Какво е Синдром на надбъбречната умора и как да се справим с него

Когато тялото ни реагира на стреса, а ние игнорираме сигналите

eva.bg 13 December 2019

Едва ли ще сбъркаме, ако заявим, че почти всички хора в съвременния забързан, разграфен до минута и натоварен до максимума на пределите свят страдат от Синдрома на надбъбречната умора (СНУ). Звучи притеснително и истината е, че това състояние не бива да се пренебрегва, защото ефектът му в дългосрочен план може да е сериозен за психическото и физическо здраве.

За какво става въпрос?

СНУ е състояние, в което организмът изпада, когато е подложен на сериозен или хроничен стрес, плюс нездравословен начин на живот като тютюнопушене, прекаляване с алкохол, прекалено физическо натоварване и нередовно хранене.

Как реагира тялото?

Реакцията на стрес по принцип е здравословна и животоспасяваща, защото тогава в мозъка се отделя невротрансмитерът норепинефрин, който учестява пулса, повишава кръвното и ни кара да застанем нащрек. Норепинефринът обаче въздейства и на хипоталамуса, който на свой ред отделя хормон, възбуждащ хипофизната жлеза, а тя пък активира надбъбречните жлези. В следствие на тази верижна реакция се стига до отделяне на хормона кортизол, който помага на организма да се адаптира в отговор на стреса. Когато стресът е прекалено силен или продължи много дълго време, тялото преминава през следните промени, носещи името Синдром на Надбъбречната Умора, които може да се обобщят в три стадия.

- Стадий на тревожна реакция

Този стадий може да продължи месеци и дори години. Хората или нямат оплаквания, или се оплакват от лека умора. Ежедневните им дейности и работата им не страда, но често ще чуете от тях, че имат нужда от стимулиращи напитки не само сутрин, но и през деня, за да не загубят работоспособността си. Характерното за този стадий е, че ако стресът изчезне и организмът си почине, възстановяването е пълно. Проблем възниква, когато няма как стресът да се преустанови или човек не осъзнава, че има проблем и не предприема мерки.

- Стадий на съпротива

Продължаващият или прекалено силен стрес увеличава нуждите на организма от кортизол и други антистресови хормони. Хипоталамусът, хипофизата и надбъбреците са претоварени от интензивното си функциониране и производството на големи количества кортизол. В този стадий на СНУ кортизолът достига своя максимум, а това води до повишен апетит и желание за сладко, намален интензитет на метаболизма и напълняване, повишени нива на триглицериди и холестерол, спазъм на кръвоносните съдове и повишено кръвно налягане, потискане на имунната система – хората в стадий 2 обикновено страдат по-често от инфекции, както и разсеяност, психо-емоционална лабилност, проблеми с паметта.

Обикновено тези хора имат нормален живот с периоди на по-сериозна умора, последвани от възстановяване. При физическо натоварване за кратко се чувстват по-добре и тонизирани, поради което често се пристрастяват към физическа дейност и дори прекаляват. Движението за тях е необходимо, но трябва да бъде дозирано и редувано с почивки, защото може да има обратен ефект – да ги тласне към следващия стадий в следствие на физическо изтощение. Този стадий може да продължи с години, дори десетилетия. Някои хора остават в този стадий до края на живота си без да осъзнават, че СНУ причинява хроничните им оплаквания. В този случай промяната в начина на живот и храненето, както и някои хранителни добавки и билки могат а помогнат да се възстановите.

- Стадий на изтощението

В този стадий стресът продължава, но кортизолът започва да спада, тъй като надбъбречните жлези вече са изтощени от продължителната работа на бързи обороти. Белези, че сте в стадий 3 на СНУ могат да са склонност към ниска кръвна захар или симптоми на ниска кръвна захар без да е регистрирана такава, склонност към ниско кръвно налягане, поради дехидратация и загуба на соли, умора, тревожност, депресия, пристъпи на паника, замайване до усещането за мозъчна мъгла, дисбаланс на половите хормони, намалено либидо, естрогенна доминантност.

Стадий 3 е тежко състояние и изисква много време, голяма промяна в начина на живот, хранителни добавки и понякога лекарства, които да подпомогнат възстановяването. Много по-лесно би било, ако хората осъзнават, че имат проблем, когато са в стадий 1 или стадий 2. Тогава възстановяването е много по-бързо и много по-лесно.

Дефицитите, с които тялото не винаги е в състояние да се справи, могат да се набавят чрез приемане на подходящи хранителни добавки, така че да не се стига до третия стадий, а навреме да преборим стреса, тревожността и умората. Изключително подходящ е „Вита Динамик“, който е комбинация от екстракт от розов златовръх, магнезий, женшен и коензим Q10.

Как помагат те?

Розовият златовръх (известен още като родиола или златен корен) потушава тревожността и безпокойството, подобрява когнитивните функции на организма. Много е полезен за намаляване на стреса и депресията, при липса на концентрация, безсъние, раздразнителност, синдрома на хроничната умора и фибромиалгия. Коензим Q10 е за облекчаване на ставни и мускулни болки заради преумора, помага на тялото да се адаптира към физически и химически стрес, подобрява както физическата, така и психическата енергия, бори се с депресивни състояния и подобрява мозъчната функция. За ползите от магнезия е изписано много и вече сме наясно колко е важен за здравето и психиката на всеки от нас. Накратко - участва в мускулните съкращения и нервната функция, подобрява функцията на сърцето, панкреаса, паметта, подсилва имунната система, успокоява нервната система и подобрява съня, успокоява болките при мускулни травми. Не на последно място е женшенът, смятан и в древната, и в модерната медицина за отлично средство за добро оросяване на мозъка. Използва се при умора, изтощение, намалено либидо, нарушения на съня и недостатъчна концентрация, забравяне, намалена памет, чувствителност към стрес и раздразнителност.

И накрая ще направим уговорката, че Синдромът на надбъбречна умора е различно състояние от болестта на Адисон, при която надбъбречните жлези са подложени на прогресивно разрушаване. Конвенционалната медицина не признава термина СНУ, но е всеобщо възприето съществуването на състояние наречено Синдром на хронична умора, чиято биологична същност още не е изяснена. Една от основните хипотези е именно нарушение на баланса на надбъбречните жлези, тоест СНУ.

Така че, когато тялото ви реагира на стреса, не игнорирайте сигналите, а вземете навременни мерки.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР