял за хората от тази гледна точка.” (Откъсът се отнася за последната, пета поред жена на Кончаловски, актрисата Юлия Висоцкая.)

„В годините на зрелост обръщах внимание на това, което жената говори. Защото много красавици е по-добре въобще да не си отварят устата. Случва се жена, ако не се движи и не отваря уста, да изглежда като богиня. Но само като започне да мърда и цялото й обаяние пропада. Затова женствеността е начинът, по който жената ходи, реагира, свива рамене. Да се научи това е много сложно, то е вроден дар. Но е важно да се помни, че женствеността е още и право на жените. Да разберат себе си, да намерят своите таланти и да развиват това, което могат да правят по-добре от другите – такъв е пътят към успеха.”

Библиотека „Амаркорд” издаде книгите му “Визвисяваща лъжа” и “Долни истини. Седем години по-късно”

Жените ме поправиха

Иржи Менцел в интервю на Адриана Попова

Пишете, че сте били постоянно влюбен и харесвате всички жени. Какво сте научили от тях?

Всяко момиче поправяше нещо у мен. Намираше нещо, което не беше добро, и аз го променях. Научих се да бъда по-любезен, да се смея, бях доста свит преди това. Така че момичетата ме научиха на много неща. И не харесвах всички, само хубавите.

Библиотека „Амаркорд” издаде книгата му „Капризни години”

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР